Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Amit használtautó-vásárlás előtt csinálni kell

Kézfogás

Használtautó-vásárlás előtt állsz? Cikkünkben összegyűjtöttünk neked néhány tippet, amik jól jönnek a vásárlás előtt, pláne, ha egy sokkilométeres járgányt néztél ki magadnak. A legjobb, ha mindig viszel magaddal egy szakembert, autószerelőt, aki át tudja neked nézni a kocsit.

Ahogy beülsz a kocsiba, kezdj a pedálok tesztelésével, állapotuk megnézésével – ne feledkezz meg a kárpitozás átnézéséről sem. A viseltes, kopott utastér sokat elárulhat arról, hogyan és mennyit használta az előző tulaj a járgányt. Nézz bele a kesztyűtartóba, hogy nem hiányoznak-e olyan alapvető dolgok, mint mondjuk az autó kézikönyve, nézd meg a pótkereket és kerékcseréhez szükséges szerszámokat, rendben van-e a vonóhorog (ha van rajta). Vizsgáld meg az első kerekek állapotát, mennyire és hogyan kopottak; a kopás mintázatából már lehet következtetni arra, szükség lesz-e kiegyensúlyozásra. Simítsd végig a kezeddel a futófelületet: amennyiben cápafogas, cikkcakkos kontúrt érzel, vagy ha szokatlanul „hepe-hupásnak” látod, akkor valószínűleg futómű problémával is szemben áll a kocsi.

Gyanús jelek

A jármű tesztvezetésénéll hallgasd, milyen hangokat ad a kocsi, hallasz-e bármi rendelleneset sebességváltáskor vagy, ha mondjuk felengeded, megnyomod a gázpedált. A kattanó, lötyögő hang utalhat mondjuk a kardáncsukló- vagy a motortartó-csere esedékességére elsőkerék meghajtású autónál. Elsőkerék-hajtású kocsiban ülve húzd le az ablakot, és vegyél egy éles kanyart alacsony sebességgel, közben hallgasd, nem hallasz-e kattogó hangokat. Ha igen, akkor ilyenkor is főleg kardáncsukló-hibára gyanakodhatunk.

Keress egy biztonságos helyet, és keményen fékezz le 65 km/h-ról. Egyenes vonalban áll le a kocsi, vagy elhúz valamelyik irányba, pulzál, netán blokkolja a kerekeket? Nem csak a fék tesztelése fontos, ugyanúgy érdemes megvizsgálni a motorolaj szintjét, állagát a nívópálcával: átlátszónak és valamelyest méz színűnek kell lennie. A koszolódott kenőanyag színe inkább sötétebb, kávés színű, és szúrós szaga van – ha ezt tapasztalod, az előző tulaj valószínűleg nem szentelt nagy figyelmet a kötelező szervizekre. Ha már a motorháztető alatt vagy, keress olaj vagy hűtőfolyadék nyomokat, foltokat, és nézd meg, mely alkatrészek tűnnek vadi újnak, mik voltak kicserélve mostanság. A hűtőfolyadéknak is tisztának kell lennie, a fékfolyadéknak szintén, az a jó, ha sárgás, áttetsző színe van. Ami a folyadékokat illeti, ne feledkezz meg a sebességváltó folyadék ellenőrzéséről sem: ennél az a jó, ha átlátszó, pirosas. A sötétebb vagy égett pirítós szagú folyadék arra utal, hogy nem kímélték korábban a járgányt, sokszor túlmelegítve, rossz minőségű váltófolyadékkal járatták.

Külső szemrevételezés

Emeld fel az autó elejét, és markolászd meg a kerék tetejét és alját. Nézd meg, van-e holtjáték, amikor megpróbálod elmozdítani a kereket; ha tapasztalsz ilyet, akkor lehet, hogy a gömbfej, gömbcsukló, esetleg a kerékcsapágy már elhasználódott, csereérett állapotban van. Ugyanígy mozgasd meg oldalirányban is a kerekeket; a túlzott játék az összekötő rudak vagy a segédirányító (Pitman) kar gyengeségére, kopottságára utalhat. Forgasd meg a kereket, és hallgasd, nem jelentkeznek-e kattogó, kereplő hangok, amik szintén kerékcsapágy-problémára utalhatnak. Ami a karosszériát illeti, szemrevételezd alaposan a paneleket, hogy pontosan illeszkednek-e egymáshoz, ugyanolyan színárnyalatuk van-e. Így sokkal könnyebben kiszúrhatod, ha korábban már baleseteztek esetleg az autóval. Vizslasd át az egész autót, vannak-e valahol rozsdanyomok – a rejtett helyeken is!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata