Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen színű fagyállót használjak?

Fagyálló, más néven hűtővíz többféle színben kapható. Többnyire a kék színű fagyálló volt használatos, majd elterjedt a narancssárga, később követte a sárga, zölddel, rózsaszín, piros, lila. Miért van ennyiféle színű fagyálló, van egyáltalán jelentősége? Többségük etilén-glikol alapú, ami jelentősen megnöveli a hűtőfolyadék forrás és fagyás pontját (+126 és -40 fok), gátolja a buborék képződést, savasodást és védi az autó hűtőrendszerének fém alkatrészeit. Különbség lehet a dermedéspontban -15 ás -75 fok között. Összetételben etilén-glikol mellett lehet monoetilén-glikol és propilén-glikol (nem mérgező) alapú. Alumínium hűtőrendszerű autókhoz speciális, nitrit, amin, foszfát, borát, szilikát mentes fagyálló használatos. Melyik milyen színű?

Hűtőfolyadék színe és tartalmuk

Általánosságban a hűtőfolyadékok +126 és -40 fok közé esik a forrás és fagyás pontja. Cseréje 2 évente, vagy 55 ezer kilométerenként esedékes. Lehet kapni előre hígított, vagy koncentráltat, de az ideális keverés vízzel 50% ha koncentrátumot veszünk. Tévhit, hogy hígítás nélkül hatékonyabb! Az általános kék színű hűtőfolyadékok mellett a korszerű autókhoz megjelentek a piros, lila (glicosam), és a sárga színűek. Ezek a fagyállók szerves karboxilát adalékot tartalmaznak, amivel a csereperiódus akár 4-5 év, 150 – 250 ezer km is lehet. A hagyományos adalékokhoz képest nem képeznek védőréteget az egész hűtőfelületen, csak ott, ahol szükséges. Így sokkal jobb hőelvezető képességük, sokáig és lerakódás mentesen kiküszöbölik ki az alumínium korróziót is. Mondhatni prémium minőségű fagyállók, ezért kaptak más színező anyagot. Ezt kihasználva számos gyártó kezdte el színezni a hagyományos hűtőfolyadékait, hiszen annak összetevői, adatai szerepeltek a terméken, így csak látszólag volt félrevezető a szín végett. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük mit veszünk! A szegedi KA klímaszervize mindig az adott járműhöz előírt minőségi hűtőfolyadékot tölt autójába és ellenőrzi autója hűtő rendszerét.

Néhány fagyálló színének tulajdonságaira:

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata