Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan válaszd ki a tökéletes fékbetétet?

Ha útra kelünk az autóval, akkor biztosnak kell lennünk benne, hogy szükség esetén le tudjuk lassítani vagy meg tudjuk állítani a járművet. Ehhez természetesen a tökéletesen működő fékberendezés nyújt segítséget. A fékrendszer egyik legfontosabb eleme a fékbetét, amelyet bizony időnként cserélnünk kell. Milyet válasszunk?

A fékbetét

Fékezéskor jó néhány alkatrész együttes munkájára van szükség, a teljesség igénye nélkül: a fékpedáltól kezdve a főfékhengeren keresztül, a fékbetéten át a féktárcsáig. A legkomolyabb munkát az utóbbi kettő végzi, amelyek egymáshoz nyomódva tudják megállítani az autót, méghozzá úgy, hogy a mozgási energiát hőenergiává alakítják. Rendkívül magas hőmérsékletet kell elviselniük, miközben folyamatosan koptatják egymást, aminek végül az lesz a következménye, hogy bizonyos időközönként cserélni kell őket. A gyártók előre meghatározzák a csereperiódust, amely a fékbetétek esetében valahol negyven-, és nyolcvanezer futott kilométerenként keresendő. Persze ez nagyban függhet a fékbetét típusától, minőségétől, a gépkocsi használatának módjától. Emiatt érdemes nyitott szemmel járnunk, és figyelni az autó által mutatott jelekre. Ha úgy érezzük, hogy változik a fékhatás, később kezd el fogni a fék a megszokottól, vagy fémes hangot hallunk minden alkalommal a kerekek felől, ha lenyomjuk a fékpedált, akkor gyanakodhatunk arra, hogy elkoptak a fékbetétek. Minden évben legalább egyszer, mondjuk az éves kötelező szerviz alkalmával ellenőriztessük le a fékek állapotát, így biztosak leszünk benne, hogy biztonságosan közlekedhetünk. A jobb gumiszervizekre is számíthatunk: az évszaknak megfelelő abroncsok felszerelésekor sokszor jelzik a tulajdonosnak, hogy rozsdás vagy kopott a féktárcsa, vagy elhasználódott a fékbetét, ideje cserélni.

Melyiket válasszuk?

Ha fékbetétet kell cserélnünk, akkor a legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy mindig párban kell felszereltetnünk az újakat az autó egy-egy tengelyén. Számtalan típusból és gyártóból választhatunk azonban. Ezt persze befolyásolja, hogy milyen autónk van, a hozzá illő verziókból válogathatunk. Egyrészt eldönthetjük, hogy milyen típusú legyen az új alkatrész: léteznek organikus, félfémes, kerámiarostot tartalmazó vagy akár acélrost felhasználásával készült változatok is. A szerves anyagú fékbetétek gyártásakor ezeket a porszerű, vagy szálas anyagokat kötik meg töltőanyaggal, erre elsősorban műgyantát használnak. A fékbetétre ezt az anyagot ragasztással, vagy nagy ritkán szegecseléssel viszik fel. Minden gyártónál más és más a recept, hogy a legstabilabb, legmegbízhatóbb, legcsendesebb fékbetétet készítsék el. Attól függően, hogy milyen anyagot használnak, lehet különbség az egyes típusok hőelvezetési tulajdonságaiban, kopási mutatóiban. Nem feltétlenül jobb vagy rosszabb egyik, vagy másik, csak máshogy reagál egyes vezetési stílusra, így gyorsabban vagy lassabban használódik el, ha nem a megfelelő típust választjuk. Persze az átlagos sofőrnek nem kell órákat töltenie a megfelelő alkatrész kiválasztásával, egy jó minőségű középes árkategóriás fékbetét beszerelésével biztonságosan közlekedhetünk az utakon. A gyártók között pedig szabadon válogathatunk, amelyik nekünk tetszik, és persze amelyik az autónknak is megfelel. A Remsa, a Bosch vagy éppen a TRW termékei tökéletesen fognak működni, ha mellettük döntünk, és az áruk sem túl magas. Ha nagyobb teljesítményű autónk van, akkor a Textar vagy a Zimmermann portékái közül válogathatunk, míg a luxusmárkákhoz az ATE fékbetétei felelnek meg leginkább.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata