Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A nyest meleg helyet keres, és megeszi az autót

Ha sáros lábnyomokat találunk az autón, ne a macskát szidjuk, várjuk meg, elindul-e a jármű. A rossz idő közeledtével menedéket keres a nyest, és ha nincs szerencsénk, talál is a motortérben. Ha meg már bejutott, csemegézik a kábelekből.

A természet harca a gépek ellen

A nyest egy aranyos, 40-50 centis kis menyétféle, barnás színnel, fehér mellfolttal. A legnagyobb példányok is alig nehezebbek két kilónál. Az autósok cukiságlistájára azonban soha nem fog felkerülni. Sokakat váratlanul ér, amikor visszatámad a természet – így is lehet értelmezni a nyestek tevékenységét, végül is ők voltak itt előbb. Ez azonban nem vigasztalja az autóst, aki felfedezi a sáros lábnyomokat féltett tulajdonán. Először talán a macskát szidja, de az nem tesz kárt az autóban – még csak meg sem karcolja a karosszériát. Nem úgy a nyest, amely nem csak a háztájiban tud nagy pusztítást végezni belátható idő alatt, hanem a szigetelésben, különféle kábelekben is. Élelmet, menedéket keres ez a menyétféle a hideg idő beálltával is, ugyanis egész évben aktív. Ha bejut a motortérbe, és csak vezetéket talál, hát megrágja azt, ki ne jöjjön a gyakorlatból. Autósok tapasztalata szerint estek már áldozatául nyestnek kisebb vezetékek, gyújtáskapcsoló, kábelek, a hő- és zajszigetelés és egyéb szigetelések részei. Többféle védekezési módról is olvastunk-hallottunk már: az egyetlen biztos megoldásnak a zárt garázsban való tárolás tűnik.

Wunderbaum, áramütés, „motorpáncél”

Amennyiben ez nem megoldható, az egyik legkézenfekvőbb és legegyszerűbb ötlet a nyestriasztó spray. Kapható autós szaküzletekben, webshopokban, többféle, az emberi orrnak sem kellemes illattal, de a tapasztalatok szerint nem mindenkinek válik be, azaz nem minden nyestet érdekel. Kutyatulajdonosok büdös kutyaszőrrel kísérleteznek, van, aki esküszik rá: soha a motortérbe a nyest be nem téved. Állítólag a Wunderbaum szaghatását sem szeretik, de ezzel vagyunk így emberek is páran. Lehet próbálkozni ultrahangos riasztóval is, de annak meg a kritikusai szerint megszokják a hangját. Az áramütést viszont biztos nem szokják meg – ezért találták ki a nagyfeszültségű riasztót, és e két utóbbit kombinálják is. Ha garázs nincs, és biztosra akarunk menni, meg kell próbálni mindent az égvilágon bevonatni fémmel, amit csak elrághatna. Egyszerűbb a teljes motortérre borítást rakatni – az autószervizekben, alkatrész-üzletekben erre is tudnak megoldást. Jobban járunk a „motorpáncéllal”, mint a nyestkárral. Jó tudni, hogy a casco alapesetben nem fizet nyest- és rágcsálókár után, csak kiegészítő biztosítással.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.