Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Okok, amik miatt túlmelegedhet a motor

autó motorja

A motor az autó legfontosabb alkatrésze, és mint ilyen, a mi feladatunk, hogy lehetőség szerint óvjuk, védjük a tőlünk telhető legjobb módon, hogy évekig biztosítsuk a kocsi számára az erőforrás tökéletes működését. Nincs is annál ugyanis bosszantóbb és általában pénzügyileg megterhelőbb, mint a motor meghibásodásának kezelése. Mi leginkább a túlmelegedés megakadályozásáért tehetünk sokat.

Mitől mehet tönkre a motor?

Az autó motorja számtalan alkatrészből áll, amely együttesen alkot egy tökéletes egészet. Ezek az elemek mindannyian extrém hőhatásnak és terhelésnek vannak kitéve, amely miatt bármilyen elővigyázatosak is vagyunk, óhatatlanul elő fognak fordulni meghibásodások. Az éves szervizek alkalmával ezért fontos az erőforrás átvizsgálása, az esetleges feltárt problémák mihamarabbi kijavítása. A szerelőműhelyben töltött két alkalom között a legtöbbet a motor túlmelegedésének megakadályozásáért tehetünk. Az erőforrás leghatékonyabb működését az úgynevezett üzemi hőmérsékleten tudja leadni. Ennél magasabb hő nem tesz jót az alkatrésznek, könnyen túlmelegedhet. Emiatt különböző trükköket alkalmaznak az autógyártók, hogy biztosítsák a motor hűtését. A legfontosabb lépés a hűtőrendszer kialakítása volt. Ez egy zárt rendszer, amely arra hivatott, hogy biztosítsa az optimális üzemi hőmérséklet fenntartását. A benne keringő folyadék segítségével folyamatosan hűti a motort, amely így nem tud túlmelegedni. Persze csak akkor, ha nincs valahol hiba a rendszerben. Az, hogy egy tömítés elhasználódik, könnyen kiderülhet a kötelező szervizek alkalmával, mint ahogy az is, ha valahol szivárog a hűtőfolyadék a tartályon, vagy a hűtőrendszer valamelyik pontján keletkezett sérülés miatt. A hűtőfolyadék minőségét és mennyiségét viszont nekünk kell ellenőriznünk. Ha hiányzik a rendszerből valamennyi, akkor biztosítanunk kell az utánpótlást. Ehhez tartsunk az autóban megfelelő adalékanyagokkal ellátott hűtőfolyadékot és desztillált vizet, hogy szükség esetén után tölthessük a tartályt.

Mitől melegedhet még túl a motor?

Ha már túlmelegedett a motor, akkor azonnal álljunk félre és állítsuk le, hogy le tudjon hűlni. Nyissuk fel a motorháztetőt óvatosan, résnyire, hogy a motorból kiáramló forró gőzök nehogy égési sérüléseket okozzanak nekünk. Ha forró a motor, akkor ne nyissuk fel a hűtőfolyadék beöntő nyílását sem, mert az is balesetveszélyes lehet. Csak akkor töltsük fel a megfelelő eleggyel a tartályt, ha már kihűlt az erőforrás. Ne csak sima vizet használjunk, mert rövidtávon ugyan a hűtési feladatait ellátja, viszont a csapvízben lévő anyagok miatt könnyen lerakódások képződhetnek, vagy korrodálódhatnak a fémes alkatrészek, ami hosszabb távon komoly problémákat és hatalmasra rúgó javítási költségeket eredményezhet. Persze nem feltétlenül azért melegszik túl a motor, mert nem megfelelő a hűtőfolyadék szintje. Van egy másik folyadék, amelynek szintén fontos szerepe van a hűtésben. Ez nem más, mint a motorolaj, amelynek az ellenőrzése, és szükség szerinti utántöltése szintén a mi feladatunk. Ha a folyadékok rendben vannak, nincs sérülés a hűtőrendszer egyik elemén sem, a motor akkor is túlmelegedhet más alkatrészek fals működése miatt. Ez leginkább a nyári kánikulában következik be. Az oka pedig lehet egy már említett tömítés, vagy a vízszivattyú egyes alkatrészeinek elhasználódása. A helyzet az, hogy minél idősebb egy autó, minél többet futott, annál valószínűbb, hogy elő fog fordulni a motor túlmelegedése, kis odafigyeléssel és megfelelő karbantartással ezt az időt lényegesen eltolhatjuk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata