Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ön vezet vagy Önt vezetik?

Talán nincs is az autóiparnak olyan témája, amiről többször írtak volna az utóbbi időben, mint az önvezető autó. A balesetek 90 százalékát emberi hiba okozza, nem csoda, hogy annyian üdvözlik a fejlesztést. Hamarosan megszabadulunk a részeg sofőröktől, mondogatják – na de valójában hol tartunk most?

Még nem kávézhatunk hátradőlve

Az önvezető autó hallatán leginkább a Teslára gondolunk, holott közel 150 cég fejleszt önvezető kocsit. Olyan cégnevek is felbukkannak a fejlesztők között, mint az Ali Baba is, a világ legnagyobb online viszonteladói portálja, de foglalkozik vele a Google is. Magyarországon tesztpályát is építettek Zalaegerszegen 250 hektáros területen, 40 milliárd forintból, amelyen az önjáró és elektromos autókat tudják majd tesztelni hazai és külföldi gépjárműfejlesztők. Kaliforniában, igaz, kis területen, de közlekedhetnek már ilyen autók szakemberi felügyelet nélkül is – mondta el a Bosch munkatársa a SzeBIT informatikai kiállításon Szegeden, ahol az is kiderült: az öt fokozatú skálán a Tesla önvezető autója csak a másodikon áll. A helyszínen viszont meg lehetett tekinteni egy harmadik szintű járművet. Utánaolvasva kiderült: az első szinthez azok az autók tartoznak, amelyekben már van tempomat és sávtartó asszisztens, de a sofőr végzi a vezetés oroszlánrészét. A második szintnél a számítógépek már jóval több feladatot vesznek át: képesek például arra, hogy az autó „magától” fékezzen a kanyarok előtt, elinduljon, ha megszűnt a dugó.

Az ötödik szint már igazi sci-fi

Fogyasztóként ma itt tartunk – ezek az autók elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A harmadik szint már csak készenlétet követel meg vezetőjétől: az autó tulajdonképpen vezeti magát a számítógépek segítségével, de a sofőrnek készen kell állnia a beavatkozásra, nem kapcsolhat ki teljesen. A navigációs szoftverek és az autó érzékelőinek fejlődésével jutnak egyre magasabb szintre ezek az autók. A négyes szinthez nagyvárosi környezetben például már nem igazán kell majd sofőr meghatározott zónákban: az autók egymással is kommunikálni fognak a tervek szerint, ezzel is növelve a biztonságos közlekedés esélyét. Az ötödik szintnél pedig a sofőr már opcionális: ez a jármű mintha egy sci-fiből lépett volna ki. Mindenütt önvezető, nem kötődik bizonyos zónákhoz: a kifinomult érzékelő, navigációs szoftverek már „olvassák” a környezetet, az infrastruktúrát, az útjelzéseket, a számítógép rendkívül gyorsan dolgoz fel nagy mennyiségű adatot, és ezek alapján az autó magától közlekedik. El tudja képzelni, hogy a 2020-as évek közepén robottaxiba ülhet majd? Mi is nehezen – de ez a jövő.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata