Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A nyest meleg helyet keres, és megeszi az autót

Ha sáros lábnyomokat találunk az autón, ne a macskát szidjuk, várjuk meg, elindul-e a jármű. A rossz idő közeledtével menedéket keres a nyest, és ha nincs szerencsénk, talál is a motortérben. Ha meg már bejutott, csemegézik a kábelekből.

A természet harca a gépek ellen

A nyest egy aranyos, 40-50 centis kis menyétféle, barnás színnel, fehér mellfolttal. A legnagyobb példányok is alig nehezebbek két kilónál. Az autósok cukiságlistájára azonban soha nem fog felkerülni. Sokakat váratlanul ér, amikor visszatámad a természet – így is lehet értelmezni a nyestek tevékenységét, végül is ők voltak itt előbb. Ez azonban nem vigasztalja az autóst, aki felfedezi a sáros lábnyomokat féltett tulajdonán. Először talán a macskát szidja, de az nem tesz kárt az autóban – még csak meg sem karcolja a karosszériát. Nem úgy a nyest, amely nem csak a háztájiban tud nagy pusztítást végezni belátható idő alatt, hanem a szigetelésben, különféle kábelekben is. Élelmet, menedéket keres ez a menyétféle a hideg idő beálltával is, ugyanis egész évben aktív. Ha bejut a motortérbe, és csak vezetéket talál, hát megrágja azt, ki ne jöjjön a gyakorlatból. Autósok tapasztalata szerint estek már áldozatául nyestnek kisebb vezetékek, gyújtáskapcsoló, kábelek, a hő- és zajszigetelés és egyéb szigetelések részei. Többféle védekezési módról is olvastunk-hallottunk már: az egyetlen biztos megoldásnak a zárt garázsban való tárolás tűnik.

Wunderbaum, áramütés, „motorpáncél”

Amennyiben ez nem megoldható, az egyik legkézenfekvőbb és legegyszerűbb ötlet a nyestriasztó spray. Kapható autós szaküzletekben, webshopokban, többféle, az emberi orrnak sem kellemes illattal, de a tapasztalatok szerint nem mindenkinek válik be, azaz nem minden nyestet érdekel. Kutyatulajdonosok büdös kutyaszőrrel kísérleteznek, van, aki esküszik rá: soha a motortérbe a nyest be nem téved. Állítólag a Wunderbaum szaghatását sem szeretik, de ezzel vagyunk így emberek is páran. Lehet próbálkozni ultrahangos riasztóval is, de annak meg a kritikusai szerint megszokják a hangját. Az áramütést viszont biztos nem szokják meg – ezért találták ki a nagyfeszültségű riasztót, és e két utóbbit kombinálják is. Ha garázs nincs, és biztosra akarunk menni, meg kell próbálni mindent az égvilágon bevonatni fémmel, amit csak elrághatna. Egyszerűbb a teljes motortérre borítást rakatni – az autószervizekben, alkatrész-üzletekben erre is tudnak megoldást. Jobban járunk a „motorpáncéllal”, mint a nyestkárral. Jó tudni, hogy a casco alapesetben nem fizet nyest- és rágcsálókár után, csak kiegészítő biztosítással.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata