Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az alapvető olajcsere lényege

A motorolaj csere a lehető legalapvetőbb csináld magad feladat a gépjárművön. Ráadásul elég gyakran el kell végezni, ezért valóban nem árt tudni, hogy pontosan mit és hogyan is kell tenni. Nem nehéz, viszont kell hozzá egy kis kézügyesség. Lássuk hát, hogy pontosan hogyan is cseréljünk motorolajat!

Szükséges eszközök

Elsősorban is szükségünk lesz egy eszközre, amellyel el lehet távolítani a leeresztő dugót. Ehhez pedig tökéletesen megfelel például egy csőkulcs. Szükségünk lesz továbbá egy olajszűrő kulcsra (arra az esetre, ha nagyon szoros lenne, vagy ha nincs markolat a végén), egy edény az olaj leeresztéséhez, egy tölcsérre, egy emelőre és egy emelőtartóra és egy hosszabb darab kartonpapírra vagy vászonra, a hirtelen kifröccsenés elkerülése érdekében. És természetesen szükségünk lesz friss olajra és új filterre is.

Milyen olajt válasszunk?

Elsősorban is figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű olajat vásároljunk. Inkább legyen valamennyivel több, mint kevesebb belőle! Továbbá figyelmet kell, szenteljünk arra, hogy a megfelelő viszkozitású olajat válasszuk. Ez azt jelenti, hogy ha az autónknak 5W-30 viszkozitású olajat írtak elő, akkor ne vásároljunk ettől eltérőt akkor sem, ha az éppen olcsóbb. Az hogy ásványi vagy szintetikus olajat vásárolunk-e, az többnyire rajtunk múlik, kivéve, ha az autónk kézikönyve kifejezetten egy fajta olajt ír elő. Miután mindent előkészítettünk, kezdhetjük a szerelést. Először is meg kell emelnünk az autónkat, hogy beférjünk alá. Némely újabb autóknál el van rejtve a leeresztő dugó. Ebben az esetekben előbb ezt kell eltávolítani, hogy hozzáférjünk a leeresztő dugóhoz és az olajfilterhez. A legjobb, ha akkor eresszük le az olajat, amikor a motor némileg még meleg, de soha ne csináljunk semmit, amikor az még forró. Miután megtaláltuk a leeresztő dugót, helyezzük alá a nyitott edényt, amelybe az olaj fog belefolyni. A csőkulccsal óvatosan lazítsuk ki a dugót. Ezt követően pedig óvatosan csavarjuk ki, majd kézzel távolítsuk el, hogy az olaj az edénybe folyhasson. Amikor az összes olaj kifolyt, helyezzük vissza a leeresztő dugót. Mielőtt visszatesszük, győződjünk meg a tisztaságáról. Egy kézi kulccsal csavarjuk vissza. Ezt követően helyezzük át az edényt az olajfilter alá. Távolítsuk el az olajfilterkulcsot, és csavarjuk le az olajszűrőt. A filtert fordítsuk lefelé az olajos edény irányába, és hagyjuk, hogy kifolyjon belőle mindegy, ahogy az autóból is kifolyik az olaj. Ezt követően egy ronggyal is törölgessük meg, hogy eltávolítsuk az olajt, amennyire az lehetséges. Ezt követően nyissuk fel az új flakon olajat, és tegyünk belőle valamennyit az új olajfilterre, majd csavarjuk azt be. Kézzel szorítsuk be az olajszűrőt, amennyire az lehetséges. Most már belerakhatjuk a tölcsérünket az olajtartályba, és elkezdhetjük az olajjal való feltöltését. Öntsünk nagyjából fél literrel kevesebb olajat a tartályba, mint amennyi az autónkhoz szükséges, majd helyezzük vissza a tartály tetejét, és működtessük a motort nagyjából 30 másodpercig, hogy átforgassa az új olajat. Ezt követően nézzük az autónk alá, hogy lássuk, nincsenek-e ott olajfoltok. Ellenőrizzük az olajszintet, ha nincs meg a megfelelő olajszint, akkor öntsük hozzá még valamennyit. Amennyiben minden rendben van, akkor levehetjük az emelőről az autónkat. Most már pedig csak a régi olajról kell gondoskodnunk. Hogy helyesen járjunk el, kifejezetten olajgyűjtő állomáson kell leadni. Azonban a legtöbb olajat is áruló üzlet vagy benzinkút megfelel ennek a kritériumnak.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata