Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Tűzkarika – az autóban nem zsonglőrködésre használják

Kipufogórendszer a kocsi alatt

Képzeljük el, hogy a Balaton-parti szórakozóhelyek előtt egymással csicsergő, csodásan kisminkelt, lengén öltözött lányok mindegyike azonnal felénk fordul, mikor messziről meghallják, hogy az alig használt, még majdnem újnak látszó autónkkal, iszonyatos motorhanggal megjelenünk a parti sétány mellett. Jól hangzik ugye? A probléma ott kezdődik, hogy minél közelebb érünk, annál többen veszítik el az érdeklődésüket, sőt talán egyre többen érzik kellemetlennek az érkezésünket. Hogy miért? Nem a sármunk kopott meg azon a megtett pár száz méteren. Nem bizony. Hanem egyre inkább tudatosul bennük, hogy a hatalmas és vagány hang, nem a tuningolt sportautónk óriási teljesítménye miatt van, hanem azért, mert a járművünk kipufogójával van probléma. És ami nem is érdekli őket – de valószínűleg mi sem tudjuk -, hogy lehet, hogy a hibát a tűzkarika elhasználódása okozza.

Baj, ha hangos a kipufogó?

Több okból is igen. A kipufogórendszer elsődleges feladata, hogy eltávolítsa a motorból a működéskor keletkező, felesleges gázokat. Ugyanakkor fontos, hogy megfelelően működjön, mert a károsanyag-kibocsátás csökkentésében is szerepet játszik. Ezt úgy éri el, hogy nemcsak ott távoznak ezek a gázok, de azok egy részét meg is szűri, így védve a környezetet. Ezen kívül a kipufogórendszer fontos feladata a motorzaj tompítása is. Sőt! A hibás alkatrészek itt is, mint olyan sok esetben, teljesítményvesztéshez vezetnek. Ezért minél hangosabb egy autó – ha nincs mögötte teljesítmény – az hibát jelez a járművezetőnek. A probléma lehet a kipufogó kilyukadása, melyet több dolog is okozhat – külső és belső hatások (korrózió vagy sár, ütődés stb), de ezen felül a nagy zajt okozhatja a tömítések, így akár a tűzkarika elöregedése, elhasználódása is.

Mi az a tűzkarika?

Ez tulajdonképpen egy apró tömítőeszköz, mely alig néhány centiméter átmérőjű, középen lyukas gyűrű, vagy karika. Néhány „társával” együtt – kipufogópaszta, csonktömítés – felelnek a kipufogó megfelelő tömítettségéért. Erre azért van szükség, mert, ha a nagy nyomású kipufogógáz a kipufogócsonk és a henger találkozásánál „megszökne”, az a motor teljesítményvesztéséhez vezetne. Hibás kipufogórendszer javítása nagyon változó, pár ezertől több százezres érték is lehet. Jó hír viszont, hogy egy tűzkarikacsere akár pár száz forintból is megvan. Ezért, ha szerencsénk van, olcsón megússzuk, és még a nyár vége előtt elkészül a javítás. Irány a Balaton-part! S bár az ott szórakozó hölgyek később hallják meg jöttünket, még megmarad az esélyünk, hogy egy pohár ital mellett – amit a párszázas javítás után megmaradt pénzünkből simán kifizetünk – meghívjuk őket, hogy elautózhassunk csendes kis autónkkal a csodás napfelkeltében.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.