Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit csináljunk vadgázolás esetén?

Vadállat felbukkanása esetén a hirtelen fékezés, és az ütközés minden áron való elkerülése is lehet rossz megoldás. Az ilyen reakció bizonyos esetekben sokkal veszélyesebbek, mint az ütközés az állattal. Egy őz vagy egy szarvas felbukkanásakor számítsunk a többire, ne próbáljuk elkerülni az elsőket. A helyes viselkedés a lassítás és ha az állat előttünk reked, akkor inkább az ütközés vele. Ha elgázoltuk, akkor meg kell állni. Egyrészt az állat sérülése miatt, amennyiben az úton fekszik, másrészt, mert az autónkba is keletkezhetett olyan kár, ami lehetetlenné teheti a biztonságos továbbhaladást. Ilyenkor értesíteni kell a rendőrséget és a vadásztársaságot. A rendőrséget főleg azért, mert tőlük tudhatjuk meg a vadászok telefonszámát. Erre egyrészt a kárrendezés miatt van szükség, ugyanis egy-egy elgázolt állat értéke akár az egymillió forintot is elérheti, másrészt pedig a sérült és elmenekült vadat fel kell a vadászoknak kutatniuk, hogy a megszabadítsák a szenvedésétől.

Ki fizeti meg a kárt vadbaleset esetén?

A kérdést az dönti el, hogy ki felel a balesetért. A vadásztársaság felel azért, hogy a vad az útra tévedt? A jog álláspontja az, hogy a vad normális viselkedése, hogy felmegy a közútra a vadállat, mivel az ember közutakkal szeli keresztbe-kasul az állatok élőhelyeit. A vadásztársaság, erdészet csak azért felel, ha az útra hajtották a vadat, vagy közelbe etetőt helyeztek ki, amelyet az úton keresztül érhetnek el az állatok. Az autóban keletkezett kár megtérítésére alapesetben az autós Casco biztosítása az egyetlen megoldás, mert a vadásztársaságoknak rendszerint nincs biztosításuk a vadak okozta károkra, és az ellenük indított perek hosszadalmasak és két esélyesek. Másik fontos dolog amit tenni kell, hogy ne nyúljunk semmihez, rendőrt hívunk, jól látható képeket készítünk az esetről. A rendőrség felkeresi a helyi erdészetet, vadásztársaságot és megállapítja a helyszínen, hogy sofőr a KRESZ hatályos szabályait betartott. Érdemes óvatosan vezetni, ahol a vadveszélyt tábla jelzi, de mindenütt, ahol állatok bukkanhatnak fel. Mert ha biztosító úgy ítéli, akkor húzós lesz az autószerviz díja.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.