Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A MAN új teherautója már a jövőt idézi

A hannoveri IAA egy haszonjármű-kiállítás, ahol minden évben bemutatásra kerülnek az aktuális naptári év újdonságai. Ezen információ ismeretében senki nem lepődött meg, hogy a MAN itt mutatta be legújabb teherautó-koncepcióját.

110 év tapintható fejlődés

A MAN név pontosan 110 éve született meg a Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG rövidítéséből. Öt évvel később, 1923-ban bemutatásra került a világ első, sorozatgyártásra is alkalmas, közvetlen befecskendezésű, negyven lóerős dízelmotorja. A fejlődés töretlenül folytatódott, ami most konkrétan oda jutott, hogy a márka szimbólumának számító dízelmotor kikerült a legújabb modelljéből. A „keresztségben” CitE nevet kapó új modell, elektromos hajtásláncának köszönhetően, konstrukciós megközelítéssel szemlélve nagy lehetőséget jelentett a MAN mérnökei számára. A nagy fejlődés eredménye, hogy a jármű belépési magassága mindösszesen harmincöt centiméter. Ezt az alacsony belépésű fülkét úgy sikerülhetett kialakítani, hogy a kivett dízelmotor helye szinte teljes egészében felszabadult. A könnyebb belépés mellett további előnyt jelent, hogy a vezetőnek kevesebb holttérrel kell megküzdenie, hiszen így a műszerfalat és a sofőrülést is alacsonyabban lehetett elhelyezni. A teherautó jobb oldalára pusztán kényelmi okokból elektromos működésű tolóajtó került, ezzel is segítve a gyakori ki- és beszállásokat. A vezetőoldalon elhelyezkedő ajtón semmit sem változtattak, megmaradtak a sztenderd, kifelé nyíló, kilincses verziónál. A leendő vezetők komfortérzetét tovább növelheti, hogy kiegészítő hőmérsékletszabályozók kerültek beépítésre. A nyári meleg ellen hűsítő megoldást eredményez az ülésbe beépített hűtőventilátor, télen pedig a hagyományos fűtés mellett a kormányfűtő rendszert is igénybe lehet venni.

Itt sem feledkeztek el a biztonságról

Több elem is beépítésre került, ami a vezető és az áru biztonságos célba érkezését hivatott elősegíteni. Ennek egyik külsőleg igen látványos része, hogy leszerelésre kerültek a visszapillantó tükrök, amelyek helyét innentől kamerák veszik át. Ez nem számít teljesen egyedi megoldásnak, hiszen nem sokkal korábban a Mercedes-Benz által bemutatott Actros is ezt ez innovációt alkalmazza. A megoldásnak több hasznos hozadéka is van, hiszen egyfelől jobb rálátást biztosít rossz időjárási körülmények közt és éjszaka, másrészről a tükrök leszerelésével csökken a légellenállás, ezáltal alacsonyabb lesz az utastéri menetzaj és a fogyasztás is. A beépített 360 fokos madártávlati nézetnek köszönhetően a sofőr lényegében felülnézetből szemlélheti a teherautót és környezetét, így a parkolás is könnyebb manőverezést vesz igénybe.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.