Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Elment a fűtés az autóban, mi lehet a gond?

Nem fűt rendesen az autó? Sokaknál jelentkezhet ez a probléma, azonban számos oka lehet a meghibásodásnak. Összefoglaltuk, hogy milyen okai lehetnek az autófűtés gyakori meghibásodásának.

Hogyan működik az autófűtés rendszere?

Mielőtt kitérnénk a meghibásodás lehetséges okaira, nézzük meg, hogyan működik az autófűtés, vagyis hogyan melegszik fel az utastér. Gyakorlatilag a motor felesleges hője fűti az utasteret. A folyamat kulcseleme a hűtőfolyadék, amit az autó hűtőkörében a vízpumpa keringet. Ez a folyadék veszi fel a motorműködésből eredő felesleges hőt. A termosztát irányítja a folyamatot, hiszen amíg a motor hideg, zárva van, hogy elzárja a hűtőfolyadék útját és így felmelegedhessen a motor. Amint felmelegedett a motor, a termosztát kinyit, így a vízjáratokba kerülhet a hűtőfolyadék, amit az autó elejében található radiátor lehűt és visszaenged a motorhoz. Azonban van egy másik radiátor is az autóban, a műszerfalnál, ami egy fűtéscsappal van elkülönítve. Ha bekapcsoljuk a fűtést az autóban, ez a csap kinyílik és a műszerfal mellett található radiátort felmelegíti a felmelegített hűtőfolyadék, melynek hőjét a radiátor mögé szerelt ventilátor juttatja az utastérbe. Tehát a folyadék hőfokától melegszik fel a levegő, ami bekerül az utastérbe. A ventilátor szabályozható, így állítható be az utastér megfelelő hőmérséklete.

Mi lehet az autófűtés meghibásodásának oka?

Az autófűtés meghibásodását okozhatja a belevegősödés, vagyis a légtelenítés hiánya. Ebben az esetben minél hamarabb el kell végezni a légtelenítést, különben komolyabb probléma is jelentkezhet. A belevegősödésen kívül problémát okozhat a rossz termosztát, amit szükség esetén azonnal cseréltetni kell egy megbízható szervizben. Mindemellett az eltömődött radiátor is állhat az autófűtés meghibásodása mögött. Mi okozhatja az eltömődést? Például, ha elmarad a hűtőfolyadék cseréje vagy megtörténik a csere, ám rossz minőségű hűtőfolyadék kerül a rendszerbe. Ráadásul mindez nemcsak a radiátor eltömődését okozhatja, hanem egyéb alkatrészek meghibásodását is. Ebben az esetben nem elegendő a folyadék lecserélése, ki is kell tisztítani a hűtőrendszert. Az említett okok mellett a kiegyenlítő tartály kupakjának meghibásodása is okozhat problémát az autófűtés rendszerében, mivel a meghibásodása következtében a hűtőrendszerben lévő nyomás nem optimális. Mindemellett egész egyszerűen a ventilátor is meghibásodhat és így nincs, ami befújja a meleg levegőt az utastérbe. Bármi is áll az autófűtés meghibásodása mögött, mindenképpen célszerű minél hamarabb szervizbe vinni az autót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!