fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mire kell figyelni a gyújtógyertyák ellenőrzésekor?

Gyújtógyertya vizsgálata

Elcsépelt frázisnak tűnhet, de sok esetben igaz, hogy az ördög a részletekben lakozik. Így van ez például akkor is, amikor a gyújtógyertyák állapotát ellenőrizzük. Sokszor szabad szemmel csak alig észrevehető hibákról van szó, mégis fontos, hogy ezeket időben kiszűrjük. Rövid cikkünkben ismertetjük, hogy mik lehetnek ezek a deformitások.

A gyújtógyertya funkciója

A benzin üzemű járművekben találkozhatunk gyújtógyertyákkal, melyekre az a nemes feladat hárul, hogy meggyújtsák a motor által beszívott benzin és levegő egyvelegét. A folyamatot úgy kell elképzelnünk, hogy a gyújtógyertya elektródái között szikra képződik kisülés segítségével, és ez gyújtja be a már egyébként is hevült állapotban lévő keveréket. Az ehhez szükséges feszültséget a gyújtási rendszer adja, ami precízen képes szabályozni, hogy az adott pillanatban melyik hengerbe szükséges szikrát adni. Az autózás hőskorában még forgó elosztós gyújtásrendszert használtak, azonban az idő előrehaladásával rohamtempóban fejlődött a technika is. Ennek köszönhető, hogy a mai autókban már sortrafós, esetleg ceruzatrafós elektromos vezérlésű gyújtásokkal találkozhatunk. A gyújtási rendszer számos összetevőből áll, azonban ennek legfontosabb összetevője a gyertya. Felépítése viszonylag egyszerű, hiszen egy házrészből, egy középen haladó elektródából és az ezt körülölelő kerámiaszigetelésből tevődik össze. Bár felépítésük egyszerű, mégis sokfajta gyertyát tartunk számon, hiszen a gyártók maguk határozzák meg, hogy az adott motorhoz melyik legideálisabb kialakítású.

Milyen külső hibákkal találkozhatunk?

Leginkább a már erősen szennyezett légszűrő következtében elképzelhető, hogy koromlerakódást észlelünk a gyertyákon. Ennek következtében nehézkessé válik a hidegindítás, és így nem fog elegendő üzemanyag jutni a katalizátorba. A hibát vélhetően azzal orvosolhatjuk, ha kicseréljük a légszűrőt. A meghibásodott szelepek azt is eredményezhetik, hogy megolvadnak az elektródák. Ez igen nagy probléma, hiszen az sincs kizárva, hogy ez a motor teljes leállását fogja eredményezni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ennek látható előjelei is vannak, hiszen ilyenkor a teljes leállás előtt érezhetően folyamatosan csökken a motor teljesítménye. Azt is tapasztalhatjuk, hogy egy vastag, salakszerű réteg képződik a gyertya tetején. Ezt az eredményezheti, hogy különféle anyagok maradnak vissza a motorolajból. Mindez jelentős teljesítményvisszaeséssel fog járni. A megoldás az lehet, hogy a szükséges gyertyacsere után másfajta olajra váltunk.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata