Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi állhat a gyújtótekercs hiba hátterében?

Gyújtótekercs az autóban

Jól működő gyújtótekercs nélkül nem igazán tudunk autózni, hiszen ez az alkatrész felel az üzemanyag begyújtására szolgáló szikra előállításához szükséges nagyfeszültség előállításáért. Sokan nem is gondolnák, de a gyújtótekercs hibák többsége nem is magához az alkatrészhez kötődik. Sokkal inkább olyan problémák akadályozhatják az optimális működését, mint mondjuk a túl nagy gyertyahézag, a szivárgó szelepfedél vagy a különböző szennyeződések. Sajnos, ha a gyújtótekercs tönkremegy, csak a csere orvosolhatja a problémát.

Rosszul beállított gyertyahézag

Az optimális gyújtógyertya hézag megléte elengedhetetlen a gyújtásrendszer megfelelő működéséhez és a gyújtótekercs élettartamának megőrzéséhez. Egy megnagyobbodott vagy alapból rosszul beállított gyertyahézag miatt a gyújtótekercsnek pluszmunkát kell végeznie, nagyobb feszültségre van szüksége a hézag áthidalásához, s a szikra létrehozásához a henger belsejében. Ez a megnövekedett feszültség nem csak a gyújtótekercsnek árthat, de bizonyos körülmények között az ECU driverét is kikészítheti. Amikor meghibásodik a driver, a tekercs is tönkremegy, nem lesz képes a szikra előállítására, a végeredmény pedig egy halott henger lesz. A kellő szikragyújtás biztosításához, továbbá a gyújtótekercs-hiba megelőzéséhez mindig igazodj a gyártói előírásokban szereplő gyertyahézaghoz. Manapság már gyárilag beállítják az optimális hézagméretet a gyertyagyártók, de azért nem árt mindig ellenőrizni a megfelelőségüket beszerelés előtt. Abban az esetben, ha a gyújtótekercs hiba a túl nagy hézag miatt jelentkezik, akkor nem csak a tekercset, a gyújtógyertyát is cserélni kell. Nem árt megvizsgálni az ECU driverét sem.

A szennyeződések is árthatnak neki

A különböző helyekről származó szennyeződések miatt is tönkremehet a gyújtótekercs. A leggyakoribb szennyeződés az elhasználódott, sérült szelepfedél tömítésnél szivárgó motorolaj. Számos autómotorban a gyújtógyertyát és a gyújtótekercset egy, a szelepfedél részét képező csőbe szerelik gyárilag. A szelepfedél és a gyertya közötti tömítés idővel elhasználódhat, és a gyújtógyertya-cső tönkremehet, a végeredmény pedig olajszivárgás lesz, ami felhalmozódik a gyertya és a tekercs körül. Emiatt meghibásodhat a gyújtótekercs is, épp ezért fontos minél előbb megtalálni a szivárgás helyét, hogy ne fordulhasson elő még egyszer a probléma az új gyújtásalkatrészek beszerelése után sem.

Behatol a víz az alkatrészbe

A víz behatolása a gyújtótekercsbe igen ritka, emiatt nem is nagyon szoktak gondolni rá, amikor tönkremegy az alkatrész. Bizonyos autókban a klíma hűtőközegének kondenzálódása a gyújtótekercseknél koncentrálódhat, és közvetlenül rájuk csöpöghet, vízzel feltöltve így a gyújtógyertya-hézagokat. A probléma kiküszöböléséhez bizonyos gyártók már gyárilag alkalmaznak szilikonzsírt a korrodálódás megelőzése érdekében. Ez jobb tömítést biztosít a gyújtógyertya és a tekercs között, megakadályozza a szennyeződések bekerülését, s ezzel lehetővé teszi a megfelelő feszültségáramlást és szikraképződést.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata