Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Nyáron is vigyázni kell az akkumulátorra

Mi baja lehet ugyan nyáron autónk akkumulátorának? Pedig a nyári hőség még károsabb lehet az akkunak, mint télen a hideg. Néhány megelőző karbantartási trükkel segíthetünk akkumulátorunk jó formában tartani a magas hőmérsékletű időszakban is. Mi baj van az akkumulátorral nyáron? Biztos előfordult már sok autóssal, hogy hiába fordítjuk el az indítókulcsot a motorja mozdulatlan marad, mert az akkumulátora lemerült. Az akkumulátor egy olyan energiatároló, amely szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között hamarabb tönkre megy, mint ahogy elvárható lenne. Azt mindenki tudja, hogy mínusz 40 fokos éjszaka után az aksinak „joga van” feladni a harcot és csődöt mondani. A helyzet az, hogy ugyanez fordulhat elő forró nyári napok után az utcán hagyott autónk akkumulátorával is, ami a lemez alatt kialakuló akár 50 fokos hőségnek megadja magát. Ez az akkumulátor felépítéséből adódik és az egyetlen ellenszer, hogy időnként megjáratjuk a kocsit, vagy hűvösben parkolunk. Ellenkező és végzetes esetben mehetünk a kedvenc műhelyünkbe új akkumulátor cserére.

Néhány tipp a jármű akkumulátorának karbantartásához nyáron

  1. Megelőző karbantartás egy hosszú út előtt! Szánjunk néhány percet és jegyzeteljük le autónkhoz való akkumulátor pontos típusát, paramétereit, gyártási évét és hogy mióta használjuk autónkban. Erre szükség lehet, ha hirtelen autószerelőre szorul a járművünk.
  2. Olvassuk el autónk kézikönyvében az akkuval kapcsolatos tudnivalókat. Hogyan szereljük ki, tisztítsuk, milyen jelzőfények mit jelentenek a műszerfalon.
  3. Amikor az akkumulátorral foglalkozunk, viseljünk védőszemüveget, vegyük le ékszereinket és használjunk hússzóujjú pólót és gumikesztyűt, ha esetleg kicsapódna az akkumulátorsav.
  4. Szemrevételezéssel sok hibára utaló jelet megláthatunk. Ha az akkumulátor domború, repedezett vagy szivárog, akkor itt az ideje, hogy kicserélje.
  5. A nyári melegben felgyorsíthatják a korróziót. Tisztítsuk meg az akkumulátor csatlakozóit, távolítsa el a korróziót, rozsdát és egyéb szennyeződéseket. Legjobb erre a célra a sárgaréz kefe. Ügyeljünk arra, hogy a szennyeződések ne ránk csapódjanak!
  6. Ha az akkumulátor cserélhető, nyissa ki a kupakot, és ellenőrizze a vízszintet minden cellában. Ellenőrizzük, hogy a folyadék elfedi a lemezeket, hogy elkerüljük a szulfidnációt, az akku felrobbanását. Figyeljünk arra is, ne töltsük túl. Ne használjunk csapvizet, desztillált vízzel pótoljuk a hiányzó folyadékot.
  7. Igyekezzünk árnyékos helyet keresni parkoláskor, ha hosszabb ideig hagyjuk magára autónkat, vegyük figyelembe mennyire biztosított a tartós árnyék a napszaknak megfelelően
  8. A CTEK akkumulátor töltő és karbantartó használatával meghosszabbítjuk akkumulátorunk élettartalmát és mindig biztosak lehetünk annak állapotáról:

Mi a teendő, ha nincs feszültség az aksiban?

Az első helyen szerepelt az akkumulátor celláinak megvizsgálása és feltöltése desztillált vízzel. Mára ez már a múlt, a korszerű akkumulátorok zárt rendszerűek, semmilyen karbantartás, utántöltés nem lehetséges. Az állapotukról egy színét változtató kis ablakocskában lehet meggyőződni. A márkától függ, milyen szín mint jelent, de általában a zöld az akkumulátor jó állapotát jelzi. Az ettől eltérő szín esetében, az első, hogy megmérjük a feszültséget és ha erősen 12 Volt alatt van, rákapcsoljuk az akkumulátor töltőre. Persze az is lehet, hogy az autó generátorával, áramtöltőjével van baj, amiről ugyancsak egy feszültségmérő segítségével győződhetünk meg.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata