Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mik a difi hibájának jelei? Szervizbe kell vinnem az autót?

Difi

Mi nevezünk difinek? Miért szükséges? Mit érdemes tudni róla? Hogyan működik? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Amennyiben a difihiba jeleit tapasztaljuk, mindenképpen szervizbe kell vinni az autót? Igyekszünk megválaszolni a difivel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Mit kell tudni a difiről, vagyis a differenciálműről?

A többnyire rövidítve csak difinek nevezett alkatrész teljes neve differenciálmű, mely egy bonyolultnak tűnő, ám egyszerű szerkezet. Ez a nélkülözhetetlen alkatrész nevéből adódóan a különbség kiegyenlítésére szolgál. Miért szükséges? Mert kanyarodáskor a külső íven futó keréknek nagyobb, a belső íven futó keréknek pedig kisebb utat kell megtennie. Tehát különböző fordulatszámmal kell forogniuk. Amennyiben nem kerül sor kiegyenlítésre, az egyik hajtott oldal meg fog csúszni vagy jó tapadás esetén a rendkívüli igénybevétel eltöri a tengelyt. Szóval a differenciálmű feladata biztosítani, hogy a különböző íveken a kerekek gördülése csúszásmentes legyen. Ez a kiegyenlítőmű egy fogaskerekes mechanikai szerkezet, mely a nyomatékot a két féltengelyre egyenlő nagyságban osztja fel a fordulatszámtól függetlenül. Tehát a differenciálmű teszi lehetővé az autó kanyarodását úgy, hogy a belső és a külső íven gördülő kerekek eltérő úthosszakat tesznek meg.

Milyen jelekből lehet a differenciálmű meghibásodására következtetni?

Miből áll a difi, vagyis a differenciálmű? Kúpkerékből, tányérkerékből, bolygóházból, bolygótengelyből, bolygókerekekből és féltengely-fogaskerekekből. Ezek az alkatrészek idővel a nagy igénybevétel miatt elhasználódnak és a differenciálmű meghibásodását eredményezik. A difi meghibásodása rendkívül balesetveszélyes, szóval az első figyelmeztető jel észlelésekor érdemes szervizbe vinni az autót. Milyen jelekből lehet a differenciálmű meghibásodására következtetni? Többnyire a differenciálmű meghibásodására utal a zörgő, búgó hang a motorfék üzemben, mely erősebb húzatás esetén csendesebb. A meghibásodás oka lehet többek között a fogastengelyek elhasználódása, a bolygókerék nehezen forgása, a fogaskerekek és a féltengelyek beragadása, a nem megfelelő rés a fogaskerekek fogai között vagy a bolygókerék működési felületén lévő karcolások. A meghibásodott differenciálmű javítását érdemes szakemberre bízni, aki lelkiismeretesen megkeresi a hiba okát és szakszerűen elvégzi a szükséges javításokat. Például a hézagolást, a ház sérüléseinek javítását, illetve a tengelyek, a kúpkerekek, a tányérkerekek és a bolygókerekek cseréjét, beépítését, javítását és tisztítását.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata