Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A nagy para – téves üzemanyag az autónkban

Megeshet, hogy nem csak a legrosszabb rémálmainkban fordul elő a rettenetes eset: helytelen üzemanyagot töltünk szeretett autónkba. De mi történik ilyenkor? Jogos a félelmünk vagy könnyedén orvosolható ez a nem mindennapi probléma? Ennek a kérdéskörnek jártunk utána.

Sokakkal megesik

Először is nyugodjunk meg, nem mi vagyunk az egyetlenek, akikkel előfordul ez az apró malőr. Egy angliai felmérés szerint a szigetországban minden hetedik autós elkövette már ezt a hibát. Érdekes lehet az is, hogy a férfiak átlagban kétszer annyiszor tankolnak „félre”, mint a nők. A kimutatás alapján azonban a rendőrök – itt arra nem tértek ki, hogy a férfiak vagy a nők – állnak a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Ahhoz, hogy értsük, mi történik ilyen esetben az autónkkal, érdemes tudni a különböző üzemanyagokkal működő járművek gyújtáselméletét. A két üzemanyagtípus közötti legnagyobb különbség az, hogy a benzin gyulladáspontja jóval alacsonyabb, mint a dízelé. Amíg a benzinmotorok esetében egy szikra segítségével robbanás által kel életre autónk, addig a gázolajos működésre tervezett konstrukció a levegőt sűríti össze annyira, hogy a befecskendezett üzemanyag spontán gyullad meg és ég el.

Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

Dízel üzemanyagot általában nehezebb benzines autókba tölteni, hiszen a kutakon található pisztoly csőátmérője jóval nagyobb. Ha mégis megtörténik a baj, és még időben észrevesszük, akkor a lehető leggyorsabban álljunk félre, és állítsuk le a motort. Az elégett gázolaj részecskéi könnyen kárt tehetnek a gyújtógyertyákban, ami gyújtáskimaradást okozhat, az autónk erősen füstölve adhatja tudtunkra, az üzemanyag hibás. Dízelüzemű gépjármű benzinnel való tankolása esetén tudnunk kell, hogy a motorban a benzin oldószerként hat, és teljesen megölheti az üzemanyag-pumpánkat, valamint az érzékeny befecskendező-rendszert. Bármelyik eset is áll fenn, a lehető leggyorsabban ajánlott a tévesen töltött üzemanyag teljes leeresztése, és a helyes folyadék pótlása. Egy – szintén angliai – kutatás alapján kiderül, hogy nem feltétlen okozott a hibásan hozzáadott üzemanyag károkat a motorban, ha azt a lehető leggyorsabban lecserélték. Ahogy a félretöltött nafta kikerült az üzemanyagtartályból, és újra a rendeltetésnek megfelelő vette át a helyét, a gépjárművek működése általában teljesen helyreállt. Azonban minél tovább üzemelt az adott jármű a helytelen adalékkal, annál nagyobb volt az esélye a komolyabb károsodásoknak. Mindig figyeljünk tehát arra, milyen üzemanyaggal látjuk el autónkat, így elkerülhetünk egy esetleges nagyobb javítási költséget!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.