Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől csöröghet a motor?

Honda i-VTEC motor

Előfordulhat, hogy indításkor, vagy akár menet közben is furcsa, zörgő hangokat hallunk a motor irányából. Az első reakció valószínűleg az ijedtség lesz, hiszen ha azt sejtjük, hogy a motorral van valami probléma, hajlamosak vagyunk óriási kiadásokat vizionálni. Azonban hallás alapján felesleges ötletelni, hiszen a szokatlan zajt szinte bármi okozhatja.

Nem könnyű a hiba felderítése

A motorháztetőt felnyitva vannak látható, viszonylag könnyen észrevehető hibák, azonban elképzelhető, hogy bontani szükséges a sikeres felderítés érdekében. A hiba megtalálásában nagy segítségünkre lehet akár egy sztetoszkóp vagy fonendoszkóp is. Ezeknek nem véletlenül egyezik meg a neve az orvoslásban használt eszközökkel, hiszen a működési elvük is közel azonos. A fura hangok változatos problémákat jelezhetnek, így ha nem sikerül megfejteni a kiváltó okot, ne csüggedjünk! Egy megbízható autószervizben biztosan a segítségünkre fognak sietni, hogy megszüntessék a hiba forrását.

Csörög, zörög, kattog, pattog

Ha a motor felső részében tapasztalunk kattogó hangot, könnyen elképzelhető, hogy a szelepvezérlő lesz a ludas, a hangot pedig az adja, hogy megnőttek a szelepszáraknál lévő hézagok. Ilyenkor megoldást eredményezhet a szelepsor ismételt beállítása, de könnyen elképzelhető, hogy nem ússzuk meg ennyivel, és cserélni kell a problémás alkatrészeket. Kopogó hanghatás lehet a kísérő tünete annak, ha nem működik megfelelően a motorvezérlő rendszer. Szintén ilyen hangot eredményez, ha nem megfelelő mennyiségű az adagolt üzemanyag. Ez leginkább akkor fordul elő, ha szennyeződés miatt nem működnek megfelelően az injektorok.

Figyelni kell a jelekre

Egyfajta állandó és csattogó hangra lehetünk figyelmesek a hidrotőkék meghibásodása során, amit legtöbbször az okoz, hogy szennyeződéssel telítődtek az itt található olajvezetékek. A kellemetlen hanghatások tompulhatnak, esetleg meg is szűnhetnek, ha már kellően felmelegedett a motor, azonban leállás után, a következő indítás alkalmával újra jelentkezni fognak. Vélhetően megoldást jelent a problémára egy alapos átmosás, ami során megtisztulhatnak az eltömődött olajvezetékek, de az is elképzelhető, hogy ennyivel nem ússzuk meg, és ki kell cserélni a hidrotőkét. Ha a motor közepén hallunk folyamatosan ismétlődő, csörgő hangot, akkor elképzelhető, hogy már erősen amortizálódtak a főtengelycsapágyak. Ez esetben semmiképp se járassuk az autót, hiszen jelen probléma könnyen a motor teljes meghibásodását eredményezheti. Próbáljuk meg növelni az olajnyomást, így remélhetőleg nagyobb baj nélkül eljutunk egy közeli szervizhez.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!