Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autóvilágítás fajtái: mikor, melyiket használjuk?

Ahhoz, hogy jól lássunk az autóban, minket is időben észrevegyenek, és jelezni tudjunk a körülöttünk közlekedőknek, számos különböző világítást szerelnek a kocsikra. De melyiknek mi a szerepe, és mikor használhatjuk őket?

Látni és látszani

Minden autóra szerelt világításnak fontos szerepe van, nézzük, melyik mire való. Ha útnak indulunk, akkor az első, amit bekapcsolunk a nappali menetfény, amellyel felhívhatjuk magunkra a figyelmet az utakon. Nappal kötelező, a legtöbb modern autón automatikusan fel is villan, azonban rossz látási viszonyok között érdemes a tompított fényszóróra váltani, amely mellett biztosabban észrevesz minket a felénk közelítő jármű. Egyes országokban, mint például Szerbia, utóbbit kötelezően fel kell kapcsolni, ha útra kelünk. Nálunk ez csak éjszaka, és korlátozott látási viszonyok között kötelező. A láthatóságunk növelése mellett, ennek a segítségével tudjuk az utat megvilágítani annyira, hogy biztonságosan közlekedhessünk. Álló járművön használható továbbá az első helyzetjelző is, ha olyan helyen parkol a kocsi, ami nem kellőképpen kivilágított. Ugyanezt a célt szolgálja a hátsó helyzetjelző, azonban azt menet közben is használhatjuk. Lakott területen kívül felkapcsolhatjuk a reflektort, vagy más néven a távolsági fényszórót. Tilos azonban elvakítani vele a körülöttünk közlekedőket, emiatt, ha követünk valakit, vagy szemből érkeznek, akkor le is kell kapcsolnunk. Korlátozott látási viszonyok között segíthet a ködfényszóró használata. A hátsó helyzetjelző ködlámpa felkapcsolásával pedig minket vehetnek észre könnyebben, ha ködös, havas idő van, vagy éppen por-, vagy füstfelhőn kell átmennünk.

Elől fehér, hátul piros 

Az egyik legfontosabb a féklámpa működése az autókon. A fékpedál érintésével felvillanó piros jelzések az autó hátulján figyelmeztetik a mögöttünk haladókat arra, hogy lassítani, vagy megállni készülünk az autóval. Ugyanilyen fontos az irányjelzők vagy más néven az indexlámpák működtetése. Ezek segítségével adhatjuk tudtára a forgalom többi résztvevőjének, hogy milyen irányba szeretnénk tovább haladni, sávot szeretnénk váltani vagy lekanyarodni egy mellékútra. Azt is ezek segítségével tudjuk jelezni, ha meg szeretnénk állni, vagy el szeretnénk indulni a parkolóhelyünkről. Felhívhatjuk a figyelmet veszélyhelyzetre is az autóban ülve. Erre lehetőséget ad a vészvillogó, vagy elakadásjelző használata. Használhatjuk akkor, ha hirtelen meg kell állnunk egy forgalmi akadály miatt, bekapcsolhatjuk, ha valamilyen műszaki ok miatt a vártnál lassabban halad az általunk vezetett jármű. Működtetnünk kell, ha nem parkolóban állunk meg, hanem az út szélén vagy forgalomtól elzárt övezetben, rosszullét vagy technikai hiba miatt. A legtöbbször köszönetképpen használjuk azonban, ha előzékenyek voltak velünk. Ugyanakkor jó tudni, hogy semmilyen fényberendezést nem használhatunk a járművön úgy, hogy ezzel megtévesztjük a körülöttünk lévőket. Ha balra indexelünk és jobbra megyünk, vagy vészvillogózunk, esetleg fénykürtözünk feleslegesen, hogy előnyt szerezzünk az utakon, vagy tilosban parkolhassunk. Ezek ugyanis balesetveszélyes helyzeteket teremthetnek. Ha közeledik felénk egy jármű, akkor könnyedén felmérheti a helyzetünket, ugyanis minden elől elhelyezkedő lámpa színe fehér vagy sárga, míg a hátsó lámpák piros színben hívják fel ránk a figyelmet. Ez alól kivétel a hátsó index és a tolatólámpa, amely fehér fénnyel jelzi, hogy merre kívánunk haladni. Használjuk az autó világítását felelősséggel, akkor van a legnagyobb esély rá, hogy mindenki épségben hazaérjen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!