Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A kerámia féktárcsa előnye és hátránya

Az autó legtöbb alkatrésze használat közben folyamatosan kopik, elhasználódik, azokat bizonyos időközönként cserélni kell. A kocsik nagy részén a féktárcsákat például negyven-nyolcvanezer kilométerenként, tehát nagyjából két-három, de legkésőbb ötévente cserélni kell. Van azonban olyan típusú féktárcsa, amely lényegében az autó teljes élettartama alatt használható marad. Ha persze meg tudjuk fizetni…

A kerámiafék

A technika fejlődésével párhuzamosan a mérnökök folyamatosan újabb és újabb reformötletekkel álltak elő. A fejlesztések nagy részét természetesen az autósportok követelik meg, ahol hatalmas csata dúl a tizedmásodpercekért, amivel lekörözhetőek a vetélytársak. Ha ott valami beválik, akkor egy idő után átültetik ezeket az innovációkat az utcai autókba. Egy részük telitalálatnak bizonyul, míg másik részük sikertelen lesz, és van néhány, amely a luxusmárkák extrái között kap helyet a rendkívül magas előállítási költségek miatt. Pontosan ez a helyzet a kerámiafékekkel is. Számtalan pozitív tulajdonsága van, amely miatt jobb, mint egy normál fék, ugyanakkor még a luxusautók vásárlói is meggondolják, hogy szükség van-e rá vagy sem. A karbon-szálakat tartalmazó kerámia féktárcsa egyik nagy előnye, hogy sokkal könnyebb, mint az öntöttvas fékek. Emiatt az autó húsz-harminc kilóval is kevesebbet nyomhat, ami a versenypályán hatalmas előny. Az utcai autóknál a kisebb tömeg miatt hosszútávon a károsanyag kibocsátás csökkentésében lehet szerepe. Ráadásul kisebb a rugózatlan tömeg, ami jelentősen javítja a komfortérzetet és a biztonságot is. Egyrészt a lengéscsillapítóknak könnyebb a földhöz ragasztani a kerekeket, ami javítja a tapadást, másrészt a rugózása is mérsékeltebb lesz a kisebb tömeg miatt az egyenetlen aszfalton.

Vajon megéri?

A komfortérzet növelése mellett, a kisebb súly az autó gyorsulására is pozitívan hathat. A kerámiafék további előnyös tulajdonsága, hogy nem korrodálódik, és nem is kopik emiatt. Sokkal magasabb hőmérsékletnek képes ellenállni, mint az öntöttvas fékek, és azokkal ellentétben a deformációra sem hajlamosak. Hiába használjuk a dugóban vagy a szerpentinen lefelé kaptatva hosszú ideig, a kerámia féktárcsákat szinte lehetetlen túlterhelni utcai autók esetében. Mindezek miatt pedig az élettartama is rendkívül hosszú, szinte hamarabb számíthatunk arra, hogy az autó a roncstelepre kerül, mint arra, hogy le kelljen cserélni a kerámia fékeket. A normál fékekhez képest akár tízszer annyi ideig is számíthatunk az alkatrész szolgálatára, ami alsó hangon négy-ötszázezer kilométert is jelenthet, persze baleset és törés nélkül. A pozitív tulajdonságokat felsorolva ki ne szeretne ilyet az autójába? Azonban mielőtt mindenki rohanna lecseréltetni a fékeit, nézzük, hol a hiba a történetben! Ahhoz, hogy ilyen minőségű alkatrészt gyártsanak le, minden összetevőnek a legkiválóbb anyagból kell készülnie. Ezek azonban nem az olcsóságukról híresek. Ráadásul a gyártási folyamat is rendkívül időigényes, és sok precíziós kézimunkával jár. Míg az öntöttvas fékek a sorozatgyártás során naponta százával készülhetnek el, addig egy kerámia fék tökéletesítése akár napokat is igénybe vehet. Emiatt természetesen nem meglepő, hogy lényegesen drágább, mint az átlagos autókon használt fékek. A készítők nem átallanak elkérni egy szettért tíz-húszezer eurót sem, ami átszámítva manapság minimum közel négymillió forintos kiadást jelent, de ennek akár a dupláját is elkérhetik. Persze egy topkategóriás autóba kérdés nélkül beépítik, azonban, ha nem Ferrarival furikázunk, akkor nem igazán éri meg utólag beépítetni a kocsinkba.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata