Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Honnan tudom, hogy rossz a generátor?

Az autó használatához, beindításához elektromos energiára van szükség, amelyet az akkumulátorból nyer, amely azonban a fokozott terhelés miatt gyorsan lemerül. Emiatt van szükség a generátorra, amely folyamatosan töltve tartja az akkumulátort a kocsi működése közben. Honnan tudhatjuk, hogy probléma van az alkatrésszel?

A generátor szerepe

Az akkumulátornak fontos szerepe van az autó elektromos eszközeinek működésében. Nélküle nem indulna be a motor, nem világítanának a fényszórók, elhallgatna a rádió, vagy éppen nem működne az ablakemelő. Azonban az akku töltöttsége egyáltalán nem véges, a számos elektronikai eszköz használata miatt gyorsan lemerülne, ha nem kapna segítséget a generátortól, amely az autó használata során tud töltést biztosítani az akkumulátornak. Ha a generátor meghibásodik, akkor haladéktalanul javítani kell, ugyanis rövid idő elteltével már nem fogjuk tudni használni a kocsit, mivel nem tudunk áramot biztosítani az indításhoz. Mielőtt azonban ez bekövetkezne, előfordulhatnak jelek, amelyekből következtethetünk a generátor hibájára. A legbiztosabb jelzés, ha felvillan a töltést jelző ikon a műszerfalon, és persze nem is alszik el. Ekkor ne induljunk útnak, még akkor sem, ha sikerül a motor beindítása, ugyanis várhatóan le fog állni a jármű egy bizonyos idő letelte után. Persze az is előfordulhat, hogy nem a generátor meghibásodása a ludas, hanem az akkumulátor adta meg magát, és jött el nála a csere ideje. Ellenőriztessük le az állapotát a kötelező szervizek alkalmával, így nem érhet minket meglepetés egy hűvös, téli reggelen sem.  

Hibára utaló jelek

A generátor hibájára több mást jelből is következtethetünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy elhalványul a műszerfal, esetleg újra fényessé válik, majd újra elhalványul, akkor a töltéssel lehet gond. Ennek elhárítása érdekében nézessük meg a generátort, mielőtt nagyobb baj történne. Az is gyanús lehet, hogy halványabbnak látjuk a lámpákat, holott nemrég cseréltünk izzót, és még a lámpaburát is letakaríttattuk kívül-belül. Gyanakvásra adhat okot, ha lassul az elektromos berendezések működése: alig akar működni az ablakemelő, szenved az ablaktörlő. Nem kizárt persze, hogy ezek motorja adta fel a szolgálatot, azonban minél több intő jellel találkozunk, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy baj van a generátor állapotával. Kellemetlenebb jelenség, ha égett szagot érzékelünk az alkatrész irányából, amely elektromos tűzre emlékeztető bűz, de égett gumiszag is lehet, attól függően, hogy az alkatrész melyik része adta fel a szíjrendszeren belül a szolgálatot. Ha még ezek sem gyanúsak, akkor a hab a tortán a sivító hang, ami szintén utalhat a generátor hibájára. Akár foglalkozunk a problémával, akár nem, a végeredmény ugyanaz lesz: megszűnnek az intő jelek. Azonban nem mindegy, hogy hogyan! Az egyik verzió szerint felkeressük időben az autószerelőt, kicseréljük az alkatrészt, ezáltal megoldjuk a problémát. A másik eshetőség szerint viszont eljutunk addig a pontig, hogy teljesen tönkre megy az alkatrész és lehetetlenné válik a jármű beindítása. Amilyen szerencsénk van ez az otthonunktól a lehető legtávolabb fog bekövetkezni, így a szervizelés költségén túl még az autószállítás költségét is ki kell fizetnünk. Arról nem is beszélve, hogy minél tovább halogatjuk a javítást, annál valószínűbb, hogy a fals működésű alkatrészek miatt más elemek is gyorsabban elhasználódnak, mivel sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az optimális működés esetén.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!