Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Vajon káros-e a sportlégszűrő?

Ha autót vásárolunk, nagy teljesítményre és kis fogyasztásra vágyunk. Ha azonban nem tehetjük meg, hogy lecseréljük a jelenleg használt kocsinkat, akkor javít-e ezeken a paramétereken a sportlégszűrő használata, vagy több kárt okoz, mint hasznot?

A légszűrő szerepe

A robbanómotoros autónak a tökéletes égéshez üzemanyagra és oxigénre van szüksége. Utóbbit természetesen a beáramló levegőből tudja biztosítani. Ezek azonban olyan apró szennyeződéseket is tartalmaznak, amelyek a motorba jutva károsíthatják az erőforrás alkatrészeit. A kisebb-nagyobb pollen-, homok-, és porszemcsék távol tartása miatt került minden autóba levegőszűrő, amely megakadályozza, hogy a nem kívánt részecskék rossz helyre kerüljenek. Ezek azonban idővel telítődnek, és már nem képesek megfelelő mértékben megszűrni a levegőt. Ilyenkor nincs más teendőnk, mint kicserélni a légszűrőt egy újra, hogy azután nyugodtan közlekedhessünk az autóval. A jó minőségű, és jó állapotú levegőszűrőnek zajcsökkentő szerepe is van, emiatt érdemes az éves szervizek alkalmával ellenőrizni, hogy képes-e még ellátni a feladatát és szükség esetén lecserélni. Ha valaki nem ragaszkodik a csendhez, sőt, szeretne egy messziről is jól hallható verdával furikázni, akkor szóba jöhet nála a sportlégszűrő alkalmazása is. A versenypályákon előszeretettel használt alkatrész ugyanis több levegőt enged át, ami miatt nőhet a zajszint, de ezzel párhuzamosan több lóerőt is kaphatunk. Legalábbis a gyártók szerint. A valós eredmények nem feltétlenül egyeznek meg az általuk leírt nyolc-tíz százalékos teljesítménynövekedéssel, jó, ha egy-két lóerő változást kapunk, amely valljuk be nem jelent nagy különbséget. Ezzel szemben van a sportlégszűrő használatának némi veszélye is.

Hátrányok is akadnak

Minden modern autót patikamérlegre tesznek a mérnökök, vagyis olyan alkatrészek kerülnek bele, amelyek együttesen tudják a legjobb teljesítményt nyújtani. Ha ezek közül valami elromlik, akkor érdemes gyári, utángyártott elemmel pótolni, vagy legalábbis egy azzal mindenben megegyező darabot beszerelni az elhasználódott helyére. Ha nem így teszünk, akkor az autó elkezdhet máshogy viselkedni. Egy levegőszűrő sportverzióra való cserélése esetén például nőhet a zajszint. Ha pontosan az volt a cél, akkor nem csináltunk rosszat, azonban nem véletlenül kerül a legtöbb autóba a hagyományos, nagyrészt papírból készült szűrő. Ez ugyanis optimális esetben pontosan annyi levegőt enged át, amennyire szükség van, ha pedig eltömődik, akkor egyszerű cserélni. Ezzel szemben a sportlégszűrő levegőáteresztő képessége sokkal nagyobb, ezért lehet teljesítménynövekedést várnunk a használatától. Ráadásul az új alkatrész szűrési képessége semmivel sem marad el a papírszűrőtől. Eddig minden szép, a probléma akkor kezdődik, ha nem versenypályán használjuk a sportlégszűrős autót, hanem városban. Ugyanis ennek a szűrési hatékonysága sokkal gyorsabban romlik, ha pedig teljesen lecsökken, akkor sem telítődik el, hanem mindent szűretlenül átszív, legyen az por, pollen vagy bármilyen apró részecske. A motorba jutó miniatűr szemcsék pedig gyorsan visszafordíthatatlan károkat tehetnek az alkatrészekben. Persze a sportlégszűrőt is tisztán lehet tartani, de érdemes azt nagyon sűrűn megtenni, mielőtt probléma adódik vele. Csak az szereltessen városi használat mellett a kocsijába ilyet, ha szeret foglalkozni vele, hiszen az ilyen szűrő tisztán tartása nem az éves szervizelés során fog lezajlani. Hetente, de akár naponta sem árt elvégezni a tisztítást egy poros úton történő használat után.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata