Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Muszáj egyszerre cseréltetni az első és hátsó féktárcsákat?

Fényes féktárcsa

Amikor eljön a féktárcsák cseréjének ideje, általában feltesszük a fontos kérdéseket. Miért elkerülhetetlen a féktárcsacsere? Vajon egyszerre kell cseréltetni az első és a hátsó féktárcsákat? Mutatjuk a válaszokat!

Mi a feladata a féktárcsának?

A féktárcsa felelős azért, hogy lassítsa, fékezze vagy leállítsa a kerekek forgását. Ez úgy lehetséges, hogy ez az alkatrész a mozgási energiát hőenergiává alakítja a súrlódásnak köszönhetően. Mindez jelentős igénybevételt jelent, szóval a gépjármű összes alkatrészét tekintve, a fékrendszer kapja a legnagyobb terhelést a napi használat során. Szóval az autó fékrendszerének egyik ellensége a hőképződés, mely csökkenthető rendszeresen használt motorfékkel és szakaszos fékezéssel. Sőt, ma már szellőző féktárcsákat is használnak, melyek két tárcsából állnak, amik között rés van. Így jóval nagyobb hőelvezetésre képesek, mint a hagyományos társaik. Azonban teljesen nem szüntethető meg a hőképződés, szóval egy idő után mindenképpen szükségessé válik a csere. Az alkatrész meghibásodását okozhatja a túlhevülés, illetve az is, ha víz kerül a meleg féktárcsára. Továbbá szerelési hiba is állhat a háttérben, amennyiben a csere során szennyeződés marad a féktárcsa és a kerékagy között. Milyen jelek utalhatnak a féktárcsa meghibásodására? Többek között a fékezéskor jelentkező sípoló hang, a féktávolság jelentős megnövekedése és vibrálás a fékpedál lenyomásakor.

Miért fontos a féktárcsacsere?

A féktárcsák is kopnak, szóval a biztonságos fékhatás érdekében a csere elengedhetetlen. Hibás féktárcsa esetén a vezetés balesetveszélyes lehet. Mivel a hőtermelés miatt tartós anyagból, öntött vasból, szénből vagy kerámiából készül, nincs szükség olyan gyakran a cseréjére, mint a fékbetéteknél. A nagy széntartalmú öntött vas előnyei közé sorolható például a jobb kopásállóság, a rezgések ellen való jobb alkalmazkodás, a jobb hővezető képesség, valamint a repedések elleni alkalmazkodás. A féktárcsák cseréjének ideje függ a vezetési stílustól, a tereptől, a használat módjától és a fékbetéttípustól. Például a sportos vezetési stílus több fékezéssel jár, szóval ebben az esetben érdemes gyakrabban ellenőriztetni a féktárcsákat. Mindemellett nagyobb rakomány szállításakor nehezebb fékezni, szóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a fékek. Amennyiben a gépjárműben mind a négy kerékre került féktárcsa, akkor azzal kell számolni, hogy az első kerekekre helyezett alkatrészeket 40-60 ezer kilométerenként, míg a hátsó kerekeken lévő féktárcsákat 50-80 ezer kilométerenként kell cserélni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson