Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történhet, ha összekeverednek?

hűtőrendszer ellenőrzése

Mit kell tudni a motorolajról? Milyen feladatai vannak? Mit érdemes tudni a hűtőfolyadékról? Milyen feladatokat lát el? Mi történhet akkor, ha összekeveredik a motorolaj és a hűtőfolyadék? Igyekeztünk minden kérdést megválaszolni.

Mi a feladata a motorolajnak és a hűtőfolyadéknak?

Hogy mi a feladata a motorolajnak? Az olaj a belsőégésű motorok kenésére szolgál. Kétféle összetevőből áll, alapolajból és adalékokból. Legfőbb feladata, hogy megakadályozza a fémből készült alkatrészek érintkezését és súrlódását. A legtöbben ezzel a két feladatával vannak tisztában, azonban ezeken kívül több dolga is van. Az egyik fontos tulajdonsága a hűtés, vagyis az, hogy vezesse el a hőt a hengerekből. Ehhez fontos, hogy stabil maradjon nagy hő hatására is. További fontos tulajdonsága a motorolajnak a tisztítóhatás, azaz feloldja az alkatrészekről a szennyeződéseket és eljuttatja a szűrőig, ahol azok kiválnak. Értelemszerűen ez csak akkor valósul meg, ha az olajszűrő és a levegőszűrő is megfelelően működik. Szintén a motorolaj feladatai közé tartozik még a fémalkatrészek korrózióvédelme, azaz a folyadék korrózióvédő hatást fejt ki a motor állása közben. Mindemellett a rezgés- és zajcsillapítás, valamint a tömítések kondicionálása is a feladatai közé sorolható. Szóval a motor védelme érdekében, hogy hosszú távon jól üzemeljen, elengedhetetlen, hogy jó minőségű motorolaj kerüljön az autóba. Mi a feladata a hűtőfolyadéknak? A hűtőfolyadék létfontosságú az autó megfelelő működése érdekében. A belsőégésű motoroknál az üzemanyag és az oxigén reakciójának következtében olyan forróság alakul ki, amely hamar túlhevítené a motort megfelelő hűtés nélkül. Ekkor fontos a hűtőfolyadék szerepe, hiszen a kritikus helyekről vezeti el a hőt. A hűtőfolyadék a motorolajjal együtt végzi a hűtést, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a motorolajnak nem a hűtés a fő feladata, hanem a kenés. Ezzel szemben a hűtőfolyadéknak a hűtés a fő funkciója. A folyadék további feladata az alkatrészek korrózióvédelme, azaz a kocsi jó működése érdekében elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű hűtőfolyadék kerüljön az autóba.

Mi történhet, ha összekeveredik a motorolaj és a hűtőfolyadék?

A motorolajban a használat során különböző szennyeződések jelennek meg. Ezek egy részével megbirkózik az olaj, de bizonyos szennyeződések beavatkozást igényelnek. Mi kerülhet a motorolajba? Például üzemanyag, korom, fémkopadék, valamint víz és glikol. Utóbbi kettő a hűtőfolyadékból kerülhet bele. A glikol, vagyis a hűtőfolyadék egyik összetevője a hengerfejtömítés meghibásodása, a hengerfej repedése, üregesedés és korrózió miatt juthat a motorolajba. Ha glikol kerül az olajba, akkor az összegyűjti a kormot, és nem engedi az olaj adalékait dolgozni. Reakcióba lép a különféle összetevőkkel, amely korróziót és vastag lerakódást eredményezhet, ezáltal továbbá rontja az olaj kenési és hőelvezetési tulajdonságait. Hogy akadályozható meg, hogy glikol kerüljön a motorolajba? Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtővíz szintjét. Ha csökken, azonnal szervizbe kell vinni az autót, ahol megszüntetik a szivárgás okát. A víz motormosás és téli párakicsapódás esetén kerülhet az olajba. Ha minimális mennyiségű víz kerül a motorolajba, nem kell aggódni, nem okoz gondot. A nagyobb mennyiségű víz bekerülése azonban komoly problémákat idézhet elő, hiszen a víz rontja az olaj kenési tulajdonságát. Nem tesz jót a motorolajban lévő adalékoknak, továbbá korróziót és kopást is előidézhet. Hogyan akadályozható meg, hogy víz kerüljön a motorolajba? Megfelelő időközönként időt kell szánni az olajcserére, rendszeresen ellenőriztetni kell a hűtőfolyadék szintjét, valamint a hűtőrendszer állapotát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata