Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért olyan időigényes a DPF takarítása?

dpf szűrő

A korszerű dízelüzemű autók szériatartozéka a DPF (Diesel Particulate Filter), azaz a részecskeszűrő. Feladata, hogy kiszűrje a koromrészecskék nagy részét. Egy bizonyos idő után a szűrő megtelik, hogy ez mikor következik be, az függ a megtett úttól, a sebességtől, de akár a vezetési stílustól is. Ekkor lép életbe a részecskeszűrő-regenerálás, ami tisztítja a szűrőt. Eljön viszont a pillanat, amikor már nem tökéletes a regenerálás, ezért emberi segítséggel kell a DPF-en lévő kormot eltüntetni.

Miért nem tud regenerálódni a részecskeszűrő?

Nem mindegy, hogy milyen körülmények között közlekedünk, és a dízel üzemű autók esetében a vezetési stílusunk sem. Ez ugyanis hatással van a részecskeszűrő-regenerálására. Ami a legkevésbé tesz jót neki, az a belvárosi dugóban araszolás, a napi pár kilométeres utak megtétele. Aki erre használja az autóját, az lehetőség szerint ne is vegyen dízel járművet. A részecskeszűrő legkönnyebben az autópályás utazások során tud regenerálódni, ott ugyanis folyamatosan magas hőmérsékleti tartományban tudjuk tartani a kipufogórendszert, ez pedig ideális ahhoz, hogy a DPF szinte azonnal elégesse a felhalmozódó kormot. Ha nem járunk szinte soha a sztrádán, akkor sincs persze semmi veszve, a lendületes városi közlekedés közben is regenerálódik a szűrő, ebben az esetben nem automatikusan történik, az érzékelő szenzor indítja be a folyamatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy száguldozzunk a városban, a közlekedési szabályokat betartva is működhet a folyamat. Mégis jobb, ha bizonyos időközönként beiktatunk egy minimum néhány tíz kilométeres túrát településen kívül, így elkerülhetjük a szűrő eltömődését. Ha ezt nem tesszük meg, akkor viszont marad a manuális tisztítás. Bizonyos idő után ezt egyébként is ajánlott megtenni, a részecskeszűrő tisztítást a gyártók maximum százezer kilométer megtétele után ajánlják. A DPF takarítását ajánlott szakemberre bízni, mivel nem egyszerű feladat, ráadásul az avatatlan kezek könnyen kárt tehetnek benne, ami ezután csak cserével orvosolható probléma, ez pedig rendkívül költséges művelet.

DPF tisztítás

Ha mégis saját kezűleg akarjuk a tisztítást elvégezni, akkor az alábbi dolgokra kell felkészülnünk. Először is szükségünk van egy szerelőaknára, vagy egy emelőre. Óvatosan el kell távolítanunk a részecskeszűrőt, ami sok típusnál nagyon nehéz és időigényes feladat, ekkor tudunk benne a legkönnyebben kárt tenni. Ha mégis sikerül, akkor magas nyomású mosóval megpróbálhatjuk letisztítani. Ennek a végkimenetele elég bizonytalan, a kis teljesítményű mosók miatt. Ezeket megelőzendő, használhatunk részecskeszűrő tisztító folyadékokat is, bár ezek hatásossága erősen megosztja a szakembereket. Ha szerencsénk van és mégis sikerrel jártunk, akkor is fel kell keresnünk egy szerelőműhelyt, mivel az érzékelők visszaigazítása műszeres beállítást igényel. Ennek elmaradása esetén azt kockáztatjuk, hogy nem jelez az autó hiba esetén, vagyis nem vesszük észre időben, ha újra lerakodik a vastag koromréteg az alkatrészen. Mindezek miatt talán mégis érdemes már az elején felkeresni az autószerelőnket, mint önállóan vállalni ezt a kockázatos tortúrát. Ráadásul a tisztítás nem mindig oldja meg a problémát. A DPF is el fogja érni a csereperiódusának a végét, a szakember segítségét kérve sokkal könnyebben megállapítható, ha felesleges a takarítási folyamatot elvégezni, például egy apró sérülés miatt. Mint láthatjuk, akár a házi részecskeszűrő takarítás mellett döntünk, akár a regeneráláshoz szükséges hosszabb utat járjuk be, a DPF tisztítás mindig időigényes folyamat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata