Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Automata és kézi sebességváltók! Melyiket válassza?

Az automata sebességváltók és a kézi típusúak, nagyon különböznek egymástól. Mindenkinek saját igénye szerint kell eldönteni, hogy az autóvásárlás során, melyik mellett dönt, ahhoz azonban többet kell tudni róluk.

Kézi sebességváltó

A sebességváltók az autók egyik legfontosabb elemei. A kézi sebességváltós autóknál, vezetés közben, mindig használjuk a kuplungot és a váltókart, mégis sokan nincsenek tisztában, hogy hogyan is működik ez a szerkezet. A legegyszerűbben úgy magyarázható el, hogy ez az a tartozéka minden járműnek, mely a megfelelő szinten tartja a motorban a fordulatszámot, a tökéletes üzemanyag fogyasztást és a rendes utazást biztosítja. Azok számára, akik szeretnek vezetni, és a motorral közvetlenebb kapcsolatban lenni, akkor ajánlatos a kézi váltós járműveket választani. Itt nincs forgatónyomaték átváltó és sokkal személyesebbé teszi a kapcsolatot a jármű és a vezető között. A sebességváltó a kézi változatoknál sokkal gyorsabban reagál gyorsuláskor és lehetővé teszi a nagyobb sebesség elérését egy-egy sebességfokozatnál. Ezzel váltáskor átugorhatunk egy fokozatot, például harmadikból ötödikbe válthatunk, illetve negyedikből vissza másodikba.

Automata sebességváltó

Azoknak, akik a városi vezetésnél unják a folyamatos sebességváltást, inkább ajánlott számításba venni, hogy automata váltóval felszerelt autót vásároljanak. Ezek már régóta a piacon vannak, és bár régebben az autóvásárlók attól ijedtek meg, hogy ezekkel növekszik a jármű üzemanyag fogyasztása, és hogy még a motor teljesítményét is visszafogja, mára már ezek a tévhitek teljesen kizárhatóak. A mai típusok, nemcsak hogy sokkal kényelmesebbé teszik a vezetést, de a modernebb változatoknál már találkozhatunk olyan típusokkal is, melyek akár nyolc-kilenc fokozattal is el vannak látva, ami az üzemanyag fogyasztását nagymértékben lecsökkenti. Az automataváltók teljesen más elven működnek, mint a manuális társaik. Ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy ezekben a járművekben nincs kuplungpedál, hanem a klasszikus nyomatékváltó esetén, a motor és a váltó közti kapcsolatot nem a kuplung, hanem egy konverter hozza létre. Ennek fő alkatrésze a két egymással szemben lévő lamellás kerék. A motor beindítása után, amikor az előválasztó kart előremeneti fokozatba tesszük, a turbinakereket megforgatja a motor kihajtótengelye, az olaj ennek hatására pedig a szivattyúkereket hozza mozgásba. Amikor a sebesség növekszik és elérkezünk a váltáshoz, a nyomatékváltók hajtása szétkapcsol, a második fokozaté pedig össze, és így tovább. Az automataváltós járművekhez számos előnyöket sorolhatunk, viszont hátránya az, hogy ha ezek meghibásodnak, esetleg teljesen tönkre mennek, a javíttatásuk elég magas anyagi ráfektetést igényel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata