Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szerszámok, amik jól jöhetnek a féltengelyszereléshez

Új féltengely

A féltengely továbbítja a hajtást a motortól a kerekekhez. Mi a teendő, ha meghibásodik? Érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt, ahol szakszerűen elvégzik a javítást vagy a cserét. Mi a teendő, ha mégis otthon kerül sor a féltengely szerelésére?

Követni kell az adott gépjárműhöz tartozó szervizkönyv utasításait

A gépjármű hajtásláncában található a féltengely, mely közvetíti a nyomatékot a motortól a hajtott kerekek felé. Négy részből áll: harangból, csillagból, kosárból és golyókból. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Többnyire a gépjármű elindulásakor jelentkező kattogó hang. Amennyiben otthon kerül sor a féltengely szerelésére, pontosan kell követni az adott gépjárműhöz tartozó szervizkönyv utasításait. A leírásban részletezve vannak a megfelelő lépések. A szerelés során arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne kerüljön mozgásba az autó, különben lerövidül a féltengely élettartama. Milyen szerszámokra lehet szükség a féltengely szerelése során? Amennyiben a féltengely gumiharangot kell cserélni, szükség lehet egy féltengely gumiharang felszerelő kúpra, mellyel a féltengelycsukló levétele nélkül elvégezhető a csere. Segítségével gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető a csere. Mindemellett a meghibásodás pontos okától függően szükség lehet többek között univerzális féltengely lehúzóra, univerzális féltengely bilincsfogóra, gumiharang bilincsfogóra, gumiharang behúzóra, gumiharang felrakó szerszámra és féltengely-kerékagy összenyomó készletre.

Mi a teendő, ha a féltengely csuklót kell cserélni?

Ahogy már említettük, a legjobb, ha szervizbe kerül az autó, amennyiben gond van a féltengellyel. A féltengely csukló cserére akkor szorul, ha a porvédőgumi megsérül és a kenőanyag szivárogni kezd. Ekkor szennyezőanyagok kerülhetnek a résekbe, mely károsodást eredményez. Mindez kopogó zajt okoz működés közben. Amikor megszorul a féltengely csukló, akkor eltörik és cserélni kell. A csere első lépéseként el kell távolítani a rögzítőcsavarokat és ki kell húzni az agyból a csukló szárát, így a féltengely kicsúsztatható a sebességváltóból. Ekkor már eltávolíthatóvá válik a csukló és kicserélhető az új változatra. Ennél a lépésnél érdemes ellenőrizni a további illesztések gumi házát és amennyiben szükséges, el kell végezni a cserét. Mindemellett fel kell helyezni a rögzítőszalagokat és fel kell tölteni a porvédőt kenőanyaggal. Ezt követően nincs más hátra, mint a féltengely visszaszerelése. Jól látható, hogy a féltengely csukló cseréje nem egyszerű feladat, hiszen a legkisebb hiba is sokat árthat. Ráadásul speciális szerszámok beszerzésére is szükség van, mely további költségekkel jár.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!