Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A fékezési folyamat alapjai

Ha őrlő, kaparó hangokat hall és az autó egyik oldalán húzódik amikor megáll vagy lelassul, akkor bizony baj lehet a fékrendszerrel. Az első lépés ilyenkor megkeresni a probléma forrását a fékrendszer fő részeinek ellenőrzésével, valamint meg kell érteni, ezek a részek hogyan is működnek együtt.

Fékbetétek, alátétek és a fékbetétek hibaelhárítása

Amikor benyomja a fékpedált, a féknyergek és a fékbetétek a rotorokra rögzülnek a sebesség csökkenése érdekében, majd pedig leállítják a járművet. Ilyenkor a fékbetéteké a dicsőség, hiszen ők játsszák a főszerepet a megállításban, de ugyanolyan fontosak a rotorok is. A fékbetétek azért vannak, hogy csökkentsék a zajokat és rezgéseket. Az alátétek fémből vagy gumiból készülnek, és a fékbetét hátulján találhatóak, a párnák, valamint a féknyergek között. A zaj és a rezgés csökkentése mellett a titánból készült alátétek védik a féknyergeket és a folyadékokat a túlzott hő okozta károktól. Ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat a párnák képesek kell legyenek arra, hogy elegendő energiát és hőt szívjanak fel. Ha túl nagy a kopás, vagy a hő, akkor csökken a fékbetét hatékonysága, valamint az állóképessége. Az autós fékbetét jelzői úgy lettek kialakítva, hogy kaparó hangot adjanak ki akkor, amikor a párnák elhasználódnak. Ha ezt hallja, vagy egy csikorgó hangot, akkor a párnákat kell majd kicserélni. A fékbetéteket viszont mindig párban cseréljük.

A fék rotorok és azok karbantartása

Amikor megnyomja a fékpedált, a féknyergek és a fékbetétek a rotorokra feszülnek. Ha a féktárcsákra nyomás kerül, akkor ez megakadályozza a kerék forgását, ami azt jelenti, hogy a fékrotorok a biztonság szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a fékbetétek. A legtöbb rotor öntöttvasból készül, pontosabban szürke vasból, mert a hőt szétszórja, és ez fontos a túlmelegedés elkerülése érdekében. A nagy teljesítményű járművek kerámia rotorokat használnak, amelyek minden hőmérsékleten könnyebbek és stabilabbak. Viszont ezek nagyon költségesek is. Néhány rotor festett, speciális rozsdagátló bevonattal rendelkezik és ez biztosítja azt, hogy a rotor jól nézzen ki és hogy tovább tartson. A rotorokat a legtöbb járműben 70.000 mérföldenként kell cserélni, de ez is függ a használattól. A rotorokat is, mint a fékbetéteket párban kell cserélni ahhoz, hogy a teljesítményt újra teljesen visszanyerhesse az autó.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata