Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A Ford is „csodaanyagot” használ a jövőben

Bár voltak ezt elősegítő kutatások, a kétdimenziós szén felfedezésére sokáig várni kellett. A 2004-es esztendő jelentette a nagy áttörést, ugyanis ebben az évben sikerült két orosz tudósnak elérnie, hogy a szénatomok egyetlen rétegbe rendeződjenek. A gyakorlatilag kétdimenziós grafén a két tudósnak Nobel-díjat, az emberiségnek és az autóiparnak pedig új távlatokat eredményezett.

Az autóipar sem akar kimaradni

Már évek óta ismert tényt, hogy remek tulajdonságokkal rendelkező anyag a grafén. Nagy előnye, hogy közel húsz százalékkal könnyebb a ma ismert szénszálas anyagoknál, továbbá megdöbbentő adat, hogy körülbelül 200-szor erősebb, mint az acél. A grafént már több tudományterület használja nagy sikerrel, így az amerikai autógyártó óriás, a Ford mérnökei is szeretnék még az idén kamatoztatni az anyag pozitív tulajdonságait. A grafén egyébként egy atomnyi vastagságú grafit, ami rendkívül jó hőtűrő képessége mellett a ma ismert legerősebb anyag is bolygónkon. A tervek szerint gépkocsik zajszigetelését és motorok bizonyos részeinek, valamint az üzemanyagpumpa és az üzemanyagcsövek hőtűrését lehet az anyag használatával elősegíteni. Már viszonylag régóta, konkrétan a 2014-es esztendő óta kísérletezik a Ford és megbízott cégei az anyag megfelelő felhasználásán. A kutatási eredmények szerint a grafén alkalmazásával harminc százalékkal jobb hőtűrési képesség és körülbelül tizenhét százalékos zajcsökkenés eredményezhető. A Ford hivatalos közleménye szerint a gyártási fázis első körében a Ford Mustang és a Ford F-150 részesül a „csodaanyag” által nyújtott előnyökből.

A grafén egyéb felhasználása

Grafén alkalmazásával a tudósok teljesen új, különleges tulajdonságokkal felvértezett anyagokat kísérleteznek ki. Mivel a grafén rendkívül jó vezető és lényegében átlátszó réteg, szinte mindenhol alkalmazható. Az anyag felhasználásával asztalokat vagy egész falakat bevonva szinte mindenből kijelzőt tudunk alkotni. Ennek eredményeként kiválthatja az óriás reklámplakátokat, vagy a most használt monitorokat és televíziókat is. Az ablaküveget is be lehet ezzel a réteggel vonni, így akár napelemként vagy teljes kijelzőként is funkcionálhatnak. Mivel az anyag rendkívüli szilárdsággal rendelkezik, az ablakok így lényegében törhetetlenné válnak. A grafénalapú elemek ellentétben a Lítium-ion elemekkel rendkívül gyorsan tölthetők és a kapacitásuk is körülbelül tízszeres. Ez természetesen nagyszerű megoldást jelent a jelenlegi technikai fejlődéstől messze elmaradó elemek és akkumulátorok terén is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata