fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ön vezet vagy Önt vezetik?

Talán nincs is az autóiparnak olyan témája, amiről többször írtak volna az utóbbi időben, mint az önvezető autó. A balesetek 90 százalékát emberi hiba okozza, nem csoda, hogy annyian üdvözlik a fejlesztést. Hamarosan megszabadulunk a részeg sofőröktől, mondogatják – na de valójában hol tartunk most?

Még nem kávézhatunk hátradőlve

Az önvezető autó hallatán leginkább a Teslára gondolunk, holott közel 150 cég fejleszt önvezető kocsit. Olyan cégnevek is felbukkannak a fejlesztők között, mint az Ali Baba is, a világ legnagyobb online viszonteladói portálja, de foglalkozik vele a Google is. Magyarországon tesztpályát is építettek Zalaegerszegen 250 hektáros területen, 40 milliárd forintból, amelyen az önjáró és elektromos autókat tudják majd tesztelni hazai és külföldi gépjárműfejlesztők. Kaliforniában, igaz, kis területen, de közlekedhetnek már ilyen autók szakemberi felügyelet nélkül is – mondta el a Bosch munkatársa a SzeBIT informatikai kiállításon Szegeden, ahol az is kiderült: az öt fokozatú skálán a Tesla önvezető autója csak a másodikon áll. A helyszínen viszont meg lehetett tekinteni egy harmadik szintű járművet. Utánaolvasva kiderült: az első szinthez azok az autók tartoznak, amelyekben már van tempomat és sávtartó asszisztens, de a sofőr végzi a vezetés oroszlánrészét. A második szintnél a számítógépek már jóval több feladatot vesznek át: képesek például arra, hogy az autó „magától” fékezzen a kanyarok előtt, elinduljon, ha megszűnt a dugó.

Az ötödik szint már igazi sci-fi

Fogyasztóként ma itt tartunk – ezek az autók elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A harmadik szint már csak készenlétet követel meg vezetőjétől: az autó tulajdonképpen vezeti magát a számítógépek segítségével, de a sofőrnek készen kell állnia a beavatkozásra, nem kapcsolhat ki teljesen. A navigációs szoftverek és az autó érzékelőinek fejlődésével jutnak egyre magasabb szintre ezek az autók. A négyes szinthez nagyvárosi környezetben például már nem igazán kell majd sofőr meghatározott zónákban: az autók egymással is kommunikálni fognak a tervek szerint, ezzel is növelve a biztonságos közlekedés esélyét. Az ötödik szintnél pedig a sofőr már opcionális: ez a jármű mintha egy sci-fiből lépett volna ki. Mindenütt önvezető, nem kötődik bizonyos zónákhoz: a kifinomult érzékelő, navigációs szoftverek már „olvassák” a környezetet, az infrastruktúrát, az útjelzéseket, a számítógép rendkívül gyorsan dolgoz fel nagy mennyiségű adatot, és ezek alapján az autó magától közlekedik. El tudja képzelni, hogy a 2020-as évek közepén robottaxiba ülhet majd? Mi is nehezen – de ez a jövő.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata