Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Napfénytető: menő extra, ami csak bosszúságot okoz?

nyitott napfénytető

Az autók számos hasznos és haszontalan extrával is megvásárolhatóak. Egyes újdonságok beválnak és megmaradnak, átveszik más gyártók is, míg mások egy-két próbálkozás után a feledés homályába merülnek. Vannak olyan választható kiegészítők, amelyek viszont megosztják az autótulajdonosokat. Néhányan imádják, de vannak olyanok is, akik szerint semmi értelme egy autón, felesleges tartozék, amely idővel csak bosszúságot okoz.

Mire jó a napfénytető?

Szinte minden autó kérhető napfénytetős kivitelben. Korábban egy rendkívül menő extrának számított, manapság talán kevésbé népszerű, de ma is szép számmal vannak olyanok, akik ezzel a kiegészítővel ellátott kocsikat keresik. Náluk az az érzés hiányozna, ha tetőablak nélküli autót vezetnének, hogy a tavaszi nap első sugarai lágyan felmelegítsék az utasteret. Tehetik ezt úgy, hogy a sötétítőt elhúzva egyáltalán nem zavarja a beáramló fény az autóvezetőt. További pozitív tulajdonság, hogy menet közben ki lehet nyitni, ha friss levegőre vágyunk és nem szeretjük, vagy nem bírjuk a klímát. Persze, mondják a szkeptikusok, hogy az oldalablakokat is le lehet engedni, miben más a napfénytető? Abban, hogy a beáramló levegő nem fúj kellemetlenül az arcunkba, nem korlátoz minket a kilátásban, nem könnyezik a szemünk a süvítő széltől, nem hátráltatja a sofőrt az autó irányításában. Az igazán elvakult tetőablak pártiak azt is felhozzák a kedvenc extrájuk mellett, hogy a dugóban ülve kényelmesen vizsgálgatható a körülöttünk lévő házak gyönyörű homlokzata a körúton, de azt is, hogy szabadon csodálhatják a csillagos égboltot felhőtlen éjszakákon. Rengeteg előnye mellett akkor mi lehet az oka, hogy sokan nem rajonganak érte, és hogy nem minden autógyártó alkalmazza a frissen piacra dobott járgányainál?

Mi szólhat a napfénytető ellen?

A napfénytető elterjedésének és népszerűségének a rossz híre szab gátat. Az évekkel ezelőtt tetőablakkal piacra dobott autók egy részénél ugyanis idővel ugyanazt a problémát jegyezhették fel. Bizonyos idő után, ami egyébként években mérhető, a tetőablak illesztése, vízzáró tömítése rendetlenkedni kezdett, így a vízrészecskék bejuthattak az utastérbe a hajszálrepedéseken keresztül. Ott ezek meg is maradhattak, apró baktériumok, gombák telepedhettek meg körülötte, ami kellemetlen, büdös, irritáló szagokat áraszthatott. Ha nem orvosoltuk sürgősen a problémát, akkor a történet vége könnyedén az lehetett, hogy tovább romlott a helyzet. Egyre nagyobb lett a repedés, egy-egy kiadós zápor után a vízcseppek is elkezdtek a fejünkre csepegni. Ez pedig sok kellemetlenséget okozott a tulajdonosoknak, ami végeredményben azt eredményezte, hogy egyre rosszabb híre lett a kiegészítőnek. Nem szabad azonban általánosítani, sok elégedett autótulajdonos használta az eszközt, ráadásul ez a probléma a modern autóknál már egyáltalán nem jellemző. A napfénytető ettől függetlenül folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak. A napsugárzás hatása, a víz ereje nagy erőpróbának teszi ki az alkatrészt. Ezért, mint az autó bármelyik elemének, így ennek is előfordulhatnak hibái. A napfénytető esetében a másik gyakori probléma a napfénytető miatt beépített vízelvezető lefolyócső beszennyeződéséből, eltömítéséből fakad. Ezeket azonban az éves nagyszerviz alkalmával ellenőriztethetjük, és ha szükséges kijavíttathatjuk. Ha nem mulasztjuk el, akkor, a napfénytetős autóval való utazás még kellemesebbé válhat. Nyugodtan adhatunk neki egy esélyt, mára megbízhatóvá vált a kiegészítő, ha pedig nem várunk túl sokat, nem is fogunk csalódni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata