Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tehetünk, ha az utasunk okozza a kárt?

Az egyik leggyakoribb közlekedési baleset a nagy forgalomban, amikor rányitjuk az ajtót egy másik autóra. De mi van akkor, ha nem a sofőr, hanem az utas teszi ezt meg? Mit fizet a biztosító? Na és persze kit terhel a felelősség?

Az ajtó kinyitása a kocsi üzemeltetésének része

Sok kellemetlen helyzetbe kerülhetünk sofőrként és autótulajdonosként, az egyik ilyen, amikor egy balesetnél az autó utasa okozza a kárt. Nem is gondolnánk, de meglehetősen magas az ilyen problémák aránya, ami legtöbbször egy rossz ütemben kinyitott ajtó lehet. Az a szerencsésebb eset, ha „csak” anyagi kárral jár a figyelmetlenség, az már nagyobb probléma, ha egy autósra vagy kerékpárosra nyitják rá az ajtót, ami így könnyen személyi sérüléshez vezethet. Amit fontos tudni, hogy a gépjármű ajtajának kinyitása a kocsi üzemeltetésének részét képezi, ennél fogva minden esetben az üzembentartó felelőssége. Még akkor is, ha esetleg ott sincs az esetnél – annak lesz baja belőle, akinek a neve szerepel a forgalmi engedélyben.

A kötelező biztosítónak helyt kell állnia

A fenti esetben többirányú kártérítési helyzet jön létre. Egyrészt a másik gépkocsiban okozott kárt kell megvizsgálni, amiért minden esetben helyt kell állnia a kötelező biztosítónak. Több balesetről is hallottunk már, ahol megpróbálták ezt kikerülni, eltussolni, de tartsunk ki az igazunk mellett, ne engedjük, hogy eltántorítsanak bennünket. Emellett a legtöbb esetben az autó tulajdonosa is kárt szenved, amiért pedig az utas a felelős, ezt neki kell rendeznie. A vezetőnek komoly felelőssége van abban, hogy kontrollálja utasa kiszállását, azaz megbizonyosodjon arról, hogy nincs veszélyhelyzet, illetve megakadályozza azt, amennyiben a forgalom miatt problémát okozhat a művelet. Ellenőrizni kell, hogy milyenek a körülmények, erről minden esetben a visszapillantó tükrök segítsége mellett körbenézéssel lehet és kell meggyőződni.

 

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.