Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autók fekete doboza

Azt mindenki tudja, hogy a repülőgép rendelkezik fekete dobozzal, amely minden adatot rögzít repülés közben. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nemcsak a repülők rendelkeznek ilyen szerkezettel.

Mit rögzít az autó fekete doboza?

Az autó navigációs rendszere rögzíteni tudja az autó tartózkodásának a helyét, de van egy kisebb szerkezet is az autónkban, amely nyomon követ mindent, amit csinálunk is. De ha nem is éppen minden tevékenységet, akkor is megközelítőleg mindent. Ezt a szerkezetet az autó eseményrögzítőjének nevezik. Ez az eseményrögzítő pontosan úgy működik, mint a repülő fekete doboza, és gyakran használják arra, hogy a balesetek után megtudják, hogy pontosan mi is történt. Az ütközés legalább tizenöt aspektusát képes rögzíteni ez a szerkezet, amelyben benne van az ütközés előtti sebesség, a motor fojtása, az előrehaladásban történő változások és a légzsák kioldásának az ideje is.

Fekete doboz vs. nem fekete doboz

2013 óta minden autónak rendelkeznie kell ilyen fekete dobozzal, de némelyekben benne van ez a szerkezet már a 90-es évek közepe óta. Mindenesetre ez a „doboz” nagyon hasznos, hiszen a gyűjtött információkat felhasználhatják a biztosító társaságok, hogy meghatározzák a biztosítási díjakat, de akár civil vagy bűntényi eseteknél is használhatóak lehetnek a mentett adatok. Néhány ember szerint azonban ezeknek az adatoknak privátoknak kellene maradniuk, mások szerint viszont, mivel közutakon vezetünk, ezért a fekete doboz által tárolt információknak is publikusnak kellene lenniük. Sokan pedig egyenesen félnek az ilyen technológiától, hiszen attól tartanak, hogy a jövőben egy ilyen szerkezet akár rögtön bírságot is kiszabhat, amennyiben átlépik a sebességkorlátot. Tehát sokan úgy érzik, hogy egy ilyen fekete doboz jellegű szerkezet egyenes úton vezet a „nagy testvér” jellegű szerkezetek megjelenéséhez, amelyek valóban minden mozdulatunkat követni fogják majd. Annak ellenére, hogy mindez könnyen tűnhet a privát életterünk megsértésének, mégis jó célt szolgálhatnak az ilyen szerkezetek. Segíthetnek például az autógyártó cégeknek kiküszöbölni azokat a hibákat, amelyek az ütközéshez vezethetnek. Bizonyíthatja, hogy a baleset bekövetkezténél ki volt valójában a hibás, így nem kell majd a hibátlan személynek fizetnie a nem általa elkövetett hibákért. Mindezek miatt mégis jó tehát, ha van fekete doboz az autónkban. Persze azt nem tudhatjuk, hogy a jövőben mindez hová fog tovább fejlődni, de a jelenlegi technika minden bizonnyal csakis a javunkat fogja szolgálni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata