fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A váltórecsegés kiváltó okai

Sebességváltó kar teteje

Az autó egyik legfontosabb alkatrésze a sebességváltó. Mi a pontos feladata? Mit csinál valójában ez a szerkezet? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi okozhatja a váltó recsegését? Az alábbiakban megválaszoljuk a sebességváltóval kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Sebességváltója már a Ford T-modellnek is volt

Gyakorlatilag a sebességváltó az egyik legfontosabb alkatrésze az autóknak. Feladata, hogy mindig optimális szinten tartsa a fordulatszámot a nyomatékleadás szempontjából. Mindez elengedhetetlen a gépjármű normális működésének érdekében. A sebességváltó szerkezete egyszerű, két sorban elhelyezkedő fogaskerekekből és tengelyekből áll. A modern változatokban a szomszédos tengelyek fogaskerekei folyamatosan érintkeznek egymással. Ezeknek a fogaskerekeknek a kapcsolása szinkronkapcsolókkal történik. Ha alaphelyzetben, vagyis üresben van az autó indításkor, akkor egyhelyben áll. Abban, hogy megmozdul az autó, a tengelykapcsolónak, vagyis a kuplungnak nagy szerepe van, hiszen kapcsolatot teremt a motor és a kerekek között. Ez után következik a sebességváltó feladata, vagyis az optimális szinten lévő fordulatszám beállítása. Szóval a váltás előtt mindenképpen szükséges a kuplung használata, hiszen csupán így szüntethető meg ideiglenesen a váltó, valamint a motor között lévő kapcsolat.

Mi okozhat váltórecsegést?

A sebességváltónak köszönhetően a teljes sebességtartományban tud reagálni az autó motorja, városi és autópályás közlekedés alkalmával egyaránt. Régen többnyire reccsenéssel járt a fogaskerekek összekapcsolódása váltáskor, de napjainkban már nincs ilyen probléma, hiszen a modern váltók szinkrongyűrűt tartalmaznak. A szinkrongyűrűnek köszönhetően a váltás pillanatában nem keletkezik fordulatkülönbség. Amennyiben mégis hallható recsegés a modern váltókban, valamilyen meghibásodás állhat a háttérben. Többnyire megoldja a problémát a váltóolajcsere. A váltóolaj kiegyenlíti a fémfelületek egyenetlenségeit, illetve csökkenti a kopást. Emellett a váltórecsegés kiváltó oka lehet az elhasználódott szinkronkapcsoló vagy fogaskerék, illetve a meghibásodott választórúd vagy kábel. Továbbá problémát okozhat a bemeneti tengelycsapágy kopása. A meghibásodás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen időt fordítani a karbantartásra. Nem érdemes kihagyni az olajcseréket, rendszeresen ellenőrizni kell az olajszintet és biztosítani kell, hogy a kuplung megfelelően működjön. Mindemellett kerülni kell az éles gyorsítást és fékezést a vezetés során, mivel ezek tönkretehetik hosszú távon a sebességváltót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata