Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Gyertyák karbantartása és cseréje

A benzinmotorokkal szemben a dízel üzemű járműveknél a levegővel kevert üzemanyag a gyújtógyertyával ellentétben szikrája helyett a gázkeverék magas hőmérsékletétől és nagy nyomásától robban be. A dízeleknél az égés megkezdéséhez a hengerekben megfelelő hőmérsékletű üzemanyag-levegő keverékre van szükség. Azt a bizonyos szükséges hőfokot az ezekben a motorokban alkalmazott izzítógyertyák produkálják. Innen ered az általános probléma, hogy a dízelmotorral felszerelt autók nehezebben indulnak, főleg a téli hidegben, de már elég egy őszi hideg éjszaka, és gondok lehetnek az indulásnak. Ezt a problémát hivatott elhárítani az izzógyertya, amely mindjárt az indítókulcs elfordulásával annyi hőt termel, ami szükséges a minél tökéletesebb égéshez a hengerekben.

Az izzítógyertya olyan, mint egy vízmelegítő

 

Az izzítógyertya egy elektromos vízmelegítő, az elektromos áram alakul át benne hővé. Nincs is vele semmi baj, mint minden mással az autóban, de ha meghibásodik, vagy bizonytalanul működik, akkor a hideg autó nehezen indítható. E hibalehetőség minimalizálására hozták létre az úgy nevezett OBD rendszert, amely a motor felmelegítésértől gondolkodik mégpedig jó előre. A gyakorlat közel se ilyen zökkenőmentes, mert az izzítógyertya működését szabályozó bonyolult rendszerben elég gyakran tapasztalni rendellenességet, amely általában elektromos hibára vezethető vissza. Elég az ingadozó feszültség, de még az is, ha nagyon erősen csavarjuk be a gyertyát.

 

A gyertya állapota a motor állapotát tükrözi

A szegedi KA Bosch Car szerviz a gyertyák állapotából nagy biztonsággal meg tudja mondani, mennyire használódott el a motor, legyen szó akár benzinesről, akár dízelről. A gyertyára rakódott szennyezés színéből könnyen meg lehet mondani, vajon mi okozza a bajt. Más a szín, ha tökéletlen az égés, vagy esetleg az üzemanyag gyenge minősége áll-e a gondok hátterében. Gondot okozhat az is, amikor kevésbé melegszik fel, de akkor is, ha túlhevül. E hiba okai között a leggyakoribb a hűtés meghibásodása, de a túl nagy feszültség is ide vezethet, ami főleg a motor indításakor léphet fel. A hiba elhárításának általános és leggyakoribb formája az izzítógyertya cseréje, aminél elsősorban az adott jármű motorjához ajánlott minőségű gyertyák kiválasztása a legfontosabb.

 

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata