Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Muszáj egyszerre cseréltetni az első és hátsó féktárcsákat?

Fényes féktárcsa

Amikor eljön a féktárcsák cseréjének ideje, általában feltesszük a fontos kérdéseket. Miért elkerülhetetlen a féktárcsacsere? Vajon egyszerre kell cseréltetni az első és a hátsó féktárcsákat? Mutatjuk a válaszokat!

Mi a feladata a féktárcsának?

A féktárcsa felelős azért, hogy lassítsa, fékezze vagy leállítsa a kerekek forgását. Ez úgy lehetséges, hogy ez az alkatrész a mozgási energiát hőenergiává alakítja a súrlódásnak köszönhetően. Mindez jelentős igénybevételt jelent, szóval a gépjármű összes alkatrészét tekintve, a fékrendszer kapja a legnagyobb terhelést a napi használat során. Szóval az autó fékrendszerének egyik ellensége a hőképződés, mely csökkenthető rendszeresen használt motorfékkel és szakaszos fékezéssel. Sőt, ma már szellőző féktárcsákat is használnak, melyek két tárcsából állnak, amik között rés van. Így jóval nagyobb hőelvezetésre képesek, mint a hagyományos társaik. Azonban teljesen nem szüntethető meg a hőképződés, szóval egy idő után mindenképpen szükségessé válik a csere. Az alkatrész meghibásodását okozhatja a túlhevülés, illetve az is, ha víz kerül a meleg féktárcsára. Továbbá szerelési hiba is állhat a háttérben, amennyiben a csere során szennyeződés marad a féktárcsa és a kerékagy között. Milyen jelek utalhatnak a féktárcsa meghibásodására? Többek között a fékezéskor jelentkező sípoló hang, a féktávolság jelentős megnövekedése és vibrálás a fékpedál lenyomásakor.

Miért fontos a féktárcsacsere?

A féktárcsák is kopnak, szóval a biztonságos fékhatás érdekében a csere elengedhetetlen. Hibás féktárcsa esetén a vezetés balesetveszélyes lehet. Mivel a hőtermelés miatt tartós anyagból, öntött vasból, szénből vagy kerámiából készül, nincs szükség olyan gyakran a cseréjére, mint a fékbetéteknél. A nagy széntartalmú öntött vas előnyei közé sorolható például a jobb kopásállóság, a rezgések ellen való jobb alkalmazkodás, a jobb hővezető képesség, valamint a repedések elleni alkalmazkodás. A féktárcsák cseréjének ideje függ a vezetési stílustól, a tereptől, a használat módjától és a fékbetéttípustól. Például a sportos vezetési stílus több fékezéssel jár, szóval ebben az esetben érdemes gyakrabban ellenőriztetni a féktárcsákat. Mindemellett nagyobb rakomány szállításakor nehezebb fékezni, szóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a fékek. Amennyiben a gépjárműben mind a négy kerékre került féktárcsa, akkor azzal kell számolni, hogy az első kerekekre helyezett alkatrészeket 40-60 ezer kilométerenként, míg a hátsó kerekeken lévő féktárcsákat 50-80 ezer kilométerenként kell cserélni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata