Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A nagy para – téves üzemanyag az autónkban

Megeshet, hogy nem csak a legrosszabb rémálmainkban fordul elő a rettenetes eset: helytelen üzemanyagot töltünk szeretett autónkba. De mi történik ilyenkor? Jogos a félelmünk vagy könnyedén orvosolható ez a nem mindennapi probléma? Ennek a kérdéskörnek jártunk utána.

Sokakkal megesik

Először is nyugodjunk meg, nem mi vagyunk az egyetlenek, akikkel előfordul ez az apró malőr. Egy angliai felmérés szerint a szigetországban minden hetedik autós elkövette már ezt a hibát. Érdekes lehet az is, hogy a férfiak átlagban kétszer annyiszor tankolnak „félre”, mint a nők. A kimutatás alapján azonban a rendőrök – itt arra nem tértek ki, hogy a férfiak vagy a nők – állnak a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Ahhoz, hogy értsük, mi történik ilyen esetben az autónkkal, érdemes tudni a különböző üzemanyagokkal működő járművek gyújtáselméletét. A két üzemanyagtípus közötti legnagyobb különbség az, hogy a benzin gyulladáspontja jóval alacsonyabb, mint a dízelé. Amíg a benzinmotorok esetében egy szikra segítségével robbanás által kel életre autónk, addig a gázolajos működésre tervezett konstrukció a levegőt sűríti össze annyira, hogy a befecskendezett üzemanyag spontán gyullad meg és ég el.

Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

Dízel üzemanyagot általában nehezebb benzines autókba tölteni, hiszen a kutakon található pisztoly csőátmérője jóval nagyobb. Ha mégis megtörténik a baj, és még időben észrevesszük, akkor a lehető leggyorsabban álljunk félre, és állítsuk le a motort. Az elégett gázolaj részecskéi könnyen kárt tehetnek a gyújtógyertyákban, ami gyújtáskimaradást okozhat, az autónk erősen füstölve adhatja tudtunkra, az üzemanyag hibás. Dízelüzemű gépjármű benzinnel való tankolása esetén tudnunk kell, hogy a motorban a benzin oldószerként hat, és teljesen megölheti az üzemanyag-pumpánkat, valamint az érzékeny befecskendező-rendszert. Bármelyik eset is áll fenn, a lehető leggyorsabban ajánlott a tévesen töltött üzemanyag teljes leeresztése, és a helyes folyadék pótlása. Egy – szintén angliai – kutatás alapján kiderül, hogy nem feltétlen okozott a hibásan hozzáadott üzemanyag károkat a motorban, ha azt a lehető leggyorsabban lecserélték. Ahogy a félretöltött nafta kikerült az üzemanyagtartályból, és újra a rendeltetésnek megfelelő vette át a helyét, a gépjárművek működése általában teljesen helyreállt. Azonban minél tovább üzemelt az adott jármű a helytelen adalékkal, annál nagyobb volt az esélye a komolyabb károsodásoknak. Mindig figyeljünk tehát arra, milyen üzemanyaggal látjuk el autónkat, így elkerülhetünk egy esetleges nagyobb javítási költséget!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata