Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Új jelölések jelentek meg a benzinkutakon októbertől

Egy új európai uniós rendelet értelmében 2018 októberétől minden egyes benzinkúton a vásárolható üzemanyagok újfajta jelöléssel szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos feliratok (95, 98, 100, Diesel, Extra Diesel) mellett bevezetésre kerülnek az üzemanyag típusára vonatkozó új, részletesebb információt tartalmazó piktogramok is.

Az EU 2014/94-es rendelete

A rendelet célja nem más, mint hogy egységesítsék az üzemanyagok jelölését az egész Európai Unió területén belül. A benzin és a gázolaj írásmódja a különböző uniós nyelveken más és más, ezért érezték szükségesnek a döntéshozók azt, hogy a közösség minden országában ugyanazokkal a jelölésekkel találkozzanak a fogyasztók. A gépjárműtulajdonosok így könnyen össze tudják vetni az autójuk tanksapkáján fellelhető piktogramokat a töltőállomások kútoszlopainak és töltőpiszolyainak címkéjével. Az új jelölések leginkább az üzemanyag biokomponenseiről hivatottak tájékoztatást nyújtani. Fontos megemlíteni, hogy az új szabályzat bevezetése nem tiltja a régi, megszokott feliratok alkalmazását, így a mindenki által ismert jelölések továbbra is jelen lesznek a töltőállomásokon.

Mi mit jelent az új jelöléseken?

Az új jelölések az alábbi, újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken lesznek láthatók: mopedek, motorkerékpárok, személygépkocsik, triciklik és négykerekű motorkerékpárok, könnyű haszongépjárművek, nehéz tehergépjárművek, autóbuszok. A benzin típusú üzemanyagokat a piktogramokon egy körben ábrázolják, ahol az E5 az ötszázalékos, az E10 a tízszázalékos, az E85 a nyolcvanöt százalékos etanoltartalmú benzint jelenti. A dízelek megjelölése – érdekes és egyben kicsit megtévesztő módon – egy négyzet alapú B betűt tartalmazó piktogram lesz, ahol a B7 felirat azokat az üzemanyagokat jelöli, ahol a gázolaj biodízeltartalma hét százalék, míg a B10 esetében ez az arányszám tíz. A gázzal működő gépjárművek üzemanyag-megjelölése egy rombusz lesz, ami tulajdonképpen egy élére állított négyzet. A rombuszban fellelhető H2 megnevezés a hidrogénüzemű autók energiahordozóját takarja, a sűrített földgázt a CNG jelölés, a cseppfolyósított földgázt az LNG, a propán-butánt pedig az LPG felirat jelöli. Az Európai Unió szakemberei a következő években azt tervezik, hogy a most bevezetett jelölési rendszert kiterjesztik a teljesen elektromos gépjárművekre is. Az új címkék kötelezően megjelennek az összes uniós országban, az Európai Gazdasági Térség országaiban (Norvégia, Liechtenstein), valamint Szerbiában, Svájcban és Törökországban is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet