Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A váltórecsegés kiváltó okai

Sebességváltó kar teteje

Az autó egyik legfontosabb alkatrésze a sebességváltó. Mi a pontos feladata? Mit csinál valójában ez a szerkezet? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi okozhatja a váltó recsegését? Az alábbiakban megválaszoljuk a sebességváltóval kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Sebességváltója már a Ford T-modellnek is volt

Gyakorlatilag a sebességváltó az egyik legfontosabb alkatrésze az autóknak. Feladata, hogy mindig optimális szinten tartsa a fordulatszámot a nyomatékleadás szempontjából. Mindez elengedhetetlen a gépjármű normális működésének érdekében. A sebességváltó szerkezete egyszerű, két sorban elhelyezkedő fogaskerekekből és tengelyekből áll. A modern változatokban a szomszédos tengelyek fogaskerekei folyamatosan érintkeznek egymással. Ezeknek a fogaskerekeknek a kapcsolása szinkronkapcsolókkal történik. Ha alaphelyzetben, vagyis üresben van az autó indításkor, akkor egyhelyben áll. Abban, hogy megmozdul az autó, a tengelykapcsolónak, vagyis a kuplungnak nagy szerepe van, hiszen kapcsolatot teremt a motor és a kerekek között. Ez után következik a sebességváltó feladata, vagyis az optimális szinten lévő fordulatszám beállítása. Szóval a váltás előtt mindenképpen szükséges a kuplung használata, hiszen csupán így szüntethető meg ideiglenesen a váltó, valamint a motor között lévő kapcsolat.

Mi okozhat váltórecsegést?

A sebességváltónak köszönhetően a teljes sebességtartományban tud reagálni az autó motorja, városi és autópályás közlekedés alkalmával egyaránt. Régen többnyire reccsenéssel járt a fogaskerekek összekapcsolódása váltáskor, de napjainkban már nincs ilyen probléma, hiszen a modern váltók szinkrongyűrűt tartalmaznak. A szinkrongyűrűnek köszönhetően a váltás pillanatában nem keletkezik fordulatkülönbség. Amennyiben mégis hallható recsegés a modern váltókban, valamilyen meghibásodás állhat a háttérben. Többnyire megoldja a problémát a váltóolajcsere. A váltóolaj kiegyenlíti a fémfelületek egyenetlenségeit, illetve csökkenti a kopást. Emellett a váltórecsegés kiváltó oka lehet az elhasználódott szinkronkapcsoló vagy fogaskerék, illetve a meghibásodott választórúd vagy kábel. Továbbá problémát okozhat a bemeneti tengelycsapágy kopása. A meghibásodás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen időt fordítani a karbantartásra. Nem érdemes kihagyni az olajcseréket, rendszeresen ellenőrizni kell az olajszintet és biztosítani kell, hogy a kuplung megfelelően működjön. Mindemellett kerülni kell az éles gyorsítást és fékezést a vezetés során, mivel ezek tönkretehetik hosszú távon a sebességváltót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata