Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A kormányösszekötő gömbfej szerepe és hibái

A kormányzás szerepének fontosságára talán nem is kell felhívnunk a figyelmet, hiszen ahhoz, hogy menet közben követhessük az út vonalát, baleset nélkül kikerülhessük az útakadályokat, szükségünk van az alkatrészek tökéletes működésére. Ebben nagy szerepe van a kormányösszekötő gömbfejnek is. Mi a feladata és honnan tudhatjuk, hogy megérett a cserére?

A kormányösszekötő gömbfej

Vezetés közben mindössze annyit veszünk észre, hogy ha eltekerjük a kormányt az egyik irányba, akkor az autó arra kezd el fordulni, amerre a kereket is fordítottuk. Mi sem egyszerűbb ennél. Azonban, ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni, több alkatrész együttes működésére van szükség. Dolgozik a kormányrúd, a kormánymű, és persze az axiális csukló, vagyis a kormányösszekötő gömbcsukló is. Az egész szerkezet egyik végén a kormánykerék található, a másik végén pedig a kormányösszekötő gömbfej végzi a feladatát. Ez utóbbi az axiálcsuklót és a kerékagyat köti össze, a legfontosabb feladata pedig a kormányzás erőátvitele, és a kerékagy mozgásának behatárolása. Használat során folyamatosan erőhatások érik: az út egyenetlenségéből adódóan szüntelenül ütéseket kap a futómű, amelyek egy részét a gömbfej hivatott csillapítani, elnyelni. Emiatt azonban bizonyos idő után elkopik az alkatrész, ráadásul a rajta lévő gumiborítás is elöregedhet, ilyenkor pedig cserélni kell. A gyártók nagyjából száz-százötvenezer futott kilométer megtétele után ajánlják az elem cseréjét, de sokszor ennél hamarabb is elhasználódhat, sérülhet. Végezzük el a javításokat az első intő jelnél, ugyanis ha ezt nem tesszük meg, akkor több kellemetlenséget is kockáztatunk, és könnyen kerülhetünk balesetveszélyes helyzetekbe, a hibás kormányösszekötő gömbfej használatával.

Az előforduló hibák

A kormányösszekötő gömbfej gumiborítása a fokozott terhelés, egy baleset, de akár egy nagyobb padkázás miatt is szakadhat. Ezután már nem védi az alkatrészt semmi a portól, szennyeződésektől, vagy éppen a nedvességtől. Az alkatrész kenéséért felelő zsír emiatt nem tudja elvégezni a rá szabott feladatokat, így viszont azzal kell számolnunk, hogy sokkal gyorsabban kezd el kopni a gömbfej, mint az várható lenne. Az elkopott alkatrész miatt nőhet a kormány holtjátéka, ami miatt egy hirtelen bekövetkező esemény miatti gyors manőver kivitelezése nehezebbé válhat. Fontos, hogy időnként ellenőrizzük az alkatrész állapotát, a sérült vagy elöregedett gumielem könnyen észrevehető a szervizben. Ha szükséges, haladéktalanul cseréljük, különben könnyen kerülhetünk balesetveszélyes szituációkba. A kormányösszekötő gömbfej meghibásodásának egyéb jelei is lehetnek, amelyet mi is könnyen észrevehetünk, ha használjuk az autót. Egyrészt nehézkesebbé válhat a kormánykerék forgatása, másrészt pedig nyekergő, kopogó hangot hallhatunk az alkatrész irányából. Ha ezeket tapasztaljuk, akkor a gömbfej elhasználódására kell gyanakodnunk, ilyenkor szintén a gyors csere a legjobb megoldás, mielőtt nagyobb galiba történik. A kormányösszekötő gömbfej hibája ugyanis kihathat más alkatrészek működésére, állapotára is. Tönkremehet a kerékcsapágy, extrém módon kophatnak az abroncsok, és persze romlik az autó úttartása is, amelynek következtében megint csak oda jutunk, hogy nehezebben vezethetővé, balesetveszélyessé válik a kocsi. Az alkatrész nem felújítható, hiba esetén csak a csere segíthet. Nem tartozik ugyanakkor a legdrágább műveletek közé, éppen ezért bízzuk ezt nyugodtan szakemberre, akik pontos, precíz munkával, rövid idő alatt kicserélhetik az elhasználódott alkatrészt. Végeztessük el a javítási munkálatokat azért is, mert a biztonság megóvása mellett, a vezetési élményt is nagyban javítja a tökéletes állapotú kormányösszekötő gömbfej használata.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata