Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Automata és kézi sebességváltók! Melyiket válassza?

Az automata sebességváltók és a kézi típusúak, nagyon különböznek egymástól. Mindenkinek saját igénye szerint kell eldönteni, hogy az autóvásárlás során, melyik mellett dönt, ahhoz azonban többet kell tudni róluk.

Kézi sebességváltó

A sebességváltók az autók egyik legfontosabb elemei. A kézi sebességváltós autóknál, vezetés közben, mindig használjuk a kuplungot és a váltókart, mégis sokan nincsenek tisztában, hogy hogyan is működik ez a szerkezet. A legegyszerűbben úgy magyarázható el, hogy ez az a tartozéka minden járműnek, mely a megfelelő szinten tartja a motorban a fordulatszámot, a tökéletes üzemanyag fogyasztást és a rendes utazást biztosítja. Azok számára, akik szeretnek vezetni, és a motorral közvetlenebb kapcsolatban lenni, akkor ajánlatos a kézi váltós járműveket választani. Itt nincs forgatónyomaték átváltó és sokkal személyesebbé teszi a kapcsolatot a jármű és a vezető között. A sebességváltó a kézi változatoknál sokkal gyorsabban reagál gyorsuláskor és lehetővé teszi a nagyobb sebesség elérését egy-egy sebességfokozatnál. Ezzel váltáskor átugorhatunk egy fokozatot, például harmadikból ötödikbe válthatunk, illetve negyedikből vissza másodikba.

Automata sebességváltó

Azoknak, akik a városi vezetésnél unják a folyamatos sebességváltást, inkább ajánlott számításba venni, hogy automata váltóval felszerelt autót vásároljanak. Ezek már régóta a piacon vannak, és bár régebben az autóvásárlók attól ijedtek meg, hogy ezekkel növekszik a jármű üzemanyag fogyasztása, és hogy még a motor teljesítményét is visszafogja, mára már ezek a tévhitek teljesen kizárhatóak. A mai típusok, nemcsak hogy sokkal kényelmesebbé teszik a vezetést, de a modernebb változatoknál már találkozhatunk olyan típusokkal is, melyek akár nyolc-kilenc fokozattal is el vannak látva, ami az üzemanyag fogyasztását nagymértékben lecsökkenti. Az automataváltók teljesen más elven működnek, mint a manuális társaik. Ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy ezekben a járművekben nincs kuplungpedál, hanem a klasszikus nyomatékváltó esetén, a motor és a váltó közti kapcsolatot nem a kuplung, hanem egy konverter hozza létre. Ennek fő alkatrésze a két egymással szemben lévő lamellás kerék. A motor beindítása után, amikor az előválasztó kart előremeneti fokozatba tesszük, a turbinakereket megforgatja a motor kihajtótengelye, az olaj ennek hatására pedig a szivattyúkereket hozza mozgásba. Amikor a sebesség növekszik és elérkezünk a váltáshoz, a nyomatékváltók hajtása szétkapcsol, a második fokozaté pedig össze, és így tovább. Az automataváltós járművekhez számos előnyöket sorolhatunk, viszont hátránya az, hogy ha ezek meghibásodnak, esetleg teljesen tönkre mennek, a javíttatásuk elég magas anyagi ráfektetést igényel.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.