Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Nyáron is vigyázni kell az akkumulátorra

Mi baja lehet ugyan nyáron autónk akkumulátorának? Pedig a nyári hőség még károsabb lehet az akkunak, mint télen a hideg. Néhány megelőző karbantartási trükkel segíthetünk akkumulátorunk jó formában tartani a magas hőmérsékletű időszakban is. Mi baj van az akkumulátorral nyáron? Biztos előfordult már sok autóssal, hogy hiába fordítjuk el az indítókulcsot a motorja mozdulatlan marad, mert az akkumulátora lemerült. Az akkumulátor egy olyan energiatároló, amely szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között hamarabb tönkre megy, mint ahogy elvárható lenne. Azt mindenki tudja, hogy mínusz 40 fokos éjszaka után az aksinak „joga van” feladni a harcot és csődöt mondani. A helyzet az, hogy ugyanez fordulhat elő forró nyári napok után az utcán hagyott autónk akkumulátorával is, ami a lemez alatt kialakuló akár 50 fokos hőségnek megadja magát. Ez az akkumulátor felépítéséből adódik és az egyetlen ellenszer, hogy időnként megjáratjuk a kocsit, vagy hűvösben parkolunk. Ellenkező és végzetes esetben mehetünk a kedvenc műhelyünkbe új akkumulátor cserére.

Néhány tipp a jármű akkumulátorának karbantartásához nyáron

  1. Megelőző karbantartás egy hosszú út előtt! Szánjunk néhány percet és jegyzeteljük le autónkhoz való akkumulátor pontos típusát, paramétereit, gyártási évét és hogy mióta használjuk autónkban. Erre szükség lehet, ha hirtelen autószerelőre szorul a járművünk.
  2. Olvassuk el autónk kézikönyvében az akkuval kapcsolatos tudnivalókat. Hogyan szereljük ki, tisztítsuk, milyen jelzőfények mit jelentenek a műszerfalon.
  3. Amikor az akkumulátorral foglalkozunk, viseljünk védőszemüveget, vegyük le ékszereinket és használjunk hússzóujjú pólót és gumikesztyűt, ha esetleg kicsapódna az akkumulátorsav.
  4. Szemrevételezéssel sok hibára utaló jelet megláthatunk. Ha az akkumulátor domború, repedezett vagy szivárog, akkor itt az ideje, hogy kicserélje.
  5. A nyári melegben felgyorsíthatják a korróziót. Tisztítsuk meg az akkumulátor csatlakozóit, távolítsa el a korróziót, rozsdát és egyéb szennyeződéseket. Legjobb erre a célra a sárgaréz kefe. Ügyeljünk arra, hogy a szennyeződések ne ránk csapódjanak!
  6. Ha az akkumulátor cserélhető, nyissa ki a kupakot, és ellenőrizze a vízszintet minden cellában. Ellenőrizzük, hogy a folyadék elfedi a lemezeket, hogy elkerüljük a szulfidnációt, az akku felrobbanását. Figyeljünk arra is, ne töltsük túl. Ne használjunk csapvizet, desztillált vízzel pótoljuk a hiányzó folyadékot.
  7. Igyekezzünk árnyékos helyet keresni parkoláskor, ha hosszabb ideig hagyjuk magára autónkat, vegyük figyelembe mennyire biztosított a tartós árnyék a napszaknak megfelelően
  8. A CTEK akkumulátor töltő és karbantartó használatával meghosszabbítjuk akkumulátorunk élettartalmát és mindig biztosak lehetünk annak állapotáról:

Mi a teendő, ha nincs feszültség az aksiban?

Az első helyen szerepelt az akkumulátor celláinak megvizsgálása és feltöltése desztillált vízzel. Mára ez már a múlt, a korszerű akkumulátorok zárt rendszerűek, semmilyen karbantartás, utántöltés nem lehetséges. Az állapotukról egy színét változtató kis ablakocskában lehet meggyőződni. A márkától függ, milyen szín mint jelent, de általában a zöld az akkumulátor jó állapotát jelzi. Az ettől eltérő szín esetében, az első, hogy megmérjük a feszültséget és ha erősen 12 Volt alatt van, rákapcsoljuk az akkumulátor töltőre. Persze az is lehet, hogy az autó generátorával, áramtöltőjével van baj, amiről ugyancsak egy feszültségmérő segítségével győződhetünk meg.