Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autó megvilágítása, avagy látni és látszatni

A közúti közlekedés biztonsága szempontjából a legfontosabb feladat a megfelelő vizuális környezet biztosítása. A látási viszonyokat azonban számos tényező együtt vagy akár külön is befolyásolhatja.

A fényszórók és a hátsó lámpák biztosítják, hogy elkerüljük a baleseteket

Az autóvezetőknek tisztában kell lenniük azzal a ténnyel, hogy a nappali helyzetjelző világítás nem kapcsolja be a hátsó lámpákat és a fényszórót, pedig rossz időben, vagy amikor éjszaka a sötétség leszáll, szükség lenne ezekre a lámpákra. Az autósoknak meg kell győződniük arról, hogy mind a tompított, mind a távolsági fényszórók megfelelően működnek. A fényszórókat rendszeresen ellenőrizni kell, a lencséket pedig mindig tisztán kell tartani!  Ha bekapcsolt fényszóróval közlekedünk és a szembejövő autó körülbelül 150 méteres közelségbe került, kapcsoljuk le a tompított fényszórókat. A világítás második legfontosabb részei a ködlámpák. Akkor használjuk őket, mikor a köd sűrű, a fényszórók nem elengedőek a megfelelő látási viszonyok megteremtéséhez. Ilyenkor a fényszórók fénye visszatükröződik a vezető szemébe, ami még rosszabbá teszi a helyzetet. Ebben az esetben a sofőrnek érdemes kikapcsolni a fényszórókat és bekapcsolni a ködlámpát.

Egy kis történelem

Történelmüket tekintve az első fényszórók parabolatükrös rendszerűek voltak, és hosszú évtizedekig egyeduralkodónak számítottak. Csak jóval később jelentek meg a sokkal modernebb, előnyösebb tulajdonságokkal bíró vetítőlencsés rendszerek. A gyártástechnika, valamint a számítástechnika fejlődése a nyolcvanas évek végére lehetővé tette a bonyolult reflexiós felületek szoftveres tervezését és legyártását, így egyedi lámpatest-geometriákhoz kiváló hatásfokú, modern optikai elemek készülhettek. Ezek közé tartoznak a szabad formájú reflektorok, amelyeket napjainkban az FF és a Super DE rendszerekben is széles körben alkalmaznak.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.