Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A váltórecsegés kiváltó okai

Sebességváltó kar teteje

Az autó egyik legfontosabb alkatrésze a sebességváltó. Mi a pontos feladata? Mit csinál valójában ez a szerkezet? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi okozhatja a váltó recsegését? Az alábbiakban megválaszoljuk a sebességváltóval kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Sebességváltója már a Ford T-modellnek is volt

Gyakorlatilag a sebességváltó az egyik legfontosabb alkatrésze az autóknak. Feladata, hogy mindig optimális szinten tartsa a fordulatszámot a nyomatékleadás szempontjából. Mindez elengedhetetlen a gépjármű normális működésének érdekében. A sebességváltó szerkezete egyszerű, két sorban elhelyezkedő fogaskerekekből és tengelyekből áll. A modern változatokban a szomszédos tengelyek fogaskerekei folyamatosan érintkeznek egymással. Ezeknek a fogaskerekeknek a kapcsolása szinkronkapcsolókkal történik. Ha alaphelyzetben, vagyis üresben van az autó indításkor, akkor egyhelyben áll. Abban, hogy megmozdul az autó, a tengelykapcsolónak, vagyis a kuplungnak nagy szerepe van, hiszen kapcsolatot teremt a motor és a kerekek között. Ez után következik a sebességváltó feladata, vagyis az optimális szinten lévő fordulatszám beállítása. Szóval a váltás előtt mindenképpen szükséges a kuplung használata, hiszen csupán így szüntethető meg ideiglenesen a váltó, valamint a motor között lévő kapcsolat.

Mi okozhat váltórecsegést?

A sebességváltónak köszönhetően a teljes sebességtartományban tud reagálni az autó motorja, városi és autópályás közlekedés alkalmával egyaránt. Régen többnyire reccsenéssel járt a fogaskerekek összekapcsolódása váltáskor, de napjainkban már nincs ilyen probléma, hiszen a modern váltók szinkrongyűrűt tartalmaznak. A szinkrongyűrűnek köszönhetően a váltás pillanatában nem keletkezik fordulatkülönbség. Amennyiben mégis hallható recsegés a modern váltókban, valamilyen meghibásodás állhat a háttérben. Többnyire megoldja a problémát a váltóolajcsere. A váltóolaj kiegyenlíti a fémfelületek egyenetlenségeit, illetve csökkenti a kopást. Emellett a váltórecsegés kiváltó oka lehet az elhasználódott szinkronkapcsoló vagy fogaskerék, illetve a meghibásodott választórúd vagy kábel. Továbbá problémát okozhat a bemeneti tengelycsapágy kopása. A meghibásodás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen időt fordítani a karbantartásra. Nem érdemes kihagyni az olajcseréket, rendszeresen ellenőrizni kell az olajszintet és biztosítani kell, hogy a kuplung megfelelően működjön. Mindemellett kerülni kell az éles gyorsítást és fékezést a vezetés során, mivel ezek tönkretehetik hosszú távon a sebességváltót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.