Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Honnan tudom, hogy rossz a generátor?

Az autó használatához, beindításához elektromos energiára van szükség, amelyet az akkumulátorból nyer, amely azonban a fokozott terhelés miatt gyorsan lemerül. Emiatt van szükség a generátorra, amely folyamatosan töltve tartja az akkumulátort a kocsi működése közben. Honnan tudhatjuk, hogy probléma van az alkatrésszel?

A generátor szerepe

Az akkumulátornak fontos szerepe van az autó elektromos eszközeinek működésében. Nélküle nem indulna be a motor, nem világítanának a fényszórók, elhallgatna a rádió, vagy éppen nem működne az ablakemelő. Azonban az akku töltöttsége egyáltalán nem véges, a számos elektronikai eszköz használata miatt gyorsan lemerülne, ha nem kapna segítséget a generátortól, amely az autó használata során tud töltést biztosítani az akkumulátornak. Ha a generátor meghibásodik, akkor haladéktalanul javítani kell, ugyanis rövid idő elteltével már nem fogjuk tudni használni a kocsit, mivel nem tudunk áramot biztosítani az indításhoz. Mielőtt azonban ez bekövetkezne, előfordulhatnak jelek, amelyekből következtethetünk a generátor hibájára. A legbiztosabb jelzés, ha felvillan a töltést jelző ikon a műszerfalon, és persze nem is alszik el. Ekkor ne induljunk útnak, még akkor sem, ha sikerül a motor beindítása, ugyanis várhatóan le fog állni a jármű egy bizonyos idő letelte után. Persze az is előfordulhat, hogy nem a generátor meghibásodása a ludas, hanem az akkumulátor adta meg magát, és jött el nála a csere ideje. Ellenőriztessük le az állapotát a kötelező szervizek alkalmával, így nem érhet minket meglepetés egy hűvös, téli reggelen sem.  

Hibára utaló jelek

A generátor hibájára több mást jelből is következtethetünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy elhalványul a műszerfal, esetleg újra fényessé válik, majd újra elhalványul, akkor a töltéssel lehet gond. Ennek elhárítása érdekében nézessük meg a generátort, mielőtt nagyobb baj történne. Az is gyanús lehet, hogy halványabbnak látjuk a lámpákat, holott nemrég cseréltünk izzót, és még a lámpaburát is letakaríttattuk kívül-belül. Gyanakvásra adhat okot, ha lassul az elektromos berendezések működése: alig akar működni az ablakemelő, szenved az ablaktörlő. Nem kizárt persze, hogy ezek motorja adta fel a szolgálatot, azonban minél több intő jellel találkozunk, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy baj van a generátor állapotával. Kellemetlenebb jelenség, ha égett szagot érzékelünk az alkatrész irányából, amely elektromos tűzre emlékeztető bűz, de égett gumiszag is lehet, attól függően, hogy az alkatrész melyik része adta fel a szíjrendszeren belül a szolgálatot. Ha még ezek sem gyanúsak, akkor a hab a tortán a sivító hang, ami szintén utalhat a generátor hibájára. Akár foglalkozunk a problémával, akár nem, a végeredmény ugyanaz lesz: megszűnnek az intő jelek. Azonban nem mindegy, hogy hogyan! Az egyik verzió szerint felkeressük időben az autószerelőt, kicseréljük az alkatrészt, ezáltal megoldjuk a problémát. A másik eshetőség szerint viszont eljutunk addig a pontig, hogy teljesen tönkre megy az alkatrész és lehetetlenné válik a jármű beindítása. Amilyen szerencsénk van ez az otthonunktól a lehető legtávolabb fog bekövetkezni, így a szervizelés költségén túl még az autószállítás költségét is ki kell fizetnünk. Arról nem is beszélve, hogy minél tovább halogatjuk a javítást, annál valószínűbb, hogy a fals működésű alkatrészek miatt más elemek is gyorsabban elhasználódnak, mivel sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az optimális működés esetén.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata