Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ez lehet a gond, ha túl sokat fogyaszt az autó

Citromsárga sportautó

Már megint tankolni kell? Túl sokat fogyaszt a kocsi? Nyilván senki sem elégedett, ha túl sokat fogyaszt az autója. Lássuk, mi állhat a probléma hátterében és hogyan orvosolható az autó túl nagy fogyasztása.

Vajon miért fogyaszt sokat az autó?

Nyilván az okokra kíváncsiak a legtöbben. Nos, a túl nagy fogyasztás mögött számos ok meghúzódhat. A magas üzemanyag-fogyasztást okozhatja az elhanyagolt műszaki állapot, esetleg egy alkatrész meghibásodása és a rossz vezetési stílus. Az elhanyagolt műszaki állapotú autó több üzemanyagot fogyaszt, mint a karbantartott társai. Szóval érdemes időben elvégezteti a szükséges karbantartási munkálatokat, különben a megspórolt összeget elviszi a plusz üzemanyag költsége. Így még időben kiderülhet, ha valamelyik alkatrésszel probléma van és a cserét követően a hibás alkatrész sem okozhat már növekedést az üzemanyag-fogyasztásban. Persze a rossz vezetési stílus is negatív hatással a fogyasztásra, hiszen a száguldozás és a váratlan fékezések váltakozása nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez. Ráadásul ez a vezetési stílus az alkatrészek gyorsabb elhasználódásához és kopásához is hozzájárul. Mindemellett olyan apróságnak tűnő dolgok is befolyásolják az üzemanyag-fogyasztást, mint a súlyterhelés. Vagyis befolyásoló tényező, hogy mennyien utaznak az autóban és mekkora az autóban lévő csomagok súlya.

Hogyan csökkenthető a fogyasztás?

Mivel a gyártó által meghatározott időszakonkénti szerviz hiánya akár literekkel is megdobhatja a fogyasztást, érdemes rendszeresen ellenőriztetni az autó állapotát. Érdemes autószerelő vagy egy szegedi autószerviz segítségét igénybe venni, ahol egyszerű mérésekkel megállapítható, hogy valóban megnőtt-e az autó fogyasztása. Amennyiben igen, akkor arra is fény derül, hogy mi állhat ennek a problémának a hátterében. Amennyiben valamelyik alkatrésszel van probléma, érdemes azonnal elvégeztetni annak javítását vagy cseréjét. Persze számos alkatrész meghibásodhat, de az esetek többségében a lambdaszonda vagy a hűtőfolyadék hőmérséklet-érzékelője vagy a katalizátordob meghibásodása okoz magas üzemanyag-fogyasztást. Emellett persze érdemes változtatni a rossz vezetési stíluson, vagyis mellőzni száguldozás és a váratlan fékezések váltakozását. Mindemellett az üzemanyag minőségére is figyelni kell, hiszen a minőségi üzemanyag akár 10 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást és emellett növelheti a motor élettartamát. Továbbá arra is érdemes ügyelni, hogy a téligumi időben le legyen cserélve nyárira, különben növeli az üzemanyag-fogyasztást.