Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mik a difi hibájának jelei? Szervizbe kell vinnem az autót?

Difi

Mi nevezünk difinek? Miért szükséges? Mit érdemes tudni róla? Hogyan működik? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Amennyiben a difihiba jeleit tapasztaljuk, mindenképpen szervizbe kell vinni az autót? Igyekszünk megválaszolni a difivel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Mit kell tudni a difiről, vagyis a differenciálműről?

A többnyire rövidítve csak difinek nevezett alkatrész teljes neve differenciálmű, mely egy bonyolultnak tűnő, ám egyszerű szerkezet. Ez a nélkülözhetetlen alkatrész nevéből adódóan a különbség kiegyenlítésére szolgál. Miért szükséges? Mert kanyarodáskor a külső íven futó keréknek nagyobb, a belső íven futó keréknek pedig kisebb utat kell megtennie. Tehát különböző fordulatszámmal kell forogniuk. Amennyiben nem kerül sor kiegyenlítésre, az egyik hajtott oldal meg fog csúszni vagy jó tapadás esetén a rendkívüli igénybevétel eltöri a tengelyt. Szóval a differenciálmű feladata biztosítani, hogy a különböző íveken a kerekek gördülése csúszásmentes legyen. Ez a kiegyenlítőmű egy fogaskerekes mechanikai szerkezet, mely a nyomatékot a két féltengelyre egyenlő nagyságban osztja fel a fordulatszámtól függetlenül. Tehát a differenciálmű teszi lehetővé az autó kanyarodását úgy, hogy a belső és a külső íven gördülő kerekek eltérő úthosszakat tesznek meg.

Milyen jelekből lehet a differenciálmű meghibásodására következtetni?

Miből áll a difi, vagyis a differenciálmű? Kúpkerékből, tányérkerékből, bolygóházból, bolygótengelyből, bolygókerekekből és féltengely-fogaskerekekből. Ezek az alkatrészek idővel a nagy igénybevétel miatt elhasználódnak és a differenciálmű meghibásodását eredményezik. A difi meghibásodása rendkívül balesetveszélyes, szóval az első figyelmeztető jel észlelésekor érdemes szervizbe vinni az autót. Milyen jelekből lehet a differenciálmű meghibásodására következtetni? Többnyire a differenciálmű meghibásodására utal a zörgő, búgó hang a motorfék üzemben, mely erősebb húzatás esetén csendesebb. A meghibásodás oka lehet többek között a fogastengelyek elhasználódása, a bolygókerék nehezen forgása, a fogaskerekek és a féltengelyek beragadása, a nem megfelelő rés a fogaskerekek fogai között vagy a bolygókerék működési felületén lévő karcolások. A meghibásodott differenciálmű javítását érdemes szakemberre bízni, aki lelkiismeretesen megkeresi a hiba okát és szakszerűen elvégzi a szükséges javításokat. Például a hézagolást, a ház sérüléseinek javítását, illetve a tengelyek, a kúpkerekek, a tányérkerekek és a bolygókerekek cseréjét, beépítését, javítását és tisztítását.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson