Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Lehet úgy tisztítani, hogy nincs feltöltve gázzal?

klímakapcsoló a kocsiban

Az autóklíma a kocsi egyik leghasznosabb kiegészítője. Általa télen-nyáron a számunkra legmegfelelőbb hőmérsékleten tarthatjuk az utastér hőmérsékletét. Ez nagyban javítja a komfortérzetünket, és a balesetmentes vezetés biztosításához is hozzájárul, a negyven fokos kánikulában ugyanis nagyban csökkenhet a reakcióidőnk. A klíma ugyanakkor idővel szennyeződhet, csökkenhet a hatásfoka, ráadásul kellemetlen szagokat is áraszthat. Ne hanyagoljuk el a karbantartását.

A klíma ellenőrzése

Az autók légkondicionálójának felülvizsgálata általában a tavasz kezdetekor, a nyári hónapokra való felkészítéskor kerül a figyelem középpontjába. A klímaberendezések évente, akár a hűtőközegük egytizedét is elveszíthetik, még akkor is, ha hibátlanul működnek. Sérülés esetén viszont ennél jóval többet, emiatt bizonyos idő után biztosan fel kell töltenünk a légkondicionáló rendszerét. A hűtőközeg mennyiségét könnyedén meg tudják mérni a szervizben, ha a megfelelő műszerrel nyomáspróbát végeznek. Ha alacsony az érték, akkor fel kell töltetnünk. Ha nem teljesen üres a klíma, akkor előbb le kell fejteni a régi hűtőközeget, csak ezután tölthető fel a rendszer. A gépjárművek légkondicionálója ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok, a baktériumok és a gombák számára. Ezek megtelepedése esetén irritáló, büdös szagot áraszthat magából a rendszer használat során. Ez károsíthatja a nyálkahártyát, megfázásra emlékeztető tüneteket okozhat, de akár allergia vagy más légúti betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. Ezek miatt legalább minden tavasszal érdemes a klíma ellenőrzését, majd szükség esetén tisztítását és feltöltését elvégeztetnünk. A nyomáspróba során feltárt esetleges problémákat először orvosolni kell. Semmi értelme a klímatisztításnak, ha nem működik rendesen a rendszer. A lerakódott szennyeződésekből áradó szagokat sokáig észre sem vesszük, azok általában a tavaszi első bekapcsoláskor okoznak kellemetlen meglepetéseket. Ha megoldódott a probléma, és a klíma hibátlanul működik, akkor nekiállhatunk az alapos klímatisztításnak.

Milyen klímatisztítási módokat alkalmazhatunk?

Az autó légkondicionáló berendezésének tisztítása több lehetséges módszerrel történhet. Az egyik eljárás a klímatisztító hab alkalmazását jelenti. Ebben az esetben a fertőtlenítő habot az elpárologtatóhoz juttatjuk, úgy, hogy a flakon csövét a bemeneti nyílással összekapcsoljuk. Ehhez kicsit körülményes ugyan hozzáférni, de a kárpit vagy a kesztyűtartó óvatos megbontásával elérhetővé válik. A hab folyékonnyá válik a rendszerben, amely lemossa a letapadt szennyeződéseket, eltávolítja a gombákat, baktériumokat, mikroorganizmusokat és megszünteti az irritáló és büdös szagokat. Másik megoldás lehet az ultrahangos tisztítás, amely során a klímaberendezés mellett az utasteret is fertőtleníthetjük. A leghatékonyabb módszernek azonban az ózonos tisztítást tartják. A nagy teljesítményű ózongenerátor, az utastérbe helyezve, vegyszerek, és minden káros anyag visszamaradása nélkül tudja húsz-harminc perc alatt elvégezni a teljes utastér és a klímarendszer fertőtlenítését. Vegyszerekre érzékenyek, allergiás reakciókat mutatók lehetőség szerint ezzel a módszerrel kezeltessék a klímát, de kisgyermekesek, vagy legyengült immunrendszerrel élők számára is ez tűnik a legbiztosabb megoldásnak. Évente egyszer érdemes elvégeztetnünk, megelőzve a súlyosabb helyzetek kialakulását. Az sem hátrány, ha megtehetjük, hogy egymás után több módszert is alkalmazunk, ekkor érhetjük el a legbiztosabb hatást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!