Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Új jelölések jelentek meg a benzinkutakon októbertől

Egy új európai uniós rendelet értelmében 2018 októberétől minden egyes benzinkúton a vásárolható üzemanyagok újfajta jelöléssel szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos feliratok (95, 98, 100, Diesel, Extra Diesel) mellett bevezetésre kerülnek az üzemanyag típusára vonatkozó új, részletesebb információt tartalmazó piktogramok is.

Az EU 2014/94-es rendelete

A rendelet célja nem más, mint hogy egységesítsék az üzemanyagok jelölését az egész Európai Unió területén belül. A benzin és a gázolaj írásmódja a különböző uniós nyelveken más és más, ezért érezték szükségesnek a döntéshozók azt, hogy a közösség minden országában ugyanazokkal a jelölésekkel találkozzanak a fogyasztók. A gépjárműtulajdonosok így könnyen össze tudják vetni az autójuk tanksapkáján fellelhető piktogramokat a töltőállomások kútoszlopainak és töltőpiszolyainak címkéjével. Az új jelölések leginkább az üzemanyag biokomponenseiről hivatottak tájékoztatást nyújtani. Fontos megemlíteni, hogy az új szabályzat bevezetése nem tiltja a régi, megszokott feliratok alkalmazását, így a mindenki által ismert jelölések továbbra is jelen lesznek a töltőállomásokon.

Mi mit jelent az új jelöléseken?

Az új jelölések az alábbi, újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken lesznek láthatók: mopedek, motorkerékpárok, személygépkocsik, triciklik és négykerekű motorkerékpárok, könnyű haszongépjárművek, nehéz tehergépjárművek, autóbuszok. A benzin típusú üzemanyagokat a piktogramokon egy körben ábrázolják, ahol az E5 az ötszázalékos, az E10 a tízszázalékos, az E85 a nyolcvanöt százalékos etanoltartalmú benzint jelenti. A dízelek megjelölése – érdekes és egyben kicsit megtévesztő módon – egy négyzet alapú B betűt tartalmazó piktogram lesz, ahol a B7 felirat azokat az üzemanyagokat jelöli, ahol a gázolaj biodízeltartalma hét százalék, míg a B10 esetében ez az arányszám tíz. A gázzal működő gépjárművek üzemanyag-megjelölése egy rombusz lesz, ami tulajdonképpen egy élére állított négyzet. A rombuszban fellelhető H2 megnevezés a hidrogénüzemű autók energiahordozóját takarja, a sűrített földgázt a CNG jelölés, a cseppfolyósított földgázt az LNG, a propán-butánt pedig az LPG felirat jelöli. Az Európai Unió szakemberei a következő években azt tervezik, hogy a most bevezetett jelölési rendszert kiterjesztik a teljesen elektromos gépjárművekre is. Az új címkék kötelezően megjelennek az összes uniós országban, az Európai Gazdasági Térség országaiban (Norvégia, Liechtenstein), valamint Szerbiában, Svájcban és Törökországban is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata