Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől fogyaszt többet a kocsim?

Fekete fehér tankolópisztolyok

A szokásosnál sűrűbben kell járnod tankolni? Úgy véled, valami bibi van a kocsiddal? Akkor a cikkünk Neked szól! Csokorba szedtük, hogy melyek azok az alkatrészek, melyeknek meghibásodása gyakran az üzemanyag fogyasztás növekedésével jár, hogy lásd, mikre kell odafigyelned.

Biztos, hogy gond van?

Még mielőtt kétségbe esnél, hogy valami nagy gond van az autóddal, mert eszi a benzint/gázolajat, először bizonyosodj meg róla, tényleg nagyban tér-e el a fogyasztás az eddig megszokottól. A pénztárcakímélőbb opció, hogy Te magad ellenőrzöd, házilag. A következő tankolásnál amennyire csak lehet, nyomd tele a tankot, legalább a pisztoly első kattanásáig. Nullázd le a napi számlálót a műszerfalon, majd lehetőség szerint vegyesen – lakott területen belül és országúton – autózz, amíg majdnem teljesen kiürül a tank. Persze azért ne egy szuszra! Ha kifogyott a nafta, újra pisztolykattanásig töltsd fel üzemanyaggal a tartályt, és olvasd le a belenyomott litermennyiséget. Jöhet a számítás! Oszd el a tankolt literszámot a megtett kilométerek számával, és az eredményt szorozd meg százzal. Így meg fogod kapni a 100 kilométeres átlagfogyasztását a kocsidnak. Akkor mondható normálnak a fogyasztás, ha nem tér el túlságosan a gyári értéktől, vagyis, ha 7 litert ad meg a gyártó átlagfogyasztásként százon, akkor a 6-8 liter még ugyanúgy optimális. Ha kizárólag csak városban autókázol, akár 1-2 literrel is túlhaladhatod a gyári értéket.

Drágább, ám sokkal biztosabb megoldás, ha autószervizbe viszed a kocsit, és ott vizsgáltatod meg, tényleg van-e valami probléma. A szerelők nagyon egyszerűen kiszűrik az átlagon felüli fogyasztást, egy egyszerű kipufogó mérést (szén-monoxid mérést) végeznek, ami alig pár perc alatt megvan.

Alkatrészek, amik dobhatnak a fogyasztáson

A sokak által feleslegesnek tartott, a kipufogócsőbe, a katalizátor dob elé szerelt alkatrész, a lambdaszonda meghibásodása is eredményezhet túlzott üzemanyag fogyasztást. A mai, modern üzemanyag befecskendezésű autókat el kellett látni egy ellenőrző szerkezettel, amely a kipufogógáz összetételét vizsgálja. Az ebből kapott adatokat a kocsi vezérlőegységének továbbítja, hogy kiderüljön, dúsítani vagy szegényíteni kell az üzemanyag-levegő keveréket. Az oxigénszenzor meghibásodása esetén valótlan értéket küld, emiatt dúsulhat az elegy, ami üzemanyagfogyasztás-emelkedést eredményez. Ha már a kipufogó rendszernél tartunk, akkor a katalizátort is meg kell említenünk, hiszen ennek tönkremenetele – ha csak kismértékben is – befolyásolhatja a fogyasztást. A kipufogórendszer eltömődése és a légtömegmérő valamint fojtószelep potenciométer meghibásodása egyaránt okozhat hasonló problémákat.

A motor hőmérsékletének változását figyelő hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelő is növelheti a fogyasztást. Feladata, hogy a hőmérséklet figyeléséből származó információk alapján „megmondja’ a motorvezérlő egységnek, hogy szegényítsen vagy dúsítson az üzemanyag-levegő keveréken. Ha tönkremegy az alkatrész, hirtelen megnőhet a fogyasztás is.

Listánkat még elég sokáig folytathatnánk, ám tapasztalataink alapján ezek azok az alkatrészek, melyek a legtöbbször okolhatók az üzemanyag fogyasztás növekedését.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata