Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől megy tönkre hamar az EGR szelep?

Legtöbb esetben elszennyeződik az EGR szelep. Ez lehet a minőségtelen olaj, benzin kipufogó gázkeverékétől, illetve a helytelen vezetési stílusnak is a következménye. Az EGR szelep tisztítása autótípustól függően körülményes is lehet, hiszen a szelep kitisztításán túl a teljes EGR-kört érdemes kipucolni. Autószerelő tapasztalatokkal rendelkezők már biztos láttak ilyet, vagy nagyobb bátorsággal kezdenének az EGR tisztításnak. Itt most eltekintünk az autószervizelési tanácsoktól. Leginkább az eltömődött EGR szelep tüneti jeleiről és az idő előtti elszennyeződés megelőzéséről ejtenénk néhány szót.

Hogyan vehető észre az EGR kör elszennyeződését?

Ha a gépkocsi rövidtávú utakon való folyamatos használata során nincs lehetősége a lerakódásoknak kiégni, úgy gyorsan eltömődhet. Érdemes ilyen használat esetén akár hétvégente megtenni egy hosszabb utat autónkkal, hogy ne kelljen idő előtt szerelni, vagy autószervizbe vinnünk. Az EGR rendszer eltömődésének jelei, ha gyorsításkor az autó megtorpan, az alapjárat egyenletlen, kigyullad a hibalámpa és dízel autó esetén, amikor feketén füstöl a kipufogó. Ezekben az esetekben már célszerű megkeresni agy autószerelőt, hogy megkérjük egy alapos kipufogó szervizelésre. Motordiagnosztika során az EGR hibára utaló hibakódok esetén is érdemes ellenőrizni a szelepet.

Hogyan kerülhetjük el az EGR szelep eltömődését?

Ha túl hamar váltunk, akkor képtelen megfelelően kiégni az EGR rendszer. Gyenge minőségű motorolaj használatával, elhasznált légszűrőkkel több a szennyező anyag, rossz a  motor égésterméke. Autónk napi szintű 15-25 km városi lassú használatával a szelepek sem égni ki teljesen a szennyeződésektől. Ilyenkor érdemes nagyobb fordulatszámon megpörgetni a motort, ezt természetesen akkor tegyük, amikor már bemelegedett, hideg kipufogógázból is könnyebb a lerakódás. Sokfelől hallani, hogy az EGR szelep nélkül is működőképes az autó. Igen, de jelentősen szennyezi a környezetet, és a motor alkatrészeinek élettartamát is jelentősen csökkenti. Modern autókban EGR hiba esetén az elektronika leállítja a járművet. Érdemes autószervizben évente teljesen átvizsgáltatni járművünket, ellenőrizni minden fontos alkatrész állapotát. Várjuk Szegeden a Kovács Autószervizében, ahol az éves kötelező szervizelés, olajcsere során teljesen átvizsgáljuk autóját.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata