Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi történhet, ha összekeverednek?

hűtőrendszer ellenőrzése

Mit kell tudni a motorolajról? Milyen feladatai vannak? Mit érdemes tudni a hűtőfolyadékról? Milyen feladatokat lát el? Mi történhet akkor, ha összekeveredik a motorolaj és a hűtőfolyadék? Igyekeztünk minden kérdést megválaszolni.

Mi a feladata a motorolajnak és a hűtőfolyadéknak?

Hogy mi a feladata a motorolajnak? Az olaj a belsőégésű motorok kenésére szolgál. Kétféle összetevőből áll, alapolajból és adalékokból. Legfőbb feladata, hogy megakadályozza a fémből készült alkatrészek érintkezését és súrlódását. A legtöbben ezzel a két feladatával vannak tisztában, azonban ezeken kívül több dolga is van. Az egyik fontos tulajdonsága a hűtés, vagyis az, hogy vezesse el a hőt a hengerekből. Ehhez fontos, hogy stabil maradjon nagy hő hatására is. További fontos tulajdonsága a motorolajnak a tisztítóhatás, azaz feloldja az alkatrészekről a szennyeződéseket és eljuttatja a szűrőig, ahol azok kiválnak. Értelemszerűen ez csak akkor valósul meg, ha az olajszűrő és a levegőszűrő is megfelelően működik. Szintén a motorolaj feladatai közé tartozik még a fémalkatrészek korrózióvédelme, azaz a folyadék korrózióvédő hatást fejt ki a motor állása közben. Mindemellett a rezgés- és zajcsillapítás, valamint a tömítések kondicionálása is a feladatai közé sorolható. Szóval a motor védelme érdekében, hogy hosszú távon jól üzemeljen, elengedhetetlen, hogy jó minőségű motorolaj kerüljön az autóba. Mi a feladata a hűtőfolyadéknak? A hűtőfolyadék létfontosságú az autó megfelelő működése érdekében. A belsőégésű motoroknál az üzemanyag és az oxigén reakciójának következtében olyan forróság alakul ki, amely hamar túlhevítené a motort megfelelő hűtés nélkül. Ekkor fontos a hűtőfolyadék szerepe, hiszen a kritikus helyekről vezeti el a hőt. A hűtőfolyadék a motorolajjal együtt végzi a hűtést, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a motorolajnak nem a hűtés a fő feladata, hanem a kenés. Ezzel szemben a hűtőfolyadéknak a hűtés a fő funkciója. A folyadék további feladata az alkatrészek korrózióvédelme, azaz a kocsi jó működése érdekében elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű hűtőfolyadék kerüljön az autóba.

Mi történhet, ha összekeveredik a motorolaj és a hűtőfolyadék?

A motorolajban a használat során különböző szennyeződések jelennek meg. Ezek egy részével megbirkózik az olaj, de bizonyos szennyeződések beavatkozást igényelnek. Mi kerülhet a motorolajba? Például üzemanyag, korom, fémkopadék, valamint víz és glikol. Utóbbi kettő a hűtőfolyadékból kerülhet bele. A glikol, vagyis a hűtőfolyadék egyik összetevője a hengerfejtömítés meghibásodása, a hengerfej repedése, üregesedés és korrózió miatt juthat a motorolajba. Ha glikol kerül az olajba, akkor az összegyűjti a kormot, és nem engedi az olaj adalékait dolgozni. Reakcióba lép a különféle összetevőkkel, amely korróziót és vastag lerakódást eredményezhet, ezáltal továbbá rontja az olaj kenési és hőelvezetési tulajdonságait. Hogy akadályozható meg, hogy glikol kerüljön a motorolajba? Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtővíz szintjét. Ha csökken, azonnal szervizbe kell vinni az autót, ahol megszüntetik a szivárgás okát. A víz motormosás és téli párakicsapódás esetén kerülhet az olajba. Ha minimális mennyiségű víz kerül a motorolajba, nem kell aggódni, nem okoz gondot. A nagyobb mennyiségű víz bekerülése azonban komoly problémákat idézhet elő, hiszen a víz rontja az olaj kenési tulajdonságát. Nem tesz jót a motorolajban lévő adalékoknak, továbbá korróziót és kopást is előidézhet. Hogyan akadályozható meg, hogy víz kerüljön a motorolajba? Megfelelő időközönként időt kell szánni az olajcserére, rendszeresen ellenőriztetni kell a hűtőfolyadék szintjét, valamint a hűtőrendszer állapotát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.