Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Önjáró buszt teszteltek Bécsben

Tavasszal megkezdték Bécs első önvezető elektromos autóbuszának tesztelését. A sofőr nélküli járművet egyelőre még a Wiener Linien leopoldaui közlekedésipari cégnél próbálgatják, de ősztől már forgalomban is tesztelik. A tervek szerint 2019-től közlekedik majd menetrendszerűen. Hamarosan elérkezhet az az idő is, mikor már nem is kell jogosítvány az önvezető autókhoz.

Bécsben jól állnak

Tavasszal érkezett meg az osztrák főváros első elektromos önjáró busza, mégpedig egy 11 személyes francia gyártású Navya Arma. A járművet az “auto.Bus – Seestadt” néven futó projektben fejleszti tovább a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology, az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium, a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG, valamint a Navya. Az osztrák közlekedési minisztérium által 50 százalékban finanszírozott, 1,5 millió eurós projekt célja, hogy még tovább fejlesszék az önjáró járművek biztonságát.

Lassú, de biztonságos

A 11 utasnak helyt adó buszt egyelőre még a Wiener Linien leopoldaui garázsában tesztelik, majd előreláthatólag idén ősztől, Donaustadtban állítják forgalomba az U2-es metró Seestadt megállójánál, egy mindössze két kilométeres távon. A jármű maximum 20 km/h sebességgel haladhat önjáró üzemmódban. Egy kb. 4-8 óráig tartó töltéssel pedig 9 órán keresztül működik. Az önvezető jármű valószínűleg 2019-től szállíthat majd utasokat az osztrák főváros Seestadt Aspern nevű részében. A projekt keretében egyébként egy második jármű bevezetését is tervezik.

Jogsi sem kell majd?

Az önvezető járművekkel kapcsolatos másik hír szerint az Audi a közelmúltban leplezte le új generációs 8-as luxusautóját, amely az iparág első Level 3-as önvezető modellje. Még itt is szükség van a sofőr felügyeletére, de már nem kap nélkülözhetetlen szerepet. A Ford 2021-re ígéri első Level 4-es autóját, a Tesla a tervek szerint azonban már 2019-ben piacra dobja első Level 5-ösét, melynél már egyáltalán nem lesz szükség emberi közreműködésre. A Level 5-ös autók elterjedése esetén, mivel a kormány és a pedálok is eltűnnek belőlük, már jogosítványra sem lesz szükség.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!