Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A fékvezetékek légtelenítése

Képzelje maga elé, hogy benyomja a féket, és a lehető legrosszabb pillanatban észreveszi, hogy az autó nem fog biztonságosan megállni. Minden gépkocsivezetőnek ez a rémálma. Ez akkor történhet meg, ha a légbuborékok bejutnak a fékfolyadékba. Ahhoz, hogy ezt megakadályozza fel kell ismernie bizonyos jeleket, amelyek arra utalnak, hogy levegő jutott a rendszerbe. Ezek után azt is megtanulhatja, hogy hogyan kell kijavítani a felmerülő fékrendszeri hibákat.

Mikor kell a fékvezetékeket légteleníteni?

A fékpedál, amely szivacsos és puha ha be van nyomva, nagyon árulkodó ha arra kerül a sor, hogy fel kell ismerni a felesleges levegőt a fékvezetékben. A légtelenítést még el kell végezni ha kicseréli az autó fékjeit és a fékbetéteket, ha az autó hónapokig egy helyben áll anélkül hogy használná, ha a jármű folyamatosan kemény fékezéseken esik át, valamint minden 24 ezer mérföld után, vagy éppen kétévente. De hogyan is jut be a levegő a fékrendszerbe? Az oxigén, a hő és a nedvesség is szerepet játszik abban, hogy a fékrendszerbe levegő kerüljön. A sérült fékvezetékek és tömítések szintén lehetővé teszik, hogy a levegő beszivárogjon. Egyes fékfolyadékok vonzzák a vizet, ami csökkenti a folyadék forrási hőmérsékletét és így a levegő képes belépni a rendszerbe.

A légtelenítés lépései

A légtelenítés nagyjából 1-3 órát vesz igénybe és amire szüksége lesz ehhez, az egy csavarkulcs, fékfolyadék, fekete nitril kesztyűk, illetve védőszemüveg. Az első lépés az, hogy kérje meg egy barátját, hogy üljön a volánhoz. Vegye fel a védőszemüveget és a kesztyűt, így nem fog érintkezni a folyadékkal, ami mérgező. Ellenőrizze a folyadék szintjét a tartályban, majd ellenőrizze, hogy tele van-e. A következő lépésben helyezzen egy vödröt vagy egy tálat a légtelenítő szelep alá és egy csavarkulcs segítségével nyissa ki a szelepet. A szelep megnyitásakor kérje meg a barátját, hogy lassan nyomja le a fékpedált. Képzeljen el egy apró injekciós tűt ami kitisztítja a buborékokat mivel a dugattyúja le van nyomja. E folyamat során bizonyos fékfolyadék elvész. A kiszabaduló légbuborékok felbukkannak és sziszegnek amikor felszínre törnek. Ezek után zárja le a légtelenítő szelepet mielőtt segítője leengedné a fékpedált. Ismételje meg ezeket a lépéseket egészen addig, amíg a sziszegő hang elmúlik, és ismételje meg a felsoroltakat mindegyik kerék esetében és így garantáltan légtelen lesz a fékrendszer.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.