Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Érdemes-e csökkenteni az olajcsere-periódust?

Minden gondos autótulajdonos tudja, hogy vannak a kocsin bizonyos időközönként elvégzendő kötelező szervizek. Ezek közül is az egyik legfontosabb az olajcsere. Miért van rá szükség? Mi történik, ha nem végezzük el időben? Az is baj, ha túl sűrűn cserélünk olajat?

A motorolaj

Az autóban található különböző működést segítő, jótékony hatású folyadékok közül a motorolajnak van talán a legfontosabb, és legsokoldalúbb szerepe. A hűtőfolyadék a motor üzemi hőmérsékletének kialakításáért felel, a fékfolyadék a fékezést segíti, a szervoolaj a kormányzást, a váltóolaj pedig a váltó hibátlan, hosszútávú működését biztosítja. Még szélvédőmosó folyadék nélkül sem érdemes útnak indulni, bármikor szükség lehet arra, hogy eltüntessük az üvegre került szennyezőanyagokat, a biztonságos közlekedés fenntartásáért szükség is van rá, hogy tökéletesen kilássunk az autóból. A motorolajnak ugyanakkor több feladata is van. A legfontosabb, hogy biztosítsa a motor kenését, méghozzá úgy, hogy vékony filmréteget hoz létre a fémes elemek között, ezáltal védve őket attól, hogy idő előtt elkoptassák egymást, ezzel meghosszabbítva az erőforrás alkatrészeinek élettartamát. Másrészt viszont a motor optimális üzemi hőmérsékletének fenntartásához is nagyban hozzájárul. Sőt, a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően még a korróziótól is védi a fém alkatrészeket. Nélkülözhetetlen szerepe van tehát az autó állapotmegóvásában és hosszú ideig tartó használatában. Azonban a motorolaj idővel veszít a hatékonyságából. A minőségromlás elsősorban a bele kerülő szennyeződések, pára miatt alakul ki, és minél tovább használjuk a már nem tökéletes folyadékot, annál gyorsabb lesz a romlási folyamat. Emiatt van szükség az olajcserére, amelyet el kell végeznünk bizonyos időközönként. Mikor tegyük ezt?

Meddig várjunk?

Az olajcsere időpontját sok tényező befolyásolhatja. Emiatt a gyártók egy széles skálán mozgó csereperiódust határoznak meg, valahol tíz-, és harmincezer futott kilométer között. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lehessen ennél korábban kivitelezni a folyadékcserét, hiszen a motorolaj minősége akkor is csökken, ha sokáig egy helyben áll az autó. Sőt, hosszú parkoltatás után érdemes azonnal olajcserével kezdeni, ugyanis a folyadék elöregszik, és nem tudja áldásos hatását kifejteni a motorban. Emiatt a gyártók nem csak a távolságot, hanem az időt is megadják, mint csereperiódus: két évnél tovább nem érdemes halogatni a váltást. Az olajcsere időpontja persze sok paramétertől függhet. Nem mindegy a kenőanyag minősége, egy drágább, jobb adalékanyagokkal feltöltött folyadék várhatóan tovább is fogja bírni, így ár-érték arányban megéri elgondolkodnunk a használatán. Az sem mellékes, hogy milyen körülmények között használjuk az autót, hiszen a városi közlekedés sokkal megterhelőbb a járműnek, mint a közutakon vagy az autópályán. Ennek oka, hogy a folyamatos megállás a piros lámpánál, vagy a dugóban araszolás közben a kocsi nehezen, vagy egyáltalán nem tudja elérni az optimális üzemi hőmérsékletét, ami sokkal jobban megterheli, és károsítja a motort. Szintén nem segít a motorolajnak és a motornak, ha gyakran csak azért pattanunk kocsiba, hogy a gyalog is tíz percre lévő bevásárlóközpontba vagy az ugyanilyen távolságra lévő munkahelyünkre hajtsunk vele. Befolyásoló tényező a vezetési stílusunk is, mivel padlógázzal munkára késztetni a hideg motort sokkal rosszabb, mint az, ha egyenletesen gyorsítva próbáljuk elérni az erőforrásnak megfelelő hőfokot. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy hamarabb elhasználódjon a motorolaj, így nem érdemes megvárni a maximálisan ajánlott időt, cseréljünk hamarabb motorolajat, abból baj nem lehet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata