Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől függ, hogy mennyit fogyaszt egy kocsi?

üzemanyag-töltőpisztoly

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi befolyásolja az autó fogyasztását? Milyen tényezők vannak hatással a fogyasztásra a műszaki adottságokon kívül? Mit lehet tenni a fogyasztás csökkentése érdekében? Utánajártunk a témának!

Mi befolyásolja az autó fogyasztását?

Nem véletlen, hogy a hivatalos mérésekkel nem egyeznek meg a fogyasztási értékek, eltérnek a gyári adatoktól, hiszen az autó fogyasztására több tényező is hatással van a műszaki adottságokon kívül. Befolyásolja a klíma, a rádió, a világítás használata, sőt a kormány tekerése miatt a szervó is feladatot kap. Mindemellett az is befolyásolja az autó fogyasztását, hogy hány utast szállít. Ráadásul az említetteken kívül a vezetési stílus is hatással bír a fogyasztásra, vagyis sok múlik a gázadás és a váltás stílusán. Mindemellett növeli a fogyasztást, ha nem kerül sor megfelelő időközönként a légszűrő- és az olajcserére, valamint a kerekek felfújására, ugyanis a lapos kerék is növeli az üzemanyag felhasználását, szóval érdemes tartani a gyári értéket. Továbbá az is növeli a fogyasztást, ha feleslegesen van tele a csomagtartó. Napjainkban egyre több autóban van navigáció, amely szintén hozzájárulhat az üzemanyagigény növekedéséhez, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a legrövidebb útvonal a legtakarékosabb a fogyasztás szempontjából. Elképzelhető, hogy a hosszabb úton kisebb a forgalom, emiatt kevesebbet „enne” az autó. Remélhetőleg idővel arra is képesek lesznek ezek az eszközök, hogy ne csak a legrövidebb utat találják meg, hanem üzemanyag-fogyasztás tekintetében a legoptimálisabb útvonalat.

Mit lehet tenni a fogyasztás csökkentése érdekében?

Mivel napjainkban felháborítóan drágák az üzemanyagok, érdemes néhány tanácsot megfogadni, amelyekkel csökkenthető a fogyasztás. Megoldható ez tudatos klíma-, rádió- és világításhasználattal. A klímát akkor érdemes bekapcsolni, ha feltétlenül muszáj. A városi forgalomban érdemes inkább kicsit leengedni az ablakot. Nagyobb tempónál az ablak leengedése sem ajánlott, hiszen az is növeli a fogyasztást. A fényszórókat sem érdemes feleslegesen használni, csak ha muszáj, hiszen azok is komoly energiafogyasztók. Továbbá érdemes megfelelő időközönként időt szánni a légszűrő és az olaj cseréjére, valamint a kerekek felfújására. Arra is kell figyelni, hogy feleslegesen ne legyen telepakolva a csomagtartó. Érdemes minden kacatot, felesleges fogyasztásnövelő dolgot kipakolni a csomagtartóból és az ülések alól. A tetőcsomagtartót sem érdemes az autón hagyni, ha nincs használva, hiszen növeli a légellenállást, ezáltal az autó fogyasztását is. A legtöbbet jó útvonalválasztással és megfelelő vezetési stílussal lehet nyerni. A jó útvonalválasztás azt jelenti, hogy érdemes olyan utat választani, amelyen kevesebb a lámpa és kisebb a forgalom. Erre azért van szükség, mert a fogyasztást az elindulások és az ácsorgások növelik a legjobban. Ezért kell kerülni a nagyobb forgalmat és a közlekedési lámpáktól hemzsegő utakat. Továbbá akkor sem érdemes a végtelenségig gyorsítani, ha szabad az út, mert előbb-utóbb úgyis meg kell állni. Természetesen a legjobb spórolási módszer, ha csak akkor kerül sor autózásra, amikor feltétlenül szükséges. A fölösleges autózás mellőzése nemcsak spórolás szempontjából ideális, hanem környezetvédelmi szempontokat tekintve is. Ráadásul az autó későbbi eladhatóságára is pozitívan hat, hiszen a futásteljesítmény befolyásoló tényező. Érdemes kipróbálni a tippeket, hiszen a sok kicsi sokra megy a fogyasztáscsökkentés terén is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata