Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A fékrendszer ellenőrzésének fontossága

Amikor hosszabb utazásra készülnek az autó tulajdonosok, általában csak arra koncentrálnak, hogy biztosan induljon az autó, nem gondolnak a fékbetétekre, a tárcsákra, és egyéb biztonsági alkatrészekre, pedig ezek tökéletes működése elengedhetetlen a biztonságos autózáshoz.

A fékrendszer fontossága és meghibásodásának jelei

A fékrendszer létfontosságú elem, hogy az autó biztonságosan megálljon, vagy csökkentsünk a sebességén, amikor arra szükség van. A fékek segítenek elkerülni a baleseteket, reagálhatunk különböző veszélyekre, melyek az utazás során előfordulhatnak. Idővel a fékrendszer egyes alkatrészei, mint a fékbetétek és a tárcsák, elkezdenek kopni, vagy károsodás jelei mutatkoznak rajtuk, ami lehetséges, hogy egy baleset során keletkezetek. Ezek a jelek megmutatkoznak, például úgy, ha furcsa érzésünk van fékezés közben, vagy a fékezés során, hosszabb ideig tart a sebességcsökkentés, vagy a megállás. Ilyenkor érdemes egy hozzá értő szakembert felkeresni, de amennyiben biztosak vagyunk magunkban, mi magunk is átellenőrizhetjük, mert ilyen esetben a saját és az utasaink, valamint a többi úthasználó biztonságát kockáztassuk. Ha a fékek hibásak, vagy sérültek, a műszerfalon ezt jelzi nekünk az autó. A jelzésen kívül, úgy tudjuk észrevenni a meghibásodását, hogy amikor a fékpedált lenyomjuk, akkor kopogó hangot hallunk. A zajt, több tényező is kiválthatja, például a fékbetétek, amelyek a fékekre feszítik a lemezt, és ezáltal lelassítják a sebességet. Hogyha a betétek sérültek, akkor csökken a hatékonyságuk, ami csikorgó hangot ad ki, mivel érintkezésbe került a féktárcsákkal. Ilyenkor, biztosan eljött az ideje a fékbetétek cseréjének.

Fékrendszer ellenőrzése

A kerék eltávolításával ellenőrizhetjük a fékbetétek és a tárcsa állapotát. Lehet, hogy ez időigényesnek tűnik elsőre, de ha figyelembe vesszük, milyen bajok keletkezhetnek, biztosan hozzá fogunk állni a munkához. Amennyiben a féktárcsáknál egyenetlen kopást vagy rozsdásodást észlelünk, az problémákhoz, illetve teljesítménycsökkenéshez vezethet. A fékbetétek és a tárcsák cseréjéhez, kérjük szakember tanácsát. Ezenkívül, még több egyszerű ellenőrzést végezhetünk az autónkon, hogy a fékek megfelelő állapotban legyenek, kezdve attól, hogy gondoskodunk a fékfolyadék megfelelő tartalmáról. Erre a célra, csakis megfelelő kenőanyagot használjunk. A tartály jelzi a minimális és a maximális mennyiséget, így biztosan nem fogjuk túlönteni. Csak ezzel a folyadékkal tudnak majd a fékek jól teljesíteni.