Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért olyan drága a katalizátor?

BMW katalizátorai

A katalizátor az autónk egyik fontos alkatrésze, amelynek feladata, hogy csökkentse a gépjármű által kibocsátott káros anyagok mennyiségét. Ezt úgy éri el, hogy a motor működése során kialakuló magas hőmérsékletnek köszönhetően a katalizátorban található nemesfémek a káros anyagok egy részét ártalmatlan anyagokká alakítják, vagyis a kipufogógáz szén-monoxid- és szénhidrogén-tartalmát vízgőzzé és szén-dioxiddá.

Nemesfém van az autómban?

A katalizátor legfontosabb elemei a katalizátormag és az arra felvitt valamilyen nemesfém. A mag anyaga általában egy kerámiatömb, amelynek az úgynevezett extrudálás miatt rengeteg áramlási csatornája van. Ezáltal elérik, hogy adott négyzetcentiméternyi katalizátormaghoz körülbelül kettőszázszoros felület tartozzon. Ezen a felületen történik meg a katalizátor – mint alkatrész – lényege, vagyis a környezetszennyező anyagok átalakítása. Ahhoz viszont, hogy ez a kémiai folyamat végbemenjen, egy kémiai értelemben vett katalizátorra is szükség van. Ez az anyag a hozzáadott nemesfém. A nemesfémek ugyanis olyan fémek, amelyek ellenállnak a korróziónak, illetve a nedves levegő oxidáló hatásának. Ez egy nyolcfős társaság, és jól gondolhatja bárki, valóban ide tartozik az ezüst, sőt az arany is. De mielőtt sokan elindulnának szétszedni az autójuk katalizátorát, aranyat keresve, el kell, hogy keserítsünk mindenkit. Bár a célnak megfelelő lenne, a gépjárművek katalizátorának kialakításához természetesen nem ezt használják a mérnökök. Az elsősorban bevetett anyag a platina, néha a ródium, de legújabban a palládium kezdi átvenni a vezetést, ha a leggyakrabban használt anyagokat keressük.

Tényleg olyan drága?

Azonban az összes nemesfém ára, elsősorban a ritka előfordulásuk miatt, jellemzően igen magas. Szerencsére egy katalizátor előállításához nem szükséges belőle nagy mennyiség, körülbelül másfél gramm ezer köbcentiméterenként, de az autóipari felhasználás miatti megnövekedett kereslet tovább emelte a nemesfémek egyébként sem csekély árát. Ez az oka, hogy ahogyan a gyártók elkezdték a palládium használatát előnyben részesíteni a platinával szemben, úgy kezdett el az előbbi ára előbb közelíteni az utóbbihoz, majd meg is előzni azt. Sőt, 2020 végén ott tartunk, hogy a palládium jelenlegi árfolyama meghaladja a platina árfolyamának a kétszeresét is – ez az arány néhány éve még majdnem fordított volt –, és lassan az arany árfolyamával vetekszik. Ezek miatt sajnos tolvajok kedvelt célpontja lehet az autónk katalizátora, még a kis mennyiségű nemesfém felhasználás ellenére is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata