fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit tegyek ha nyikorog a szervokormány?

Ha a motorház irányából visító hangot hallunk, érdemes gyorsan megállapítani mi okozza, mert nagyobb baj is bekövetkezhet az autóban, sőt magunkat is veszélybe sodorhatjuk. Autószerviz gyors felkeresése előtt megvizsgálhatunk pár egyszerű dolgot is autónkon. Ehhez legjobb esetben ketten neki is láthatunk, felkutatni a nyikorgó hang forrását. Az egyikünk az autóba ülve a kormánykereket forgatja, a másik kívül igyekszik lokalizálni a hang forrását.

Kerék vagy a kormány nyikorog?

Amennyiben a kormánykerék és a hang között összefüggés van, akkor nagy valószínűséggel a rásegítővel van a baj. Ellenkező esetben érdemes a kerekeket megvizsgálni. A sivító hang forrása ugyanis gyakran az elhasználódott, vagy a puha kerekeknél keresendő. A gyártó által ajánlott keréknyomást a leggyakrabban az üzemanyagtöltő nyílásnál találhatjuk meg. Az adat általában attól függően van megadva, hogy a kocsi egy személlyel megy-e, vagy erősen le van terhelve, mert ettől függően más légnyomás ajánlott.

Mégis a kormányrásegítő a hibás?

Ha a kerekeket kizártuk, akkor érdemes a második lépcsőben a hidraulikus folyadék szintjét megvizsgálni, ugyanis ennek hiánya is okozhatja az említett hangot. Az autókban a rásegítőnél használt folyadék általában színtelen, vagy zöld színű szintetikus anyag. Vannak organikusak is, de ami ennél is fontosabb, hogy a kettőt soha ne keverjük össze, mert elvesztik a konzisztenciájukat, vagy reakcióba lépnek egymással, és ettől lesznek képtelenek jól ellátni a funkciójukat. A folyadék utántöltésénél, vagy cseréjénél a legfontosabb, hogy a megfelelőt töltsük a rendszerbe és gondosan légtelenítsük, amikor végeztünk.

Ellenőrizzük a szervo szíjakat is!

Amennyiben mégse a hidraulika okozta a visító hangot, ellenőrizzük a rásegítő meghajtására szolgáló bordás szíj a helyén van-e. Szakadás vagy sérülés látható-e rajta? Eléggé feszes vagy esetleg csúszik? Ezek ugyanis szintén okozhatnak sivító hangot, de amennyiben a szíj elszakad, teljesen lehetetlenné teheti a rásegítő működését, ami már kevésbé vicces, mivel a kormány az autó egyik legfontosabb biztonsági berendezése a fékkel együtt. A szíj cseréje olcsó és egyszerű feladat, amennyiben az volt a bűnös. Ha az autón rásegítője szíjmeghajtás helyett elektromos motor szolgáltatja a plusz energiát, akkor a visító hang bizonyos esetekben akár normális is lehet. Ennek megállapításához azonban már szakember segítségét érdemes igénybe venni. Szegeden autószerviz szolgáltatásaink közül ajánljuk a futómű beállításunkat.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata