Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miért olyan drága a katalizátor?

BMW katalizátorai

A katalizátor az autónk egyik fontos alkatrésze, amelynek feladata, hogy csökkentse a gépjármű által kibocsátott káros anyagok mennyiségét. Ezt úgy éri el, hogy a motor működése során kialakuló magas hőmérsékletnek köszönhetően a katalizátorban található nemesfémek a káros anyagok egy részét ártalmatlan anyagokká alakítják, vagyis a kipufogógáz szén-monoxid- és szénhidrogén-tartalmát vízgőzzé és szén-dioxiddá.

Nemesfém van az autómban?

A katalizátor legfontosabb elemei a katalizátormag és az arra felvitt valamilyen nemesfém. A mag anyaga általában egy kerámiatömb, amelynek az úgynevezett extrudálás miatt rengeteg áramlási csatornája van. Ezáltal elérik, hogy adott négyzetcentiméternyi katalizátormaghoz körülbelül kettőszázszoros felület tartozzon. Ezen a felületen történik meg a katalizátor – mint alkatrész – lényege, vagyis a környezetszennyező anyagok átalakítása. Ahhoz viszont, hogy ez a kémiai folyamat végbemenjen, egy kémiai értelemben vett katalizátorra is szükség van. Ez az anyag a hozzáadott nemesfém. A nemesfémek ugyanis olyan fémek, amelyek ellenállnak a korróziónak, illetve a nedves levegő oxidáló hatásának. Ez egy nyolcfős társaság, és jól gondolhatja bárki, valóban ide tartozik az ezüst, sőt az arany is. De mielőtt sokan elindulnának szétszedni az autójuk katalizátorát, aranyat keresve, el kell, hogy keserítsünk mindenkit. Bár a célnak megfelelő lenne, a gépjárművek katalizátorának kialakításához természetesen nem ezt használják a mérnökök. Az elsősorban bevetett anyag a platina, néha a ródium, de legújabban a palládium kezdi átvenni a vezetést, ha a leggyakrabban használt anyagokat keressük.

Tényleg olyan drága?

Azonban az összes nemesfém ára, elsősorban a ritka előfordulásuk miatt, jellemzően igen magas. Szerencsére egy katalizátor előállításához nem szükséges belőle nagy mennyiség, körülbelül másfél gramm ezer köbcentiméterenként, de az autóipari felhasználás miatti megnövekedett kereslet tovább emelte a nemesfémek egyébként sem csekély árát. Ez az oka, hogy ahogyan a gyártók elkezdték a palládium használatát előnyben részesíteni a platinával szemben, úgy kezdett el az előbbi ára előbb közelíteni az utóbbihoz, majd meg is előzni azt. Sőt, 2020 végén ott tartunk, hogy a palládium jelenlegi árfolyama meghaladja a platina árfolyamának a kétszeresét is – ez az arány néhány éve még majdnem fordított volt –, és lassan az arany árfolyamával vetekszik. Ezek miatt sajnos tolvajok kedvelt célpontja lehet az autónk katalizátora, még a kis mennyiségű nemesfém felhasználás ellenére is.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hib