Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A fékezési folyamat alapjai

Ha őrlő, kaparó hangokat hall és az autó egyik oldalán húzódik amikor megáll vagy lelassul, akkor bizony baj lehet a fékrendszerrel. Az első lépés ilyenkor megkeresni a probléma forrását a fékrendszer fő részeinek ellenőrzésével, valamint meg kell érteni, ezek a részek hogyan is működnek együtt.

Fékbetétek, alátétek és a fékbetétek hibaelhárítása

Amikor benyomja a fékpedált, a féknyergek és a fékbetétek a rotorokra rögzülnek a sebesség csökkenése érdekében, majd pedig leállítják a járművet. Ilyenkor a fékbetéteké a dicsőség, hiszen ők játsszák a főszerepet a megállításban, de ugyanolyan fontosak a rotorok is. A fékbetétek azért vannak, hogy csökkentsék a zajokat és rezgéseket. Az alátétek fémből vagy gumiból készülnek, és a fékbetét hátulján találhatóak, a párnák, valamint a féknyergek között. A zaj és a rezgés csökkentése mellett a titánból készült alátétek védik a féknyergeket és a folyadékokat a túlzott hő okozta károktól. Ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat a párnák képesek kell legyenek arra, hogy elegendő energiát és hőt szívjanak fel. Ha túl nagy a kopás, vagy a hő, akkor csökken a fékbetét hatékonysága, valamint az állóképessége. Az autós fékbetét jelzői úgy lettek kialakítva, hogy kaparó hangot adjanak ki akkor, amikor a párnák elhasználódnak. Ha ezt hallja, vagy egy csikorgó hangot, akkor a párnákat kell majd kicserélni. A fékbetéteket viszont mindig párban cseréljük.

A fék rotorok és azok karbantartása

Amikor megnyomja a fékpedált, a féknyergek és a fékbetétek a rotorokra feszülnek. Ha a féktárcsákra nyomás kerül, akkor ez megakadályozza a kerék forgását, ami azt jelenti, hogy a fékrotorok a biztonság szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a fékbetétek. A legtöbb rotor öntöttvasból készül, pontosabban szürke vasból, mert a hőt szétszórja, és ez fontos a túlmelegedés elkerülése érdekében. A nagy teljesítményű járművek kerámia rotorokat használnak, amelyek minden hőmérsékleten könnyebbek és stabilabbak. Viszont ezek nagyon költségesek is. Néhány rotor festett, speciális rozsdagátló bevonattal rendelkezik és ez biztosítja azt, hogy a rotor jól nézzen ki és hogy tovább tartson. A rotorokat a legtöbb járműben 70.000 mérföldenként kell cserélni, de ez is függ a használattól. A rotorokat is, mint a fékbetéteket párban kell cserélni ahhoz, hogy a teljesítményt újra teljesen visszanyerhesse az autó.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson