Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A fékrendszer ellenőrzésének fontossága

Amikor hosszabb utazásra készülnek az autó tulajdonosok, általában csak arra koncentrálnak, hogy biztosan induljon az autó, nem gondolnak a fékbetétekre, a tárcsákra, és egyéb biztonsági alkatrészekre, pedig ezek tökéletes működése elengedhetetlen a biztonságos autózáshoz.

A fékrendszer fontossága és meghibásodásának jelei

A fékrendszer létfontosságú elem, hogy az autó biztonságosan megálljon, vagy csökkentsünk a sebességén, amikor arra szükség van. A fékek segítenek elkerülni a baleseteket, reagálhatunk különböző veszélyekre, melyek az utazás során előfordulhatnak. Idővel a fékrendszer egyes alkatrészei, mint a fékbetétek és a tárcsák, elkezdenek kopni, vagy károsodás jelei mutatkoznak rajtuk, ami lehetséges, hogy egy baleset során keletkezetek. Ezek a jelek megmutatkoznak, például úgy, ha furcsa érzésünk van fékezés közben, vagy a fékezés során, hosszabb ideig tart a sebességcsökkentés, vagy a megállás. Ilyenkor érdemes egy hozzá értő szakembert felkeresni, de amennyiben biztosak vagyunk magunkban, mi magunk is átellenőrizhetjük, mert ilyen esetben a saját és az utasaink, valamint a többi úthasználó biztonságát kockáztassuk. Ha a fékek hibásak, vagy sérültek, a műszerfalon ezt jelzi nekünk az autó. A jelzésen kívül, úgy tudjuk észrevenni a meghibásodását, hogy amikor a fékpedált lenyomjuk, akkor kopogó hangot hallunk. A zajt, több tényező is kiválthatja, például a fékbetétek, amelyek a fékekre feszítik a lemezt, és ezáltal lelassítják a sebességet. Hogyha a betétek sérültek, akkor csökken a hatékonyságuk, ami csikorgó hangot ad ki, mivel érintkezésbe került a féktárcsákkal. Ilyenkor, biztosan eljött az ideje a fékbetétek cseréjének.

Fékrendszer ellenőrzése

A kerék eltávolításával ellenőrizhetjük a fékbetétek és a tárcsa állapotát. Lehet, hogy ez időigényesnek tűnik elsőre, de ha figyelembe vesszük, milyen bajok keletkezhetnek, biztosan hozzá fogunk állni a munkához. Amennyiben a féktárcsáknál egyenetlen kopást vagy rozsdásodást észlelünk, az problémákhoz, illetve teljesítménycsökkenéshez vezethet. A fékbetétek és a tárcsák cseréjéhez, kérjük szakember tanácsát. Ezenkívül, még több egyszerű ellenőrzést végezhetünk az autónkon, hogy a fékek megfelelő állapotban legyenek, kezdve attól, hogy gondoskodunk a fékfolyadék megfelelő tartalmáról. Erre a célra, csakis megfelelő kenőanyagot használjunk. A tartály jelzi a minimális és a maximális mennyiséget, így biztosan nem fogjuk túlönteni. Csak ezzel a folyadékkal tudnak majd a fékek jól teljesíteni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.