Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Elment a fűtés az autóban, mi lehet a gond?

Nem fűt rendesen az autó? Sokaknál jelentkezhet ez a probléma, azonban számos oka lehet a meghibásodásnak. Összefoglaltuk, hogy milyen okai lehetnek az autófűtés gyakori meghibásodásának.

Hogyan működik az autófűtés rendszere?

Mielőtt kitérnénk a meghibásodás lehetséges okaira, nézzük meg, hogyan működik az autófűtés, vagyis hogyan melegszik fel az utastér. Gyakorlatilag a motor felesleges hője fűti az utasteret. A folyamat kulcseleme a hűtőfolyadék, amit az autó hűtőkörében a vízpumpa keringet. Ez a folyadék veszi fel a motorműködésből eredő felesleges hőt. A termosztát irányítja a folyamatot, hiszen amíg a motor hideg, zárva van, hogy elzárja a hűtőfolyadék útját és így felmelegedhessen a motor. Amint felmelegedett a motor, a termosztát kinyit, így a vízjáratokba kerülhet a hűtőfolyadék, amit az autó elejében található radiátor lehűt és visszaenged a motorhoz. Azonban van egy másik radiátor is az autóban, a műszerfalnál, ami egy fűtéscsappal van elkülönítve. Ha bekapcsoljuk a fűtést az autóban, ez a csap kinyílik és a műszerfal mellett található radiátort felmelegíti a felmelegített hűtőfolyadék, melynek hőjét a radiátor mögé szerelt ventilátor juttatja az utastérbe. Tehát a folyadék hőfokától melegszik fel a levegő, ami bekerül az utastérbe. A ventilátor szabályozható, így állítható be az utastér megfelelő hőmérséklete.

Mi lehet az autófűtés meghibásodásának oka?

Az autófűtés meghibásodását okozhatja a belevegősödés, vagyis a légtelenítés hiánya. Ebben az esetben minél hamarabb el kell végezni a légtelenítést, különben komolyabb probléma is jelentkezhet. A belevegősödésen kívül problémát okozhat a rossz termosztát, amit szükség esetén azonnal cseréltetni kell egy megbízható szervizben. Mindemellett az eltömődött radiátor is állhat az autófűtés meghibásodása mögött. Mi okozhatja az eltömődést? Például, ha elmarad a hűtőfolyadék cseréje vagy megtörténik a csere, ám rossz minőségű hűtőfolyadék kerül a rendszerbe. Ráadásul mindez nemcsak a radiátor eltömődését okozhatja, hanem egyéb alkatrészek meghibásodását is. Ebben az esetben nem elegendő a folyadék lecserélése, ki is kell tisztítani a hűtőrendszert. Az említett okok mellett a kiegyenlítő tartály kupakjának meghibásodása is okozhat problémát az autófűtés rendszerében, mivel a meghibásodása következtében a hűtőrendszerben lévő nyomás nem optimális. Mindemellett egész egyszerűen a ventilátor is meghibásodhat és így nincs, ami befújja a meleg levegőt az utastérbe. Bármi is áll az autófűtés meghibásodása mögött, mindenképpen célszerű minél hamarabb szervizbe vinni az autót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata