Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ilyen volt a taxizás hőskora

Ha a taxizás történetét valóban a kezdetektől szeretnénk elmesélni, nem kérdés, hogy a történelmünk távolabbi pontjaira kell ugranunk, ugyanis a személyszállítás már jó ideje jelen van az emberiség hétköznapjaiban.

Minden kezdet nehéz

Az első taxi vállalatot az autózás szülővárosában, Stuttgartban maga Gottlieb Daimler alapította 1895-ben, és a századfordulóig többek között Párizsban, Londonban és New Yorkban is megindultak a benzines bérautók. A nehézségek ellenére Budapest is az elsők között lehetett volna: Neumayer Arnold üzletember már 1900-ban taxi vállalatot szeretett volna alapítani, de a hatóság a konflis- és fiákertulajdonosok felháborodásától tartva elutasította kérését. Persze így sem volt kétséges, hogy a jövő útja a taxié. 1907-ben a kereskedelemügyi miniszter törvényerejű rendeletet hozott, amelyben leszögezte: szükség van taxikra, de ezek kizárólag hazai gyártmányúak lehetnek.

Ha egy üzlet beindul

Az első taxikat 1913-ban indították útjukra, amikor az Autótaxi Rt. üzembe helyezett huszonöt Márta típusú személygépjárművet. Nem kellett sokat várni a fejlődésre, ugyanis néhány héttel később már közel kétszáz ilyen taxi furikázott a város utcáin. Persze néhány évvel később kitört az első világháború, ami visszavetette a taxik forgalmát, de a fejlődés nem állt meg. A taxik már diszpécserközpont segítségével szolgálták ki az utasok igényeit, így lehetőség nyílt a telefonos rendelésre, amely segítségével az utashoz a legközelebbi taxiállomásról küldték a gépkocsit. A taxik forgalma évről-évre csak nőtt, a növekedés megállíthatatlannak tűnt. Nem csak a taxik forgalma, hanem a száma is növekedést mutatott, sőt a gyártásukra egész iparág épült. Hirtelen nagy szükség lett a megbízható és kényelmes járművekre, és az állandó fejlődésnek köszönhetően idén már a budapesti taxizás 105 éves fennállását ünnepelhetjük.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.