Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől megy tönkre hamar az EGR szelep?

Legtöbb esetben elszennyeződik az EGR szelep. Ez lehet a minőségtelen olaj, benzin kipufogó gázkeverékétől, illetve a helytelen vezetési stílusnak is a következménye. Az EGR szelep tisztítása autótípustól függően körülményes is lehet, hiszen a szelep kitisztításán túl a teljes EGR-kört érdemes kipucolni. Autószerelő tapasztalatokkal rendelkezők már biztos láttak ilyet, vagy nagyobb bátorsággal kezdenének az EGR tisztításnak. Itt most eltekintünk az autószervizelési tanácsoktól. Leginkább az eltömődött EGR szelep tüneti jeleiről és az idő előtti elszennyeződés megelőzéséről ejtenénk néhány szót.

Hogyan vehető észre az EGR kör elszennyeződését?

Ha a gépkocsi rövidtávú utakon való folyamatos használata során nincs lehetősége a lerakódásoknak kiégni, úgy gyorsan eltömődhet. Érdemes ilyen használat esetén akár hétvégente megtenni egy hosszabb utat autónkkal, hogy ne kelljen idő előtt szerelni, vagy autószervizbe vinnünk. Az EGR rendszer eltömődésének jelei, ha gyorsításkor az autó megtorpan, az alapjárat egyenletlen, kigyullad a hibalámpa és dízel autó esetén, amikor feketén füstöl a kipufogó. Ezekben az esetekben már célszerű megkeresni agy autószerelőt, hogy megkérjük egy alapos kipufogó szervizelésre. Motordiagnosztika során az EGR hibára utaló hibakódok esetén is érdemes ellenőrizni a szelepet.

Hogyan kerülhetjük el az EGR szelep eltömődését?

Ha túl hamar váltunk, akkor képtelen megfelelően kiégni az EGR rendszer. Gyenge minőségű motorolaj használatával, elhasznált légszűrőkkel több a szennyező anyag, rossz a  motor égésterméke. Autónk napi szintű 15-25 km városi lassú használatával a szelepek sem égni ki teljesen a szennyeződésektől. Ilyenkor érdemes nagyobb fordulatszámon megpörgetni a motort, ezt természetesen akkor tegyük, amikor már bemelegedett, hideg kipufogógázból is könnyebb a lerakódás. Sokfelől hallani, hogy az EGR szelep nélkül is működőképes az autó. Igen, de jelentősen szennyezi a környezetet, és a motor alkatrészeinek élettartamát is jelentősen csökkenti. Modern autókban EGR hiba esetén az elektronika leállítja a járművet. Érdemes autószervizben évente teljesen átvizsgáltatni járművünket, ellenőrizni minden fontos alkatrész állapotát. Várjuk Szegeden a Kovács Autószervizében, ahol az éves kötelező szervizelés, olajcsere során teljesen átvizsgáljuk autóját.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!