Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Egy új kormánymű megmentheti az életét

Ha ön tudja mi az a kormánymű és azt is tudja, hogy ennek az alkatrésznek mi a dolga, akkor nyugodtan veregesse meg a saját vállát. A legtöbben csak azt tudják, hogy a kormánymű az az alkatrész aminek a segítségével irányítjuk gépjárműveinket, de igazából nem tudják, hogy mi is megy végbe a motorháztető alatt. A kormánymű a kormányzási rendszer egyik legfontosabb eleme és mivel ez az elem a motorháztető alatt található, nehezebb észrevenni ha valami probléma van vele.

Mi a dolga a kormányműnek?

A kormánymű válaszol a különböző mozdulatokra és így a megfelelő irányba kormányozza az autót. A kormánymű emellett átadja a kormánytengely mozdulatait a kerekeknek, így lehetővé téve a sávváltást, a szűk kanyarok bevételét, illetve sarkokon történő befordulást. Mivel a kormánymű ennyire fontos ha az autó irányítására kerül a sor, akkor nem csoda, hogy nagyon veszélyes hibás kormányművel közlekedni az utakon. Az elhasználódott kormánymű közrejátszhat akár a kormányzás elvesztésében is, és minél inkább megviselt a kormánymű, annál nehezebb lesz majd az autó irányítása. Ha ráadásul emellett nagy sebességgel halad, akkor ez különösen veszélyes lehet, sőr akár balesetet is okozhat, ha nem veszi figyelembe vagy ha halogatja a kormánymű megjavítását.

Mi a jele az elhasználódott kormányműnek?

A kormánymű meghibásodásának olyan jelei vannak, amelyeket más észrevehet vezetés közben is. Az első jele annak, hogy baj van a kormányművel az az, hogy több erő fog kelleni ahhoz, hogy irányt váltson és elfordítsa a kormányt mint máskor. A nehéz vagy szakadozó kormányzás egyértelműen annak a jele, hogy valami nincs rendben a rendszerben. A másik jele annak, hogy baj van a kormányművel az az, hogy túl lazának tűnik a kormányzás. Ha mélyebbre szeretne ásni, akkor még két másik jelet is találhat, először ellenőrizze, hogy nem szivárog-e valamilyen folyadék a kormánytengely tömítésekből, mert az is arra utalhat, hogy ideje lecserélni a kormányművet. Végül pedig a kormányműt magát is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e bármi repedés rajta. Ha bármilyen repedést talál a kormányműn, vagy sérülést ami arra utalhat, hogy ez okozza a problémákat, akkor szervizbe kell menni és mindenképpen megjavíttatni vagy kicserélni az adott alkatrészt, mert másképp könnyen baleset lehet belőle. A kormányzás az autóvezetés legfontosabb része, ezért különösen figyeljen oda a kormánymű alkatrészeire.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.