Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szerszámok, amik jól jöhetnek a féltengelyszereléshez

Új féltengely

A féltengely továbbítja a hajtást a motortól a kerekekhez. Mi a teendő, ha meghibásodik? Érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt, ahol szakszerűen elvégzik a javítást vagy a cserét. Mi a teendő, ha mégis otthon kerül sor a féltengely szerelésére?

Követni kell az adott gépjárműhöz tartozó szervizkönyv utasításait

A gépjármű hajtásláncában található a féltengely, mely közvetíti a nyomatékot a motortól a hajtott kerekek felé. Négy részből áll: harangból, csillagból, kosárból és golyókból. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Többnyire a gépjármű elindulásakor jelentkező kattogó hang. Amennyiben otthon kerül sor a féltengely szerelésére, pontosan kell követni az adott gépjárműhöz tartozó szervizkönyv utasításait. A leírásban részletezve vannak a megfelelő lépések. A szerelés során arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne kerüljön mozgásba az autó, különben lerövidül a féltengely élettartama. Milyen szerszámokra lehet szükség a féltengely szerelése során? Amennyiben a féltengely gumiharangot kell cserélni, szükség lehet egy féltengely gumiharang felszerelő kúpra, mellyel a féltengelycsukló levétele nélkül elvégezhető a csere. Segítségével gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető a csere. Mindemellett a meghibásodás pontos okától függően szükség lehet többek között univerzális féltengely lehúzóra, univerzális féltengely bilincsfogóra, gumiharang bilincsfogóra, gumiharang behúzóra, gumiharang felrakó szerszámra és féltengely-kerékagy összenyomó készletre.

Mi a teendő, ha a féltengely csuklót kell cserélni?

Ahogy már említettük, a legjobb, ha szervizbe kerül az autó, amennyiben gond van a féltengellyel. A féltengely csukló cserére akkor szorul, ha a porvédőgumi megsérül és a kenőanyag szivárogni kezd. Ekkor szennyezőanyagok kerülhetnek a résekbe, mely károsodást eredményez. Mindez kopogó zajt okoz működés közben. Amikor megszorul a féltengely csukló, akkor eltörik és cserélni kell. A csere első lépéseként el kell távolítani a rögzítőcsavarokat és ki kell húzni az agyból a csukló szárát, így a féltengely kicsúsztatható a sebességváltóból. Ekkor már eltávolíthatóvá válik a csukló és kicserélhető az új változatra. Ennél a lépésnél érdemes ellenőrizni a további illesztések gumi házát és amennyiben szükséges, el kell végezni a cserét. Mindemellett fel kell helyezni a rögzítőszalagokat és fel kell tölteni a porvédőt kenőanyaggal. Ezt követően nincs más hátra, mint a féltengely visszaszerelése. Jól látható, hogy a féltengely csukló cseréje nem egyszerű feladat, hiszen a legkisebb hiba is sokat árthat. Ráadásul speciális szerszámok beszerzésére is szükség van, mely további költségekkel jár.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata