Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tegyek ha nyikorog a szervokormány?

Ha a motorház irányából visító hangot hallunk, érdemes gyorsan megállapítani mi okozza, mert nagyobb baj is bekövetkezhet az autóban, sőt magunkat is veszélybe sodorhatjuk. Autószerviz gyors felkeresése előtt megvizsgálhatunk pár egyszerű dolgot is autónkon. Ehhez legjobb esetben ketten neki is láthatunk, felkutatni a nyikorgó hang forrását. Az egyikünk az autóba ülve a kormánykereket forgatja, a másik kívül igyekszik lokalizálni a hang forrását.

Kerék vagy a kormány nyikorog?

Amennyiben a kormánykerék és a hang között összefüggés van, akkor nagy valószínűséggel a rásegítővel van a baj. Ellenkező esetben érdemes a kerekeket megvizsgálni. A sivító hang forrása ugyanis gyakran az elhasználódott, vagy a puha kerekeknél keresendő. A gyártó által ajánlott keréknyomást a leggyakrabban az üzemanyagtöltő nyílásnál találhatjuk meg. Az adat általában attól függően van megadva, hogy a kocsi egy személlyel megy-e, vagy erősen le van terhelve, mert ettől függően más légnyomás ajánlott.

Mégis a kormányrásegítő a hibás?

Ha a kerekeket kizártuk, akkor érdemes a második lépcsőben a hidraulikus folyadék szintjét megvizsgálni, ugyanis ennek hiánya is okozhatja az említett hangot. Az autókban a rásegítőnél használt folyadék általában színtelen, vagy zöld színű szintetikus anyag. Vannak organikusak is, de ami ennél is fontosabb, hogy a kettőt soha ne keverjük össze, mert elvesztik a konzisztenciájukat, vagy reakcióba lépnek egymással, és ettől lesznek képtelenek jól ellátni a funkciójukat. A folyadék utántöltésénél, vagy cseréjénél a legfontosabb, hogy a megfelelőt töltsük a rendszerbe és gondosan légtelenítsük, amikor végeztünk.

Ellenőrizzük a szervo szíjakat is!

Amennyiben mégse a hidraulika okozta a visító hangot, ellenőrizzük a rásegítő meghajtására szolgáló bordás szíj a helyén van-e. Szakadás vagy sérülés látható-e rajta? Eléggé feszes vagy esetleg csúszik? Ezek ugyanis szintén okozhatnak sivító hangot, de amennyiben a szíj elszakad, teljesen lehetetlenné teheti a rásegítő működését, ami már kevésbé vicces, mivel a kormány az autó egyik legfontosabb biztonsági berendezése a fékkel együtt. A szíj cseréje olcsó és egyszerű feladat, amennyiben az volt a bűnös. Ha az autón rásegítője szíjmeghajtás helyett elektromos motor szolgáltatja a plusz energiát, akkor a visító hang bizonyos esetekben akár normális is lehet. Ennek megállapításához azonban már szakember segítségét érdemes igénybe venni. Szegeden autószerviz szolgáltatásaink közül ajánljuk a futómű beállításunkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata