Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi az a kartergáz, és mikor lehet veszélyes?

A belső égésű motorokban az égésteret és a forgattyúházat nem lehet légmentesen elzárni egymástól. Az autó működtetése közben emiatt üzemanyag, levegő és pára keveréke kerül a dugattyúházba, vagyis a karterba a dugattyúgyűrűk mentén. Ezt a keveréket hívjuk kartergáznak.

Miért okoz gondot a kartergáz?

Minden robbanómotoros autó termel kartergázt kivétel nélkül. A tökéletesen működő kocsiknál ez nem okoz gondot, hiszen a motor úgy van kialakítva, hogy el tudja vezetni ezt a mellékterméket. Erre a célra van beépítve az autóba a kartergáz-visszavezető cső, amelynek segítségével ennek a gáznak a nagy része elég a motorban. A probléma akkor kezdődik, amikor már nem hibátlan az alkatrészek működése. Minél inkább elhasználódnak az elemek, annál nagyobb lesz a kartergáz mennyisége az autóban. Az idő előrehaladtával romlik a hengerfal és a gyűrűk állapota, nem zárnak tökéletesen a tömítések. Az elégtelen égés és a lerakódott korom miatt ez a probléma folyamatosan fokozódik, és egyre több kartergáz keletkezik. A megnövekedett kartergáz mennyisége miatt azonban csökken a motor teljesítménye, nő az autó üzemanyag fogyasztása, ezáltal pedig a károsanyag kibocsátás is. A nagyobb igénybevétel miatt egyre jobban elhasználódnak, kopnak az alkatrészek, ami miatt ugyancsak több lesz a kartergáz. A helyzet pedig egyre csak romlik tovább. Végül, ha nem foglalkozunk a problémával, teljesen tönkremehet a motor, méghozzá lényegesen hamarabb, mint az a várható élettartama szerint valószínűsíthető lenne.

A motorolaj szerepe

A motor alkatrészeinek amortizálódása és a kartergáz mennyisége miatt a motorolaj minősége is sokkal hamarabb leromlik, mint egy hibátlanul működő erőforrás esetén. Emiatt sokkal sűrűbben kell azt cserélni, mint normál esetben. Az előírt maximum két év, vagy tíz-harmincezer futott kilométer helyett már lényegesen hamarabb elveszítheti a folyadék a hatásfokának nagy részét. Ha pedig csökken a motorolaj hatásfoka, és nem tudja elvégezni a feladatát, nem biztosít a motornak megfelelő kenést, akkor megint csak az történik, hogy sokkal gyorsabban elhasználódnak az alkatrészek. Ezzel együtt pedig jön a többi probléma is: a csökkenő motorteljesítmény, a megnövekedett fogyasztás és károsanyag kibocsátás, valamint a megemelkedett mennyiségű kartergáz. A fenti problémákat úgy tudjuk megelőzni, ha figyelünk az autó jelzéseire és bizonyos időközönként leellenőrizzük a motorolaj mennyiségét és állapotát. Fontos, hogy mindig a gyártói előírások szerint előírt folyadékot töltsük az autóba, a rosszul megválasztott motorolaj több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Ha pedig motor teljesítményének változását tapasztaljuk, vagy érezhetően sűrűbben kell a benzinkútra járnunk, akkor keressük fel az autószerelőnket. Persze ezeket a problémákat sok más alkatrész fals működése is okozhatja, de érdemes egy pillantást vetetnünk a kartergáz visszavezetésért felelős csövekre és szelepekre, és a tömítések állapotának felmérését is kérhetjük a szervizben. Ha elváltozást tapasztalunk, akkor cseréltessük vagy tisztíttassuk az alkatrészeket a rárakódott koromtól és olajtól. Amennyiben időben lépünk, és megfelelően karbantartjuk az autónk alkatrészeit, valamint a gyári előírások szerinti motorolajat használjuk mindig, akkor lesz esélyünk rá, hogy lényegében nem kell a kartergáz által okozott problémákkal foglalkoznunk az autó használata során. Ne várjuk meg amíg előjön a hiba, a gépjármű megfelelő szervizelésével, karbantartásával sok bosszúságtól meg tudjuk kímélni magunkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata